ΕΘΝΙΚΑ

«Θράκη: Το επόμενο βήμα»: Το νέο βιβλίο – κατάθεση ψυχής του Ευριπίδη Στυλιανίδη

«Θράκη: Το επόμενο βήμα»: Το νέο βιβλίο – κατάθεση ψυχής του Ευριπίδη Στυλιανίδη

«Ηθική, πολιτική και εθνική υποχρέωση» αποτέλεσε για τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, η συγγραφή του νέου του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Θράκη: Το επόμενο βήμα» και παρουσιάζεται στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για κάθε πολίτη, ο οποίος ενδιαφέρεται να προσεγγίσει την ιστορία της Θράκης και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, μέσα από την ιδιαίτερη πληθυσμιακή σύνθεση της τοπικής κοινωνίας, τις φυσικές και επίκτητες δυνατότητές της και τη σύγχρονη γεωπολιτική της αναβάθμιση. Αυτοί ακριβώς οι λόγοι, άλλωστε, θέτουν τη Θράκη στο επίκεντρο του ερωτήματος: μπορεί είτε να σηκώσει στην πλάτη της την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή να αποτελέσει το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια. Το τι θα γίνει εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη δράση της πολιτείας, και στο πεδίο αυτό, ο κ. Στυλιανίδης καταθέτει την πρότασή του, έχοντας υπηρετήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του για περισσότερα από 15 χρόνια ως εκλεγμένος εκπρόσωπός της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ή ως αρμόδιος Υπουργός σε κρίσιμα Υπουργεία.

Ο κ. Στυλιανίδης, ασκώντας και αυτοκριτική, επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα χαράξει μια Διαχρονική Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης ως πρότυπης Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας. Κύριοι στόχοι αυτής της στρατηγικής είναι η δημογραφική ενίσχυση της περιοχής, η αποθάρρυνση λαϊκισμού και εθνικισμού, η αποτροπή χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας από ξένα κέντρα και η αποκατάσταση της ελεύθερης δημιουργικής συμβίωσης των σύνοικων στοιχείων, η οποία περνά μέσα από την ουσιαστική συνεννόηση πολιτείας και τοπικής κοινωνίας και την ειλικρινή συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, που πιστεύουν στις δυνατότητες των Θρακών και στην αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο βιβλίο, με ιδιαίτερη έμφαση αναλύονται οι εξής θεματικές:

- Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της μουσουλμανικής μειονότητας.

- Τα λάθη και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την «Αρχή της Αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάννης» έως την «Πολιτική της Θετικής Διάκρισης».

- Ο ρόλος του τουρκικού Γενικού Προξενείου της Κομοτηνής και η «εμπιστοσύνη» ως καταλύτης για την εδραίωση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

- Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη «Συνδιοίκηση της Θράκης».

Το έργο του κ. Στυλιανίδη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, κατά τις οποίες στην οικονομική κρίση της Ελλάδας προστίθενται οι συνέπειες του θρησκευτικού φανατισμού και των πολεμικών συγκρούσεων, των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και των βίαιων μετακινήσεων πληθυσμών προς την Ευρώπη. Οι δε εθνικές εκλογές του 2015 άφησαν τη Ροδόπη χωρίς χριστιανό βουλευτή, διαταράσσοντας τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων. Επομένως, η επανεξέταση των εθνικών ζητημάτων επιβάλλει την αφύπνιση και την ανάγκη κοινής δράσης, ώστε η απάντηση στο κεντρικό ερώτημα του βιβλίου να είναι θετική για τη χώρα, με την ανάδειξη της Θράκης σε «δόρυ» της οικονομικής διπλωματίας και «γέφυρα» της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την Ανατολή.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, προσφώνηση θα απευθύνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ θα μιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.

Σχετικές ειδήσεις