ΕΘΝΙΚΑ

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Τουρκία

Το παρασκήνιο της επίσκεψης  Αβραμόπουλου στην Τουρκία

Τα στιγμιότυπα, οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών με τους κ.κ. Ρετσέπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και η ουσία της επίσκεψης στην Άγκυρα

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Έντεκα συμφωνίες για την αναθέρμανση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα. Το πλαίσιο των επαφών θυμίζει τον αμερικανικό σχεδιασμό του 1999, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση Αθηνών – Άγκυρας σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής».

Οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αχμέτ Νταβούτογλου φαίνεται πως έρχονται να ενεργοποιήσουν τους παλιούς θύλακες ασφάλειας και σταθερότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως αυτοί είχαν συμφωνηθεί πριν από δεκατρία χρόνια από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον συγχωρεμένο Ισμαήλ Τζεμ.

Διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι έντεκα συμφωνίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής έρχονται να επιβεβαιώσουν την εργασία που έχει γίνει από το φθινόπωρο του 1999 από τα μέλη της κοινής επιτροπής στο οποίο συμμετείχαν διπλωματικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ώστε να διεξαχθεί στις 5 Μαρτίου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα θα συνεδριάσει το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Τι συμφώνησαν στην Άγκυρα

Ένα ζήτημα που απασχόλησε τους κ.κ. Αβραμόπουλο και Νταβούτογλου αφορά στο πλαίσιο συνεργασίας που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Προς το παρόν θεωρείται σχεδόν βέβαιη μια κοινή δήλωση ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Νίκο Δένδια και Μουαμάρ Γκιουλέρ.

Επίσης αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία και το πλαίσιο συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώνεται το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΡΤ και την TRT αλλά και πρωτόκολλο ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε θέματα Τύπου κι Ενημέρωσης που θα υπογράψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μπουλέντ Αρίντς. Υπάρχουν ακόμα τρία πρωτόκολλα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, των γραμματειών Αθλητισμού και του υπουργείου Πολιτισμού.

Διπλωματικός αξιωματούχος επισήμανε στο "Newsbomb.gr" ότι ο κ. Αβραμόπουλος επέμεινε ώστε να υπάρξει κοινό και σαφές memorandum με το οποίο θα απαγορεύεται και θα προλαμβάνεται η παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή, διακίνηση και μεταφορά πολιτιστικής περιουσίας. Περί αυτού φέρεται να έχει ενημερωθεί αναλυτικώς ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Οι αβρότητες στο «Άγκυρα Παλάς»

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ώστε να επιβεβαιωθεί το καλό κλίμα των επαφών και να περάσει ένα σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινή γνώμη ότι Αθήνα και Άγκυρα επιλέγουν την οδό της συνεννόησης συγκριτικά με το αδιέξοδο της έντασης. Αρκεί βεβαίως, όπως σημειώνουν στρατιωτικοί παράγοντες, να τηρηθεί από την πλευρά της γείτονος και να μην συνδυαστεί με τις γνωστές εκτονώσεις θερμοκέφαλων βασιβουζούκων του στρατιωτικού κατεστημένου.

Από σημειολογικές αβρότητες πάντως οι επαφές των κ.κ. Αβραμόπουλου – Νταβούτογλου θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για τις διπλωματικές ακαδημίες. Εκτός από τα κρυφο-ρωμέικα καρδιοχτύπια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και τη γλωσσολογικής υφής ανάλυση της ελληνικότητας διεθνών όρων, καταγράφηκαν κι άλλα ενδιαφέροντα στιγμιότυπα.

Μετά τη συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Νταβούτογλου παρέθεσε επίσημο γεύμα στην ελληνική αντιπροσωπεία, προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του στο ιστορικό "Ankara Palace", εκεί όπου η τουρκική κυβέρνηση δέχεται τους ξένους επισήμους.

Πριν καθίσουν στο τραπέζι οι δύο αντιπροσωπείες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξενάγησε τον Έλληνα ομόλογό του στο χώρο και τού έδειξε τις φωτογραφίες του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ελευθερίου Βενιζέλου που κυριαρχούν στον χώρο.

Τι έλεγε ένα Αμερικανός γνώριμος από τα παλιά

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την πρώτη ιστορική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, στις 27 Οκτωβρίου 1930. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο τότε Τούρκος ομόλογός του Ισμέτ Ινονού υπέγραψαν το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας που προέβλεπε καλή γειτονία, ουδετερότητα, διαλλαγή και διαιτησία. Συνοδευόταν και από ένα Πρωτόκολλο περιορισμού των ναυτικών εξοπλισμών, συμβάσεις εγακαταστάσεων προξενικής αρχής και εμπορίου μαζί με την πολιτική συνθήκη φιλίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την ιστορία είχε σκαλίσει ο υπερδραστήριος κ. Νίκολας Μπέρνς το 1999, όταν υπηρετούσε σαν πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα και πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει διαύλους συνεννόησης στις δύο πλευρές. Ο απόμαχος Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος παρέχει σήμερα συμβουλές στον Όμιλο Κοέν στην Ουάσινγκτον, θεωρείται σίγουρο πως παρακολουθεί τις εξλίξεις αυτές.

Όπως λένε μάλιστα σοβαρές διπλωματικές πηγές που τον γνωρίζουν από την εποχή που ήταν πρέσβυς των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μπερνς φέρεται να έχει υποστηρίξει πως όσο η Αθήνα διατηρεί ισορροπίες με την Ουάσινγκτον και καλούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένη η σταθερότητα στην περιοχή.

Χρήσιμη πληροφορία θα πει κανείς αν σκεφθεί πόσο κόπο κάνουν οι Γερμανοί για τον ορυκτό πλούτο, τις έρευνες, τις λύσεις – πακέτο με πρόσχημα την κρίση χρέους...

Διαβάστε επίσης: