ΕΘΝΙΚΑ

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει την Ελλάδα

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει την Ελλάδα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συνεχίσει να κάνει συστάσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, εφόσον εκκρεμεί η ένσταση της Ελλάδας και πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το ελληνικό βέτο στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις, Johannes Hahnm, θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει την Ελλάδα να αφαιρέσει τα εμπόδια που παρουσιάζει».

Τις δηλώσεις αυτές του υπουργού Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM, Νίκολα Ποπόσκι, παρουσιάζουν- πανομοιότυπα- σήμερα τα περισσότερα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης στα Σκόπια του Johannes Hahn μέσα στον Ιανουάριο.

«Η Επιτροπή έχει σε πρώτη θέση, αυτό που κληρονόμησε, και αν κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσει να επιδιώξει ένα υψηλό επίπεδο διαλόγου, ως μέσο για μια de facto λειτουργία των διαπραγματεύσεων, θα προσπαθήσει, οπωσδήποτε, να τονώσει το ενδιαφέρον στην Ελλάδα για άρση του τυπικού αποκλεισμού. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να δίνει συστάσεις και να περιμένει τον καιρό που η Ελλάδα θα αφαιρέσει το βέτο, που έχει θέσει στο Συμβούλιο.

»Νομίζω ότι το κλίμα που δημιουργείται και υποστηρίζεται από μια σειρά κρατών μελών της ΕΕ, οδεύει προς την κατεύθυνση στο να καταστεί δυνατή η προσπάθεια του Επιτρόπου Hahn, σε έναν αποτελεσματικό διάλογο με την FYROM, ώστε να κλείσει την ιδιότητα του μέλους και να δημιουργήσει ένα κλίμα στο οποίο η Ελλάδα θα έχει αδύναμους (λιγότερους) λόγους δικαιολογίας για την εμπόδιση μας. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2015», δήλωσε ο Ποπόσκι.

ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικές ειδήσεις