ΕΘΝΙΚΑ

Η Πολεμική μας Αεροπορία γιορτάζει

Η Πολεμική μας Αεροπορία γιορτάζει

Οι ομάδες επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας με μεμονωμένα αεροσκάφη F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος» πλαισιώνουν και τις φετεινές εορταστικές εκδηλώσεις για τον Προστάτη του Όπλου Αρχάγγελο Μιχαήλ, που διαρκούν από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα το F-16 «Ζευς» πέραν της Παρασκευής που ήδη έγιναν, θα πραγματοποιήσει επιδείξεις:

- Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στη Θεσσαλονίκη και
- Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στην 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας

Αντίστοιχα το T-6A «Δαίδαλος» θα πραγματοποιήσει επιδείξεις:

- Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου
- Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και επίσης
- Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος/Αεροπορική Βάση Καλαμάτας

Διευκρινίζεται ότι οι επιδείξεις, κατά περίπτωση, ενδέχεται να αλλάξουν ώρα πραγματοποίησης ή να ματαιωθούν λόγω καιρικών συνθηκών.

Στο πλαίσιο των τετραήμερων εορταστικών εκδηλώσεων:

- Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετασταθμεύσουν για εμπλουτισμό των στατικών και φωτογραφικών εκθέσεων των μονάδων,

- Θα γίνουν πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ακριτικά νησιά καθώς και

- Διάφορες εκδηλώσεις Αερολεσχών και Αεραθλητικών Σωματείων σε αεροπορικές βάσεις.

Ο επίσημος εορτασμός έγινε χθες, Παρασκευή και περιελάμβανε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι. Επίσης την Κυριακή, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Καθ' όλη τη διάρκεια του εορτασμού το Σαββατοκύριακο, οι αεροπορικές Βάσεις θα είναι επισκέψιμες για το κοινό από 09:00 έως 17:00. Διευκρινίζεται τέλος ότι την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την αεροπορική Βάση Δεκέλειας μετά τις 12:00.

Η ιστορία της ένδοξης Πολεμικής μας Αεροπορίας

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ιδρύθηκε το 1911 και μετράει 100 χρόνια ιστορίας. Οι πρώτες προσπάθειες εισαγωγής της αεροπορίας στην Ελλάδα ανήκουν στον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, τη συνεισφορά του οποίου η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνώρισε το 2000, δίνοντας το όνομά του στον νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Το 1911 η Ελληνική Κυβέρνηση ανέθεσε σε Γάλλους ειδικούς τη δημιουργία Ελληνικής Αεροπορικής Υπηρεσίας. Έξι αξιωματικοί στάλθηκαν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν ως πιλότοι, ενώ παραγγέλθηκαν τα πρώτα αεροπλάνα τύπου Farman.

Στις 8 Φεβρουαρίου 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος πετώντας με ένα αεροσκάφος Nieuport IV.G. Alcuin. Στη δεύτερη πτήση που εκτέλεσε ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, πέταξε με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η πρώτη στρατιωτική πτήση έγινε στις 13 Μαΐου 1912 από τον Υπολοχαγό Δημήτριο Καμπέρο με το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο της Ελλάδας τύπου Farman. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Καμπέρος πέταξε με τον «Δαίδαλο», το αεροσκάφος Farman το οποίο είχε μετασκευαστεί σε υδροπλάνο, θέτωντας έτσι τις βάσεις της Ναυτικής Αεροπορίας. Τον Σεπτέμβριο ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε την πρώτη του πολεμική αεροπορική μονάδα, τον «Λόχο Αεροπόρων», με έδρα τη Λάρισα.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση «Γυπαετός 2013»

Αβραμόπουλος-Δένδιας: Τεράστια η συμβολή της Π.Α. στη δασοπυρόσβεση

Βίντεο: Συγκλονιστική διάσωση ναυαγών από Super Puma της Π.Α