ΕΘΝΙΚΑ

Τσιάρας: Λύση στο Σκοπιανό χωρίς γκρίζες ζώνες

Τσιάρας: Λύση στο Σκοπιανό χωρίς γκρίζες ζώνες

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ζητούσε να μάθει τι ειπώθηκε στις πρόσφατες συνομιλίες με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ποιά θα είναι τελικά η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα, καθώς όπως είπε, «όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει συρθεί σε έναν επονείδιστο συμβιβασμό».

«Η ελληνική πλευρά έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ μία λύσης καθολικής και απόλυτης εφαρμογής για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, χωρίς γκρίζες ζώνες και έδαφος για μελλοντικές τριβές», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιάρας.

«Έχουμε καθορίσει και καταστήσει σαφές προς όλους το πλαίσιο λύσης για την ονοματολογική διαφορά, στο οποίο η ελληνική πλευρά μπορεί να συναινέσει: Μία ονομασία, μία χρήση erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Μακεδονίας της Ελλάδος».

Όσο για τις πρόσφατες συνομιλίες με τον Μ. Νίμιτς, ο υφυπουργός αφού υπενθύμισε το απόρρητο και ευαίσθητο χαρακτήρα τους, τόνισε ότι «η χώρα δεν ακολουθεί την πολιτική των διαρροών οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις» και πληροφορίες που «ανήκουν στη σφαίρα των εικασιών».

Σε ερώτηση του κ. Παππά αν η κυβέρνηση θα δεχθεί οποιαδήποτε ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία, ο κ. Τσιάρας απάντησε κατά τη δευτερολογία του ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τηρεί με επιμονή και σταθερότητα την ίδια υπεύθυνη στάση για την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας και στόχο τη δημιουργία ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Ρoή Ειδήσεων