ΕΘΝΙΚΑ

Φεύγει το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ

Φεύγει το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ

Μετά από εννέα μήνες παράνομης παραμονής στην Κυπριακή ΑΟΖ και τουλάχιστον τρεις εισβολές στο οικόπεδο 3 της Ιταλο-κορεατικής κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS, με τη συνοδεία μάλιστα πολεμικών πλοίων της Τουρκίας, το Μπαρμπαρός μας εγκαταλείπει αφού έβαλε πλώρη για την Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος έφτασε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Ο κατάπλους του Μπαρμπαρός συνέπεσε προκλητικά με την έναρξη της διαδικασίας για το άναμμα της φλόγας στην πλατφόρμα της Νoble στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το μπαρμπαρός παραβιάζοντας κάθε κανόνα δικαίου της θάλασσας αρχικά δέσμευσε με NAVTEX που είχε εκδοθεί, τη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου μέχρι και την Καρπασία.

Στη συνέχεια, Νοέμβριο και Δεκέμβριο εκδόθηκε νέα NAVTEX με δέσμευση της θαλάσσιας περιοχής της Αμμοχώστου όπου στις 7 Δεκεμβρίου σημειώθηκε και η πρώτη εισβολή στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ που ανήκει στην Ιταλο-Κορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS.

Το περιστατικό, όπως πρώτο είχε μεταδώσει το Σίγμα, καταγράφηκε μέσω του σήματος που εξέπεμπε στις 4.28 τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο συνοδευόμενο από δύο πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

Το Μπαρμπαρός καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας του, προκλητικά δεν έκρυψε το σήμα του, εκπέμποντας κανονικά την ακριβή του θέση, παρά το γεγονός ότι, αν ήθελε, είχε αυτήν τη δυνατότητα. Τον Ιανουάριο ακολούθησαν άλλες δύο βουτιές στο οικόπεδο 3 πριν δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου πολύ κοντά στον Ακάμα όπου βρέθηκε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο. Κατά την παραμονή του στην περιοχή του Ακάμα πολλές φορές βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το οικόπεδο 1 της Κυπριακής ΑΟΖ και ήταν ορατό από την Πάφο με γυμνό μάτι.

Αυτή τη στιγμή το Τουρκικό σκάφος βρίσκεται κοντά στην Αττάλεια όπου θα παραμείνει περίπου μια βδομάδα και ακολούθως θα καταλήξει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συλλογή των στοιχείων από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε θα γίνει προσπάθεια να πουληθούν σε διάφορες εταιρείες.

Διαβάστε επίσης

Προκαλεί η Τουρκία με τη παραμονή του Barbaros στη Κυπριακή ΑΟΖ