ΕΘΝΙΚΑ

Ο Μουφτής πήγε να πει «χρόνια πολλά» στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο Μουφτής πήγε να πει «χρόνια πολλά» στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου επισκέφτηκε χθες το πρωί ο Μουφτής, Ταλίπ Αταλάι, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του ΕΒΚΑΦ, Ιμπραήμ Μπεντέρ, ιμάμηδες και εκπρόσωπο του ΕΒΚΑΦ, για να τον συγχαρεί με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Θρησκευτικής Παρακολούθησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας, ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε την τ/κ θρησκευτική ηγεσία, που συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο Klas Gierow. Ο Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι «ως θρησκευτικοί ηγέτες είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί για να φέρουμε την ειρήνη σε αυτό το νησί», ενώ ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Σουηδίας για τη βοήθεια που προσέφερε, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, η συντονίστρια του Γραφείου Θρησκευτικής Παρακολούθησης Salpy Eskidjian δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που λαμβάνει χώραν μια τέτοια επίσκεψη στην Κύπρο. «Χαιρετίζουμε θερμά την κίνηση εκ μέρους του Μεγάλου Μουφτή της Κύπρου και του Γενικού Διευθυντή του ΕΒΚΑΦ, ως ένδειξη των αναπτυσσόμενων, ειλικρινών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών των δύο κοινοτήτων», πρόσθεσε. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Μέγας Μουφτής της Κύπρου επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Προστίθεται ότι χάρη στην υποστήριξη της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο Μέγας Μουφτής και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος μπόρεσαν να διασχίσουν την Πράσινη Γραμμή, ο Μέγας Μουφτής για πρώτη φορά και ο Επίσκοπος Καρπασίας μετά από 18μηνη απαγόρευση από το κατοχικό καθεστώς.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η χθεσινή επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της προόδου που επιτεύχθηκε στις 16 Οκτωβρίου, με την επίσκεψη του Επισκόπου Χριστοφόρου στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στην Καρπασία, ενώ δύο ημέρες αργότερα ακολούθησε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Μεγάλο Μουφτή στη νεκρή ζώνη, από όπου πέρασαν στην ελεύθερη Λευκωσία ενώ επισκέφθηκαν και το τέμενος Χαλά Σουλτάν, στη Λάρνακα.

πηγη ΣΙΓΜΑ