ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη: Υπήρξε προειδοποίηση για την τραγωδία στη Μάνδρα, αλλά την αγνόησαν!

Αποκάλυψη: Υπήρξε προειδοποίηση για την τραγωδία στη Μάνδρα, αλλά την αγνόησαν!

Την αποκάλυψη πως η τραγωδία στη Μάνδρα τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί κάνει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης «Ποσειδών», δημιούργημα του ΕΛΚΕΘΕ, είχε δείξει ότι στο όρος Πατέρα θα έπεφταν πάνω από 50 χιλιοστά βροχής 48 ώρες πριν από τις καταιγίδες, γεγονός που θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύστημα «Ποσειδών» παρέχει ανοιχτά προσβάσιμα δεδομένα με προγνώσεις για τους ανέμους, τις βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις, τη νεφοκάλυψη, τη θερμοκρασία αέρα και την ατμοσφαιρική πίεση, ενώ παρέχει προγνωστικά δεδομένα από τη ναυσιπλοΐα και τον κυματισμό μέχρι τη θαλάσσια στάθμη.

Δεν συνδέεται άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι ανοιχτά όμως προσβάσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Τόσο η πρώτη του εκδοχή όσο και η δεύτερη χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Οικονομίας, με κόστος 24 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας «Στρατηγικές Διαχείρισης Πλημμυρικών Φαινομένων στον Ελλαδικό Χώρο», που πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό τμήμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε ότι οι πλημμύρες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, με τριπλάσιους νεκρούς σε σχέση με τις φωτιές.

Και όμως, αν και θα μπορούσαν οι συγκεκριμένες πλημμύρες τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την έναρξη του φαινομένου να έχουν εντοπιστεί από τους ειδικούς, οι ελλείψεις σε μετεωρολογικούς σταθμούς, η γραφειοκρατία και η υπολειτουργία κρίσιμων φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν βοηθούν στην ενημέρωση και τη πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπανικολάου, «το κράτος, η Πολιτική Προστασία κατάλαβε την έκταση του προβλήματος στη Μάνδρα το μεσημέρι από τα ΜΜΕ. Μέχρι τότε δεν είχε εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Αν είχαν καταλάβει νωρίτερα τι συνέβαινε στην παλιά Εθνική Οδό και είχε άμεσα πάει εκεί η Τροχαία να κλείσει το δρόμο, είναι πιθανό να μην είχαν εγκλωβιστεί και πεθάνει τόσοι οδηγοί».

Δείτε την επίμαχη πρόγνωση στο «Ποσειδών»:

mandra xartis 1

Πηγή: εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Σχετικές ειδήσεις