ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Στην «κατάψυξη» όλη η Ελλάδα - Υπό το μηδέν ο υδράργυρος - Χιόνια ακόμα και στην Αττική

Κακοκαιρία: Στην «κατάψυξη» όλη η Ελλάδα - Υπό το μηδέν ο υδράργυρος - Χιόνια ακόμα και στην Αττική

Καιρός:Ο χιονιάς σαρώνει τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη – Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - Θα συνεχιστεί και την Πέμπτη το κύμα ψύχους – Δείτε την αναλυτική πρόγνωση.

ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΠΛΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Χιόνια στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, αλλά και ισχυροί άνεμοι που έχουν προκαλέσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, που συνοδεύεται από τσουχτερό κρύο.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους και στην Αττική, με την Πάρνηθα να ντύνεται στα λευκά και τα βόρεια προάστια να βλέπουν νιφάδες. Χιονόνερο έπεσε ακόμα και στο κέντρο της πόλης ενώ το κρύο είναι ιδιαιτέρως τσουχτερό.

Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και του παγετού, έκλεισε το απόγευμα της Τετάρτης ο δρόμος προς το καζίνο της Πάρνηθας, ενώ η Τροχαία προειδοποιεί τους οδηγούς να είναι πολύ προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην Αττική, η Πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις κυρίως για κοπές δέντρων.

Δείτε ΕΔΩ live εικόνα από τη χιονισμένη Πάρνηθα

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι βροχές και το χιονόνερο θα συνεχιστούν. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πιθανώς στα βόρεια προάστια της Αττικής (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Χιόνια στην ορεινή Κέρκυρα

kerkira xioni

Τα πρώτα χιόνια για φέτος έπεσαν στην ορεινή Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο όρος Παντοκράτορα, με υψόμετρο 906 μέτρων. Σύμφωνα με το kerkyrasimera.gr, χιονόπτωση σημειώθηκα και στα χωριά Πετάλεια και Στρινύλα.

Στερεά Ελλάδα

Χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της Φθιώτιδας, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται πάντως χωρίς προβλήματα.

Tα εκχιονιστικά μηχανήματα, τόσο στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Δομοκού όσο και στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Καρπενησίου και Λαμίας-Άμφισσας εργάζονταν όλη τη νύχτα για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς μετά από τις πρόσκαιρες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν τη διάρκεια της νύχτας.

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη Φωκίδα, παρά τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο, ενώ στην Ευρυτανία, όπου οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα αντιμετώπισαν τα όποια προβλήματα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς ωστόσο να διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

Χιονοπτώσεις και στα ορεινά της Θεσσαλίας

Η έντονη χιονόπτωση συνεχίζεται στο Πήλιο, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί Άνω Βόλος, Ανακασιά και Άλλη Μεριά. Στον Βόλο, η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τους 5 βαθμούς, ενώ πέφτει συνεχώς χιονόνερο.

Πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν λειτούργησαν κυρίως σε χωριά του κεντρικού και νότιου Πηλίου.

xionia kalampaka

Στα λευκά ντύθηκε και η Καλαμπάκα. Στην πόλη της Καλαμπάκας όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν κανονικά, ενώ δεν λειτουργούν τα σχολεία Χρυσομηλιάς, Ελαφίου, Παναγίας, Αγιοφύλλου, Αμπελίων, καθώς και για το γυμνάσιο Αμπελίων.

Στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει στα 10-15 εκατοστά ενώ στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου στην Αργιθέα το ύψος του χιονιού φτάνει στα 40 εκατοστά. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό Καρδίτσας είναι ανοικτό.

xionia kalampaka1

Πηγή φωτογραφιών: trikaladay.gr

Κλειστά τα σχολεία στο ορεινά της Λάρισας

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά της Λάρισας με αποτέλεσμα τα σχολεία να παραμένουν κλειστά. Συγκεκριμένα κλειστά παραμένουν τα σχολεία στο Σαραντάπορο, Βερδικούσια Λιβάδι και Κρανιά Ελασσόνας. Το χιόνι στην περιοχή φτάνει τους 20 πόντους και η θερμοκρασία είναι στους -4.

Επίσης στο δήμο Τεμπών δεν λειτουργούν τα σχολεία σε Αιγάνη και Καλιπέυκη και στη Μελοιβία του δήμου Αγιάς.

Στα «λευκά» η Θεσσαλονίκη

thes2
thes1
thes3
kriti
Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης. Νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

Όπως έγινε γνωστό, κλειστά παρέμειναν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου δεν θα λειτουργήσουν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Το ίδιο ισχύει για τον βρεφονηπιακό σταθμό Μελισσοχωρίου.

Στα λευκά έχουν ντυθεί από χθες ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής, με την χιονόπτωση να συνεχίζεται μέχρι σήμερα με αμείωτη ένταση, ντύνοντας στα λευκά στέγες, αυλές και αυτοκίνητα.

Μπορεί στο οδικό δίκτυο να δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όπως στην Αρναία το χιόνι δημιούργησε πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες.

Χιόνια πέφτουν στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να έχει πέσει σε μονοψήφιες τιμές και σε κάποιες περιοχές, όπως το Κιλκίς, και κάτω από το μηδέν (-1).

Στα «λευκά» ντύθηκε και η Δυτική Μακεδονία, όπου το πρωί επικρατούν συνθήκες παγετού. Η Φλώρινα ξύπνησε με -4 βαθμούς Κελσίου, η Καστοριά με -1 και η Πτολεμαΐδα με -3. Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους ορεινούς επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η κίνηση στην Εγνατία Οδό διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Δείτε ΕΔΩ μαγευτικές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη

Στην κανονική του λειτουργία επέστρεψε από το πρωί της Τετάρτης (30/11) το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου, από χθες το απόγευμα έως το βράδυ, είχαν ακυρωθεί πολλές πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Η σφοδρή χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -5 βαθμούς Κελσίου και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Γι' αυτό και οι κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις προειδοποιούν τους οδηγούς ότι χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στους εξής δρόμους:

Ημαθία

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα εξής έξι σημεία του οδικού δικτύου:

- Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από το 1ο χιλιόμετρο (διασταύρωση Σελίου) έως το 98ο (όρια με Π.Ε. Κοζάνης),

- Στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Σελίου, από το 1ο χιλιόμετρο έως το 26ο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),

- Στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / 3-5 Πηγαδίων, από το 8ο χιλιόμετρο έως το 17ο (χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών),

- Στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / Σελίου, από το 8ο χιλιόμετρο έως το 19ο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),

- Στην επαρχιακή οδό Βέροιας / Δασκιού, από τη διασταύρωση Πολυδενδρίου μέχρι το Δασκιό,

- Στην επαρχιακή οδό Νάουσας / Ροδοχωρίου, από το 8ο χιλιόμετρο μέχρι το Ροδοχώρι.

Πέλλα

Κατά τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής τρία σημεία:

- Στην Επαρχιακή Οδό Άρνισσας / Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΑΣ,

- Στην Επαρχιακή Οδό Κερασιάς - Χιονοδρομικό Κέντρο ΒΟΡΑΣ,

- Σε όλο το Δημοτικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας.

Πιερία

Στην Πιερία οι οδηγοί χρειάζονται οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίες σε τρία σημεία του οδικού δικτύου:

- Στην Εθνική Οδό Κατερίνης / Ελασσόνας, από το 34ο χιλιόμετρο (Άγ. Δημήτριος) έως το 42ο (όρια με Π.Ε. Λάρισας),

- Στην Επαρχιακή Οδό Κατερίνης / Ελατοχωρίου, από τη Ρητίνη έως και το χιονοδρομικό κέντρο,

- Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δημοτικών Διαμερισμάτων Φωτεινών, Βρίας, Ρητίνης, Ελατοχωρίου, Μοσχοποτάμου και Λαγοράχης.

Χαλκιδική

Σε οκτώ σημεία του οδικού δικτύου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα είναι απαραίτητες:

- Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού, από το 65ο χιλιόμετρο έως το 95ο χιλιόμετρο,

- Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού, μέσω Χολομώντα,

- Στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Αρναίας, μέσω Χολομώντα,

- Στην Επαρχιακή οδό Πολυγύρου / Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά),

- Στην Επαρχιακή οδό Νεοχώριου / Βαρβάρας / Ολυμπιάδας,

- Στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωχίου / Μεγάλη Παναγιάς,

- Στην Επαρχιακή οδό Αρναίας / Στανού,

- Εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Ταξιάρχη.

Κιλκίς

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Γουμένισσας / Λιβαδίων από το 17ο χιλιόμετρο.

Γρεβενά

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Καστοριά

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο Κάθετο Άξονα Α-29, στο υπόλοιπο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά.

Κοζάνη

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή με ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Φλώρινα

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης και της Νέας Εθνικής Οδού Φλώρινας - Πέλλας από το 32ο χλμ. μέχρι τα όρια των νομών Κοζάνης και Πέλλας αντίστοιχα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Απαγορευτικό απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα και Λαύριο, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίου-Αντιρρίου, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αρκίτσα-Αιδηψός.

Από το λιμάνι του Βόλου δεν θα εκτελεστεί το μεσημεριανό δρομολόγιο για τις Σποράδες, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Καβάλα-Πρίνος και Κεραμωτή-Θάσος.

Για δεύτερη ημέρα, παραμένουν δεμένα στο λιμάνι του Βόλου τα πλοία που είχαν προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τα νησιά των Σποράδων.

Οι άνεμοι που πνέουν στις Σποράδες φθάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά τα 9, με αποτέλεσμα ούτε χθες, αλλά ούτε και σήμερα να επιτραπεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ο απόπλους των ταχύπλοων και των οχηματαγωγών για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα Τετάρτη, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία

Παγωνιά και χιόνι στον Έβρο

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους χθες βράδυ στη Χώρα της Σαμοθράκης και συνοδεύονταν από ισχυρή ανεμοθύελλα. Παρά την έντονη χιονόπτωση που συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες τα μηχανήματα του δήμου διατήρησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, τόσο από τον οικισμό της Καμαριώτισσας προς της Χώρα και τα Αλώνια, όσο και από τη Χώρα προς την Παλιάπολη, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της πρόσβασης προς το Κέντρο Υγείας και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, κλειστά παραμένουν για δεύτερη ημέρα σήμερα τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, «το οδικό δίκτυο της περιοχής παραμένει ανοιχτό αλλά λόγω παγετώνα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν οι δάσκαλοι προς τα σχολεία». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που διαμένουν στον ορεινό όγκο δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στα μαθήματά τους καθώς δεν εκτελούνται από χθες τα δρομολόγια των λεωφορείων που έχουν αναλάβει τη μεταφορά τους στο γυμνάσιο και λύκειο Σουφλίου, τα οποία λειτουργούν κανονικά.

Στην Αλεξανδρούπολη η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 3 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, έντασης 8-9 μποφόρ, που πνέουν από χθες στο Θρακικό Πέλαγος, εφόσον διατηρήσουν την ίδια ένταση, δεν θα επιτρέψουν, σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, για δεύτερη διαδοχική ημέρα τον απόπλου του πλοίου που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Ο καιρός από τον Τάσο Αρνιακό

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr, σήμερα Τετάρτη τα περισσότερα χιόνια θα πέσουν στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο, με χιονόνερο στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε υψόμετρο από τα 500 μέτρα και πάνω. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται να έχουμε και λίγες χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες και τα βουνά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, δεν πρόκειται να ξεπεράσει στην Αττική τους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 5.

Την ίδια ώρα «συναγερμός» έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε ΕΔΩ τις οδηγίες προστασίας από τα ακραία φαινόμενα.

Ο καιρός για αύριο Πέμπτη (01/12)

Την Πέμπτη (01/12) στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, με βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα βόρεια με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι στα δυτικά βόρειοι 5 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ, βαθμιαία σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία άνοδο από τα δυτικά. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Χιόνισε και στην Κέρκυρα

Νωρίς σήμερα το πρωί, τις πρώτες νιφάδες χιονιού «υποδέχθηκε» το όρος Παντοκράτορα που βρίσκεται βορειοανατολικά της Κέρκυρας και αποτελεί και το πιο ψηλό βουνό του νησιού, με υψόμετρο 906 μέτρων.

Η θερμοκρασία στην περιοχή άγγιξε τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ στα άσπρα ντύθηκαν και οι στέγες των σπιτιών στα παρακείμενα ορεινά χωριά Πετάλεια και Στρινύλα.

Η πτώση θερμοκρασίας είναι αισθητή και στην πόλη της Κέρκυρας, χωρίς όμως ποτέ οι νιφάδες του χιονιού να καταφέρνουν να την αγγίξουν.

Χιονόπτωση και στη Μαγνησία

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου, στις Αγριόλευκες, το χιόνι ξεπέρασε τα 25 εκατοστά, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, αφού σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονταν αλατιέρες και αποχιονιστικά μηχανήματα και καθαρίζουν τους δρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου.

Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, ωστόσο, συνιστάται σε όσους οδηγούς πρόκειται να κινηθούν στα ορεινά της Μαγνησίας να έχουν προμηθευτεί με αντιολισθητικές αλυσίδες, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Η έντονη χιονόπτωση συνεχίζεται και στο ανατολικό Πήλιο στον δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου προς την πλευρά του Αιγαίου.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, χιόνι πέφτει και στα χαμηλά του Πηλίου, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί στα λευκά η Μακρυνίτσα, η Πορταριά, το Κατωχώρι, οι Σταγιάτες και άλλα χωριά με χαμηλό υψόμετρο.

Χιόνι τις πρωινές ώρες έπεφτε και στα προάστια του Βόλου, Ανακασιά, Ανω Βόλος και 'Αλλη Μερια, αφού η θερμοκρασία ήταν στο 0, ενώ στο κέντρο του Βόλου η θερμοκρασία έπεσε στους 2 βαθμούς και από χθες το βράδυ πέφτει ασταμάτητα χιονόνερο.

Χιονόπτωση σημειώνεται και στην Οθρυ, όπου στην Ανάβρα ,στα σύνορα Μαγνησίας-Φθιώτιδας, το χιόνι έφθασε τα 10 εκατοστά.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Κεραμίδι, στα ορεινά Μαγνησίας -Λάρισας, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση.

Με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία σε Μακρυνίτσα, Πορταριά, Αλλη Μερια, Ζαγορά, Ξουρίχτι και Μούρεσι, λόγω του χιονιά.

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον καιρό

Στους 10 πόντους το χιόνι στην Ήπειρο

Από το βράδυ της Τρίτης (29/11) χιονίζει και στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου ενώ το θερμόμετρο έχει πέσει κάτω από το μηδέν και οι ισχυροί άνεμοι σαρώνουν το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Στα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο, που βρίσκονται πάνω από χίλια μέτρα, το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0 βαθμούς.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους, έχει βγάλει στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο μηχανήματα που ρίχνουν αλάτι, για να μην παγώσουν οι δρόμοι.

Παράλληλα, το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου.

Εν τω μεταξύ, οι ισχυροί άνεμοι στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων έχουν δημιουργήσει μεγάλο κυματισμό στη λίμνη Παμβώτιδα και σταμάτησαν τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια για το Νησί.

Προβλήματα στην Κρήτη

Στα Χάνια, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη από τα ξημερώματα και μετά, ενώ η θερμοκρασία τη νύχτα και τις πρωινές ώρες έπεσε στους -8 βαθμούς.

Προβλήματα, κυρίως στην κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχουν προκαλέσει οι έντονες βροχοπτώσεις.

Στην γέφυρα Βαμβακοπούλου και στη διασταύρωσή της με την Εθνική Οδό συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ ποσότητες νερού συγκεντρώθηκαν και σε μέρος της Εθνικής Οδού από τον κόμβο Μουρνιών προς τον κόμβο Βαμβακοπούλου.

Στην Εθνική Οδό Ρεθύμνου-Χανίων στο ύψος του Αγίου Φανουρίου αναφέρθηκαν μικρής έκτασης καταπτώσεις χωμάτων.

Στο Ηράκλειο, η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν το πρωί της Τετάρτης με τα ΙΧ τους οδηγοί σε γεφυράκι που βρίσκεται κάτω από την εθνική οδό.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, άμεση ήταν επέμβαση της ΕΜΑΚ, κλιμάκιο της οποίας έσπευσε στο σημείο. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απομακρύνουν τα οχήματα από το σημείο όπου είχαν ακινητοποιηθεί και να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους οδηγούς να βγουν με ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, σε μια ακτίνα μεταξύ Γιόφυρου, Μαλάδων, Φοινικιάς και Γαζίου, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία σε «ποτάμια» με ξύλα, χώματα και άλλα φερτά υλικά να τους καταστούν αδιάβατους.

Σε κάποια μάλιστα σημεία το νερό που έχει συγκεντρωθεί ξεπερνά τους 30 πόντους.

Την ίδια ώρα, κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο Ηράκλειο – Ρέθυμνο στο ύψος της Παναγίας Χαρακιανής. Για το λόγο αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Λάρισα: Έως και μισό μέτρο φτάνει το χιόνι

Παρά την ελεγχόμενη κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του Νομού Λάρισας, σχετικά με την χιονόπτωση, καθώς δεν εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα, εντούτοις στις ορεινές περιοχές όπου το χιόνι πέφτει πυκνό τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Στην περιοχή της Σπηλιάς του δήμου Αγιάς το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να μείνει προσβάσιμο το οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος του. Αποκλεισμένα είναι αρκετά ποιμνιοστάσια της περιοχής.

Όπως ενημερώνει η αστυνομία, οι οδηγοί των οχημάτων στο νομό Λάρισας απαιτείται να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες από το 19ο έως το 32ο χλμ της επαρχιακής οδού Ελασσόνας - Δεσκάτης, από το 40ο έως το 45ο χλμ Κατερίνης - Ελασσόνας και μεταξύ του 13ου έως του 26ου χλμ Ελασσόνας - Βερδικούσιας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος από την κακοκαιρία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε την Τρίτη (29/11) ο δήμος Ζακύνθου της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, σύμφωνα με το έγγραφο που απεστάλη από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο και μετά από σχετική εξουσιοδότηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Η απόφαση αυτή αφορά την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση συνεπειών από καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, κατολισθήσεις, κ.λπ.) στις 26 και 27 Νοεμβρίου στην περιοχή.

Το έστρωσε στα χιονοδρομικά κέντρα

Από τα ξημερώματα της Τρίτης «χτυπά» η κακοκαιρία πολλές περιοχές της χώρας, με τη βόρεια Ελλάδα να έχει ήδη ντυθεί στα λευκά ενώ σταδιακά ο χιονιάς πλήττει ακόμα και τα πεδινά.

Οι χιονοπτώσεις προκαλούν ενθουσιασμό στους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων καθώς, το στρώνει σταδιακά στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα έως και σήμερα Τετάρτη.

Τo σημείο παγοποίησης θα πέσει απότομα έως και στα 0 μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Πληροφορίες: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Πηγή φωτογραφιών: thestival.gr, thessnews.gr, cretapost.gr

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια στα γύρω ορεινά και πιθανώς στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία:Από 4 έως 8 βαθμούς. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Στα θαλάσσια και παραθαλάσσια νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις νοτιότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μ.). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο ή χιόνι στα παραθαλάσσια. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μ.). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές, χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).







Σχετικές ειδήσεις