ΕΘΝΙΚΑ

Όλα τα «φλέγοντα» θέματα στη συνάντηση Αβραμόπουλου-Κέρι

Όλα τα «φλέγοντα» θέματα στη συνάντηση Αβραμόπουλου-Κέρι

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση, που ήταν στην ουσία προπαρασκευαστική την επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδος-ΗΠΑ και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση της Αθήνας για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ στο θέμα της οικονομικής κρίσης, ενώ εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Ο κ. Τζον Κέρι από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία του για την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου και ενημερώθηκε αναλυτικά από τον κ. Αβραμόπουλο για όλες τις εξελίξεις.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Κύπρο και επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού. Σημειώθηκε ωστόσο, ότι πρώτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση στην Κύπρο αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συζητήθηκαν επίσης οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο θετικό αντίκτυπο που έχει η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε το σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή μας, η Αθήνα βλέπει με θετικό μάτι πρωτοβουλίες που κινούνται στην κατεύθυνση της συνεργασίας και της συνεννόησης.

Σημείωσε δε, ότι και με την Τουρκία έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου για την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής.

Συζητήθηκαν τέλος, οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα της περιοχής. Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον κ. Kerry για τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα.