ΕΘΝΙΚΑ

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν ζητά S – 400 από τον Πούτιν

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν ζητά S – 400 από τον Πούτιν

Με μια κίνηση που θα αναβαθμίσει σε στρατηγικό το επίπεδο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του το πλέον προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα παγκοσμίως.

Κάθε έννοια στρατιωτικής ισορροπίας με την Ελλάδα αλλά και τους υπόλοιπους γείτονές της θέλει να ανατρέψει η Τουρκία, κάτι που πλέον γίνεται εμφανές κάθε ημέρα που περνά. Η νέα εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση προέρχεται από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας, Alexander Fomin, η αρμόδια ρωσοτουρκική επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στο 2016, με θέμα συζήτησης την πιθανή πώληση «μεγάλων αντιαεροπορικών συστημάτων» και πυραύλων στην Άγκυρα.

Με τον όρο «μεγάλα αντιαεροπορικά συστήματα», ο Ρώσος αξιωματούχος πρακτικά «φωτογραφίζει» τους πυραύλους S-400, το κατά κοινή ομολογία όλων των ειδικών, φονικότερο αντιαεροπορικό σύστημα παγκοσμίως. Οι S-400 είναι το διάδοχο σύστημα των γνωστών S-300, δύο πυροβολαρχίες εκ των οποίων διαθέτει και η Ελλάδα.

Οι S-400 διαθέτουν χαρακτηριστικά αιχμής, μεταξύ των οποίων και η ικανότητα να αναχαιτίζουν όχι μόνο αεροσκάφη αλλά και πυραύλους. Αναλυτές χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο ανατιαεροπορικό σύστημα ως σύστημα δημιουργίας no – fly zone, δηλαδή σύστημα που ουσιαστικά «κλείνει» τον εναέριο χώρο τον οποίο προστατεύει, αφού κάθε μαχητικό αεροσκάφος που θα επιχειρήσει εκεί σχεδόν σίγουρα θα καταρριφθεί.

Η Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια αναζητά αντιαεροπορικό σύστημα με ανάλογα χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει στην προμήθειά του. Η προσπάθεια να αγοράσει το κινεζικό αντίστοιχο των S-400 προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Ουάσινγκτον σε ενδεχόμενη πρόθεση αγοράς των ρωσικών S-400.

Πάντως αν η συγκεκριμένη προμήθεια προχωρήσει, ο τουρκικός εναέριος χώρος θα «κλείσει» ερμητικά για οποιονδήποτε προσπαθήσει να επιχειρήσει σε αυτόν σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική πλευρά.

Σχετικές ειδήσεις