ΕΘΝΙΚΑ

Η Πολιτεία της West Virginia των Η.Π.Α. αναγνωρίζει και καταδικάζει τις γενοκτονίες

Η Πολιτεία της West Virginia των Η.Π.Α. αναγνωρίζει και καταδικάζει τις γενοκτονίες

Ο Κυβερνήτης της West Virginia, Earl Ray Tomblin υπογράφει στις28 Απριλίου 2016 την διακήρυξη της ομώνυμης πολιτείας των Η.Π.Α. για την αναγνώριση και καταδίκη του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, εκκινώντας από την γενοκτονία των εθνοτήτων Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων από τους Τούρκους (1915-1923).

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ειδική μνεία που γίνεται στην πρώτη παράγραφο του κειμένου και αφορά τους πληγέντες αυτούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο του γενοκτονικού σχεδιασμού οικοδόμησης της σύγχρονης Τουρκίας: «... κοινότητες που αποδεκατίστηκαν στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου ολοσχερούς εξάλειψης των γηγενών αυτών πληθυσμών από την Οθωμανική (Τουρκική) Αυτοκρατορία κατά την πρώτη σύγχρονη γενοκτονία για την οποία ακόμα χρειάζεται να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Το κείμενο διαγράφει μια ιστορική διαδρομή από την αρχή του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, όπου, δυστυχώς, το έγκλημα της γενοκτονίας εξακολουθεί να διαπράττεται. Αρμένιοι-Έλληνες-Ασσύριοι (1915-1923), Εβραίοι-Ρωμά-Πολωνοί-Άτομα με αναπηρία και οι λοιπές ομάδες που γενοκτονήθηκαν από τους Ναζί (1933-1945), Καμπότζη (1975), Βοσνία (1992), Ρουάντα (1994), Νταρφούρ (2010), καθώς και η νυν διαπραττόμενη γενοκτονία κατά χριστιανικών και άλλων μειονοτήτων που συντελείται στην Μέση Ανατολή από τους τρομοκράτες του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Ψευδοκράτους.

Ο λόγος για την ψήφιση της διακήρυξης είναι ο εξής:«Με την αναγνώριση και την συνεχή υπενθύμιση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, του Ολοκαυτώματος, καθώς και των λοιπών Γενοκτονιών, που διαπράχθηκαν ή συνεχίζουν να διαπράττονται, προστατεύουμε την ιστορική μνήμη και διασφαλίζουμε ότι παρόμοιες θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, παραμένοντας σε εγρήγορση εναντίον του μίσους, των διώξεων και της τυραννίας».

Η West Virginia είναι η 44η κατά σειρά, πολιτεία των Η.Π.Α, που αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων και η 9η κατά σειρά, όσον αφορά την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας. Με την βαρύνουσα αυτή διακήρυξη ενισχύεται ο αγώνας για την μαζικότερη αναγνώριση της Τριάδας των Γενοκτονιών, Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων που υπήρξαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας, μολονότι συμπληρώνεται αιώνας από την διάπραξή της. Η αναγνώριση από μια ακόμα πολιτεία της Αμερικής αποδίδει δικαιοσύνη, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η αλήθεια δεν μπορεί, εσαεί, να θάβεται κάτω από την τουρκική προπαγάνδα και τις πολιτικές- διπλωματικές σκοπιμότητες. Τέλος, η στρατηγική της ένωσης των θυμάτων έναντι του κοινού δράστη, αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στον αγώνα διεκδίκησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Σχετικές ειδήσεις