ΕΘΝΙΚΑ

Το εμβατήριο της Σμύρνης (vid)

Το εμβατήριο της Σμύρνης (vid)

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την 2α Μαΐου 1919 (15-5-1919 σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο), όταν οι απελευθερωθείσες περιοχές όπως η Σμύρνη και ευρύτερα η Ιωνία εντάχθηκαν στην ελληνική επικράτεια (Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών), σχεδιάστηκε η παρούσα ανάρτηση από τον Δημήτρη Θωμαδάκη. 

Το video ξεκινά ηχητικά με μία σπάνια ιστορική ηχογράφηση. Με το Εμβατήριο της Σμύρνης όπως αυτό είχε ηχογραφηθεί από την ορχήστρα πνευστών της ORFEON RECORDS, σε δίσκο 78 στροφών, έτους παραγωγής 1908!

Επειδή στο μοναδικό αυτό δίσκο, ένα τμήμα των αρχικών του στροφών είναι σπασμένο, κρίθηκε σκόπιμο (παρά τη κακή ηχητική απόδοση), να συμπεριλαμβάνεται και το μουσικό του ξεκίνημα, αφού αυτό περιλαμβάνει την καταγραφείσα φωνή του χορωδού να αναγγέλλει δυναμικά τον τίτλο της εταιρείας «Ορφέον Ρέκορντς».

Μετά το τέλος της ηχητικής αυτής παρουσίασης, ακολουθεί η νεώτερη και σύγχρονη πλέον ηχογράφηση έτους 2003 του Εμβατηρίου της Σμύρνης, από την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου! Εδώ στο video η οπτική του επένδυση περιλαμβάνει επίσης σπάνιο φωτογραφικό υλικό εποχής 1919 -1922 που αναδεικνύει την ελληνικότητα της πανέμορφης αυτής πόλης!

Ένα πόνημα που θα μπορέσει να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι Μνήμης και Τιμής σε αυτούς τους μαρτυρικούς προγόνους μας της Μικρασιατικής Γης…

Διαβάστε επίσης:

Παραλήρημα Κιλιτσντάρογλου: «Υπό ελληνική κατοχή 16 νησιά στο Αιγαίο»

Προκαλεί ο Ερντογάν: «Σε ελληνική γραμμή οι αποφάσεις της ΕΕ – Κανείς δεν θα μας σταματήσει»

Σχετικές ειδήσεις