ΕΘΝΙΚΑ

«Η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα βοηθήσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις»

«Η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα βοηθήσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις»

Η άμεση διευθέτηση της Συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα, η γρήγορη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας, θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Επιθυμία της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι να εγκαινιάσουμε μια νέα δυναμική στις σχέσεις μας με την Αλβανία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για στρατηγική συνεργασία με τη χώρα αυτή σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα.

«Στο νέο περιβάλλον φιλίας και στενής συνεργασίας που διαμορφώνεται, είναι κρίσιμης σημασίας να αντιμετωπίσουμε άμεσα, επιδεικνύοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση, χρονίζοντα προβλήματα και εκκρεμότητες που υπάρχουν, δίνοντας προτεραιότητα στη διευθέτηση του ζητήματος της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η γρήγορη διευθέτηση της εκκρεμότητας αυτής, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων και την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.