ΕΘΝΙΚΑ

ΓΕΝ: Τα τουρκικά ΜΜΕ ψεύδονται – Έγινε κανονικά και στο σωστό σημείο η ρίψη στεφάνου

ΓΕΝ: Τα τουρκικά ΜΜΕ ψεύδονται – Έγινε κανονικά και στο σωστό σημείο η ρίψη στεφάνου

Ανακοίνωση μέσω της οποίας διαψεύδει τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης για το περιστατικό στο Αιγαίο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και την κανονιοφόρο «Νικηφόρος», εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Χθες, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο το τουρκικό ΥΠΕΣ, μετέδωσε ότι το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας να προσεγγίσει ένα ζευγάρι τουρκικών νησίδων στο Αιγαίο», όπως χαρακτηρίζει τα Ιμια.

Μάλιστα, σημείωνε ότι οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής προειδοποίησαν τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος κατευθυνόταν προς τα Ίμια για τη ρίψη στεφάνου. Μετά την προειδοποίηση, το ελληνικό σκάφος έφυγε από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας χωρίς να δοθεί συνέχεια στο περιστατικό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σε δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόυλου ανέφερε ότι οι μονάδες της ακτοφυλακής «έκαναν ό, τι ήταν απαραίτητο».

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα (29/1) ότι «την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21. Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων».

Όπως εξηγεί το ΓΕΝ, «στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, έπλεαν το περιπολικό Α/Υ KAS του Ναυτικού της Τουρκίας, τα σκάφη SG81 και SG101 και ίπτατο ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς έπλεε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΡΩ (ΛΣ070) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο».

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και προσθέτει ότι «στη συνέχεια, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κατέπλευσε στη Ν. Κάλυμνο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του ελικοπτέρου ΠΝ21, του Δήμου Καλύμνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις