ΕΘΝΙΚΑ

Ζάεφ: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία - «Παίζουν» πολλά ονόματα

Ζάεφ: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία - «Παίζουν» πολλά ονόματα

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κάνει λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά όχι για οριστική συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

ΝΕΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ - ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω φαίνεται πως κάνουν οι Σκοπιανοί. Την ώρα που στην Ελλάδα διαρρέται πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας σπεύδει να... πυρπολίσει και πάλι τις ελπίδες για λύση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

Ο κ. Ζάεφ δείχνει να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, εκφράζοντας μεν αισιοδοξία, αλλά παράλληλα να τονίζει πως πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Όσο για τον αν έχει «κλειδώσει» το όνομα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επισημαίνει πως είναι πολλά τα ονόματα που βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι.

«Βόρεια, Άνω, Νεα, του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς αλλά, εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί αλήθεια συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε συμφωνία πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως κατά τη χθεσινή επικοινωνία του ίδιου με τον κ. Τσίπρα υπήρξε εξαιρετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. «Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη επικοινωνία για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι δυο πρωθυπουργοί, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι δυο κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των πολιτών και των δυο χωρών ενδιαφέρεται να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

«Σήμερα θα συζητήσουμε ουσιώδη ζητήματα που απομένουν σχετικά με την τελική επίλυση του ονοματολογικού. Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε και οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν τους πολίτες. Σε περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία θα ανοίξουμε αμέσως την επίσημη ατζέντα, θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με πολιτικούς και πολιτικά κόμματα» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας επίσης πως ενδέχεται η συμφωνία να υπογραφεί στις Πρέσπες.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Ζάεφ έστειλε και ένα «μήνυμα» στον πρόεδρο της χώρας αλλά και την αντιπολίτευση σχετικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα του ονόματος.

«Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να είναι προσεκτικοί στις ανακοινώσεις που εκδίδουν και να βοηθήσουν τους πολίτες να εκφραστούν στο δημοψήφισμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Σχετικές ειδήσεις