ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών της Γ' Λυκείου - Τα μέτρα προστασίας

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών της Γ' Λυκείου - Τα μέτρα προστασίας
Intime News

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων που, σε πρώτη φάση, από την προσεχή Δευτέρα (11/05), θα υποδεχθούν τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Τόσο οι δημοτικές αρχές, που είναι υπεύθυνες για τον καθαρισμό και απολύμανση των σχολικών εγκαταστάσεων, όσο και οι διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμόδιες για τον τρόπο λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ολοκληρώνουν την υλοποίηση του σχεδιασμού, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσέλθουν στα σχολεία με απόλυτη τήρηση των οδηγιών που προβλέπονται για την ασφάλειά τους.

Δυτική Ελλάδα

«Είμαστε στη φάση της κατάλληλης προετοιμασίας για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Γιαννόπουλος, και όπως εξηγεί, «θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής και θα είναι μικρότερος ο αριθμός των θρανίων σε κάθε αίθουσα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις».

Ακόμη, σημειώνει ότι «θα υπάρχουν αντισηπτικά, όπως επίσης μάσκες και γάντια για όποια περίπτωση χρειαστεί», ενώ όπως προσθέτει, «οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης».

Επίσης, όπως λέει ο Κώστας Γιαννόπουλος, «θα υπάρχει ειδικός χώρος απομόνωσης των μαθητών, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος», τονίζοντας παράλληλα, ότι «οι σχολικές επιτροπές φροντίζουν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε υλικά καθαριότητας και ατομικής υγιεινής».

Όσον αφορά στις ενέργειες του δήμου Πατρέων, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Τάκης Πετρόπουλος, επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο δήμος εργάζεται πυρετωδώς για την καλύτερη δυνατή και ασφαλέστερη υποδοχή εκπαιδευτικών και μαθητών και διαβεβαιώνουμε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι γίνεται η μέγιστη προσπάθεια για την ασφαλέστερη επανέναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων».

Όπως εξηγεί, «ενισχύεται ο αριθμός των καθαριστριών με την μετακίνηση των μονίμων καθαριστριών από τα δημοτικά σχολεία, οι οποίες θα καθαρίσουν και θα απολυμάνουν όλους του χώρους των σχολείων».

Επίσης, προσθέτει ότι «εργαζόμενοι της διεύθυνσης καθαριότητας, καθώς και ειδικά συνεργεία, θα καθαρίσουν και θα απολυμάνουν όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενώ από την προσεχή Δευτέρα οι καθαρίστριες θα φροντίσουν για τη καθαριότητα των σχολείων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ενώ στις προθέσεις μας είναι αυτές οι εργασίες να γίνονται πιο συχνά».

Ακόμη, όπως λέει ο Τάκης Πετρόπουλος, «έχει φθάσει από το υπουργείο Παιδείας η πρώτη δόση των αντισηπτικών και ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή τους», συμπληρώνοντας ότι «φροντίζουμε, ώστε να αποδοθεί το συντομότερο δυνατό στις σχολικές επιτροπές η δεύτερη δόση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρων που προβλέπεται για τα σχολεία».

Ήπειρος

«Επανεκκίνηση των σχολείων, με τους μέγιστους συντελεστές υγειονομικής ασφάλειας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ήπειρο Κωνσταντίνος Καμπουράκης.

Από αύριο, οι εκπαιδευτικοί, εκτός από όσους εργάζονται σε ειδικά σχολεία, θα βρίσκονται στις θέσεις τους, προκειμένου να γίνει, η «απαιτούμενη προετοιμασία για την υποδοχή των μαθητών της 3ης Λυκείου», αναφέρει ο κ. Καμπουράκης. Για ευνόητους και κατανοητούς λόγους, τα κυλικεία στα Σχολεία που θα ανοίξουν, θα παραμείνουν κλειστά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την κατανομή των τμημάτων, οι μισοί μαθητές, ανά εβδομάδα θα κάνουν για τις 3 ημέρες μάθημα, οι υπόλοιποι στις επόμενες δύο και αντιστρόφως.

Αναφορικά με την υγιεινή των χώρων, των καθηγητών και των μαθητών, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης, είπε πως υπάρχει συνεργασία με τους Δήμους, στους οποίους στέλνονται κιβώτια με αντισηπτικά, τα οποία θα μοιραστούν στα Σχολεία ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι μάσκες για τους μαθητές και καθηγητές, είναι προαιρετικές, λέει ο κ. Καμπουράκης και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι μαθητές κατανοούν τις συνθήκες, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει «να ξεχάσουμε συνωστισμούς σε διάδρομους, τουαλέτες πηγαδάκια στα διαλείμματα».

Ο δήμος Ιωαννίνων, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει, ότι οι σχολικές μονάδες, είναι πανέτοιμες για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο δήμος, με μέριμνα των Σχολικών Επιτροπών, έχει ολοκληρώσει τις απολυμάνσεις σε όλα τα κτήρια.

Σήμερα παρελήφθησαν αντισηπτικά, τα οποία ήδη έχουν διανεμηθεί στα Σχολεία ενώ από τον Δήμο, χορηγήθηκαν και μάσκες ώστε να κάνουν χρήση μαθητές και καθηγητές.

Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Διευθυντές των Λυκείων, καθώς οι μαθητές της Γ' Τάξης είναι αυτοί που επιστρέφουν πρώτοι, ώστε να παρέμβει σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί.

O δήμος Αρταίων, μέσω του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κορονοϊού, που συνέστησε για την άμεση και έγκαιρη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το τελευταίο διάστημα, προχώρησε σε απολυμάνσεις και σχολαστική καθαριότητα σε όλα τα σχολικά κτήρια.

Παράλληλα γίνονται όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την τήρηση μέτρων υγιεινής, όπου θα επαναλειτουργήσουν, αρχικά οι τάξεις των μαθητών της Γ' Λυκείου, στις 11 Μαΐου και σε μια εβδομάδα αργότερα και οι υπόλοιπες των Λυκείων και των Γυμνασίων, με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου λειτουργούν 78 Γυμνάσια, 42 Λύκεια και 16 ΕΠΑΛ.

Ηράκλειο

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες για την προετοιμασία των σχολείων ενόψει της ερχόμενης Δευτέρας, που επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ' Λυκείου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Ηρακλείου Νίκος Αγγελάκης, τα αντισηπτικά που θα διανεμηθούν στα σχολεία, έχουν ήδη φτάσει και η διανομή τους θα αρχίσει αύριο, ενώ ήδη έχουν διανεμηθεί τα μέσα ατομικής προστασίας στις καθαρίστριες των σχολείων που καθημερινά πραγματοποιούν καθαρισμούς.

Σε ό,τι αφορά την απολύμανση, όπως διευκρίνισε ο κ. Αγγελάκης, έχει γίνει ήδη σε κάποια σχολεία, ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Στέλλα Μακρυγιαννάκη, όσα μέτρα πρέπει να ληφθούν, θα ληφθούν. Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες σχετικά με τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται μεταξύ των θρανίων ή και των ίδιων των μαθητών θα τηρηθούν κατά γράμμα, ενώ θα προβλεφθεί εφόσον υπάρξουν δύο βάρδιες μαθημάτων, τα σχολεία να καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

Λάρισα

Σε προετοιμασίες βρίσκονται και τα Λύκεια της Λάρισας, ώστε υποδεχτούν από Δευτέρα τους μαθητές της Γ' τάξης του Λυκείου, για την έναρξη των μαθημάτων τους, υπό νέο καθεστώς και με μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Λαρισαίων Θωμάς Δαούλας, έχουν ήδη ξεκινήσει οι απολυμάνσεις στις αυλές των Λυκείων από το δήμο Λαρισαίων για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ σχετικά με την καθαριότητα των αιθουσών τόνισε πως «ακολουθούνται οι γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καθαριότητα με χλωριούχο διάλυμα 10%».

Επίσης, ο κ. Δαούλας είπε ότι το προσωπικό της καθαριότητας από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχει διατεθεί για την καθαριότητα των Λυκείων, ώστε τα σχολεία που ανοίγουν την Δευτέρα να είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές.

Μεταξύ άλλων μιλώντας για την προμήθεια των αντισηπτικών υγρών, ο κ. Δαούλας σημείωσε ότι ήδη υπάρχει οδηγία για προμήθεια αντισηπτικών στα σχολεία και τόνισε ότι «έχει σταλεί από το Υπουργείο Παιδείας και μια αρχική προμήθεια αντισηπτικού υγρού που φτάνει στα 531 λίτρα για να διανεμηθεί στα σχολεία της Λάρισας».

Από τη μεριά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γεώργιος Δοδοντσάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε ειδικά στο μέτρο των αποστάσεων που θα πρέπει να τηρείται για τους μαθητές εντός των αιθουσών των σχολείων, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός και έχει δοθεί οδηγία σε όλα τα σχολεία ώστε να διαμορφωθούν οι αίθουσες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το μέτρο.

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχουμε ως στόχο είναι να κρατήσουμε την απόσταση του 1,5 μέτρου. Πρόκειται για οδηγίες που απευθύνονται σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και διευθυντές των σχολείων και αφορούν τους κανόνες λειτουργίας των σχολείων κατά την έναρξη των μαθημάτων», τόνισε ο κ. Δονδοτσάκης.

Χανιά

Στην τελική ευθεία βρίσκονται στα Χανιά οι προετοιμασίες για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με το βάρος στην παρούσα φάση να δίνεται στις σχολικές μονάδες που από τις 11 Μαΐου θα υποδεχτούν ξανά τους μαθητές της Γ' λυκείου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής του δήμου Αντώνης Βαρδάκης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός ώστε οι σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τον κ Βαρδάκη, «στην παρούσα φάση για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες απολύμανσης των χώρων πριν από την προσέλευση και μετά την αποχώρηση των μαθητών, οι καθαρίστριες της Α'θμιας σχολικής επιτροπής (σε δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς) με πλήρη σύμβαση, μεταφέρθηκαν προσωρινά με νέα σύμβαση έργου στις δομές της Β΄θμιας. Με τον τρόπο αυτό η καθαριότητα των δομών θα εξυπηρετείται σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα».

Παράλληλα όπως είπε, «τρέχουν» δύο διαγωνισμοί.

Ο ένας, από την σχολική επιτροπή αφορά την προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής και προστασίας, και ο δεύτερος από την οικονομική επιτροπή αφορά την προμήθεια αντισηπτικών.

Αναφορικά με την αναδιάταξη των αιθουσών διδασκαλίας ο κ Βαρδάκης τόνισε ότι αυτό θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Ρέθυμνο

Έτοιμες είναι οι σχολικές μονάδες στο Ρέθυμνο ώστε να υποδεχτούν με ασφάλεια τους μαθητές που σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα επιστρέψουν σε πρώτη φάση στα Θρανία στις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αρμόδια αντιδήμαρχος παιδείας και δημόσιας υγείας του δήμου Ρεθύμνης Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα: «Ακολουθήσαμε κατά γράμμα όλες τις οδηγίες που δόθηκαν από το υπουργείο και τον ΕΟΔΥ. Είμαστε έτοιμοι σε θέματα υγιεινής αλλά και μέτρων προστασίας προφύλαξης των μαθητών των καθηγητών και των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες. Οι καθαρίστριες από χθες Τρίτη βρίσκονται στις σχολικές μονάδες για τον 2ο κύκλο καθαριότητας και απολυμάνσεων, ενώ αναμένουμε άμεσα την ποσότητα από το υπουργείο που αφορά σε αντισηπτικά τα οποία θα τοποθετηθούν στις αίθουσες μαζί με άλλα καθαριστικά που είναι απαραίτητα. Αυτό που θα θέλαμε να απαντηθεί αρμοδίως είναι ποιος θα έχει την ευθύνη μεταφοράς των μαθητών με τα λεωφορείο στο επίπεδο της εξασφάλισης όλων των μέτρων προστασίας που προτείνονται».

Παράλληλα η κ. Γκίκα περιμένει ενημέρωση για το αν θα υπάρξουν επιπλέον δρομολόγια με τα λεωφορεία, ώστε όλα τα παιδιά σύμφωνα με τον προγραμματισμό να βρίσκονται στις καθιερωμένες μέρες και ώρες στις τάξεις τους, δεδομένου ότι με βάση τις συνθήκες ασφαλείας τα παιδιά που θα επιβιβάζονται στα λεωφορεία θα πρέπει να είναι λιγότερα από τις ημέρες της κανονικότητας.

Με δεδομένο ότι από πλευράς της Διεύθυνσης Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ρεθύμνου υπάρχει η εκτίμηση ότι δε θα υπάρξει μεγάλος αριθμός μαθητών της 3ης Λυκείου και στη συνέχεια των μαθητών Α' και Β' Λυκείου, που θα επιστρέψει στα σχολεία, ο προϊστάμενος Ιωάννης Μαρκαντές δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «όλα είναι έτοιμα στις σχολικές τάξεις και στις σχολικές μονάδες από πλευράς διευθέτησης των χώρων, των αιθουσών και του τρόπου λειτουργίας των σχολείων και των μαθημάτων». Υπήρξε είπε, απόλυτη συνεργασία και με όλους τους δήμους του νομού, ενώ «αύριο θα γίνει και τηλεδιάσκεψη ώστε να τεθούν ζητήματα που απασχολούν τους καθηγητές και για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη η ενημέρωση που περιμένουμε, όπως για τις άδειες των καθηγητών, για τη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε και για το ζήτημα συμμετοχής των καθηγητών στα μαθήματα στις τάξεις».

Βόρειο Αιγαίο

Διανομή των απαραίτητων καθαριστικών και απολυμαντικών (χλωρίνη, αντισηπτικά, γενικά απολυμαντικά και σαπούνι χειρός) σήμερα στα σχολεία των δήμων του βορείου Αιγαίου με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στην επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών. Επίσης, έχουν απολυμανθεί όλοι οι χώροι των σχολικών μονάδων «για την όσο το δυνατό πιο ομαλή, σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην σωστή προετοιμασία των χώρων που θα φιλοξενούν μαθητές και εκπαιδευτικούς, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια τόσο τη δική τους, όσο και των οικείων τους» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων βορείου Αιγαίου Στρατής Κύτελης.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μυτιλήνης με τη συμμετοχή του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ και την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Καίτη Στρατάκη. Στόχος η όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία, ενόψει της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων. «Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών» σημείωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κ. Παπαδανιήλ.

Κέρκυρα

«Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα σχολεία της Β' βάθμιας εκπαίδευσης να υποδεχθούν τους μαθητές από την προσεχή Δευτέρα» δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο οι σχολικές μονάδες είναι ήδη έτοιμες, ενώ στις θέσεις τους βρίσκονται οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι καθαρίστριες των σχολείων.

«Θα λειτουργήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε ήδη λάβει από το υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας να επιτρέψουν με ασφάλεια στις σχολικές αίθουσες» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αγγελόπουλος, ενώ επισημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα στη νησιωτική χώρα με την επιστροφή των εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, είναι πεπεισμένος ότι πολλοί από τους μαθητές της Γ' Λυκείου λόγω της ευχέρειας των απουσιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεν θα επιστρέψουν στις αίθουσες, γεγονός που όπως επεξηγεί συμβαίνει κάθε χρόνο, ενώ αναφορικά με τους μαθητές των λοιπών τάξεων τονίζει πως σε περίπτωση που επιστρέψουν όλοι θα πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας να χωριστούν και να πηγαίνουν στο σχολείο μέρα παρά μέρα.

Όσον αφορά τα αντισηπτικά αναμένεται μέχρι τέλους της εβδομάδας να αποσταλούν από τους εκάστοτε νησιωτικούς δήμους, σε όλες τις σχολικές μονάδες, χωρίς κανένα πρόβλημα καθώς έχουν ήδη προμηθευτεί σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Δωδεκάνησα

Όλα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία των σχολείων στα νησιά της Δωδεκανήσου από την Δευτέρα αφού ήδη στα περισσότερα από αυτά έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

Όπως επισημαίνει και στα 22 Λύκεια της Δωδεκανήσου έχουν γίνει οι αναγκαίες προετοιμασίες σε συνεργασία με τους δήμους που έχουν φροντίσει για τις απαιτούμενες απολυμάνσεις και ήδη έχουν προσέλθει οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί .

«Όλα είναι έτοιμα και δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα» αναφέρει ο κ. Παπαδομαρκάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ομαλή επανέναρξη των σχολείων.

Σε «επιφυλακή» βρίσκεται και ο δήμος της Ρόδου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής Σάββας Χριστοδούλου που ήδη έχει ενισχύσει τα σχολεία με καθαρίστριες και τα έχει εφοδιάσεις με μάσκες, γάντια αντισηπτικά κλπ.

Βόλος

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα σχολικά συγκροτήματα του Βόλου, εν όψει της επανόδου των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα μαθήματά τους, τόσο σε ετοιμασίες των χώρων, όσο και από οργανωτικής πλευράς.

Ο προϊστάμενος της Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε συνεργασία με τον δήμο Βόλου ξεκίνησαν από σήμερα η εκ νέου απολυμάνσεις των σχολικών χώρων και κατέφθασε παράλληλα από το υπουργείο Παιδείας και μεγάλη ποσότητα αντισηπτικών ειδών και προστατευτικών μασκών που θα διανεμηθούν στα σχολεία».

Επίσης ο κ. Σαβελίδης είπε ότι «στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ για αποχή σήμερα των εκπαιδευτικών από τα καθήκοντά τους μόλις 6 ανταποκρίθηκαν που σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς. Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι το πόσοι μαθητές θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα για την ολοκλήρωση της ύλης και επίσης τι θα συμβεί με συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Χαρακτηριστικά στην Μαγνησία επί συνόλου 1.500 ενεργών καθηγητών, οι 200 είναι άνω των 60 ετών και 180 έχουν προβλήματα υγείας. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί για να αποφευχθούν κίνδυνοι για την υγεία όλων. Πάντως είμαστε πανέτοιμοι για την επανεκκίνηση των σχολικών μαθημάτων».

Τρίκαλα

Σχολαστικό καθαρισμό των χώρων και των επιφανειών όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Τρικκαίων, πραγματοποίησε το προσωπικό καθαριότητας του δήμου, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άκης Αναστασίου, στο πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 11 του μηνός.

Και εξηγεί: «Ο καθαρισμός περιλάμβανε όλες τις λείες επιφάνειες, όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στο σχολείο, στα γραφεία, στον εξοπλισμό: από πόρτες και παράθυρα σε όλα τα διδακτήρια, τα θρανία, τα γραφεία, τις καρέκλες, μέχρι και τα πληκτρολόγια των υπολογιστών, τα φωτοτυπικά, τις βρύσες. Και, φυσικά, τα εργαστήρια, τα αθλητικό υλικό ή τα παιχνίδια στα νηπιαγωγεία», τονίζει. Επίσης, έγινε η προμήθεια των αντισηπτικών που ο δήμος προμηθεύει στα σχολεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα, οι καθαρίστριες ενισχύθηκαν με προσωπικό από τις συναδέλφισσές τους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι διευθυντές ενημερώθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του δήμου Τρικκαίων, προσθέτει ο κ. Αναστασίου, για τον συνεχή και σχολαστικό καθαρισμό, τόσο πριν, όσο και κατά την επανέναρξη των μαθημάτων. Συγκεκριμένα, κάθε σχολείο θα καθαρίζεται δύο φορές την ημέρα, καθώς θα δημιουργηθούν δύο βάρδιες καθαρισμού σε σχολική μονάδα, μία κατά την έναρξη και διάρκεια του σχολικού ωραρίου και μία με τη λήξη του. «Είμαστε έτοιμοι για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εφοδιάζουμε τα διδακτήρια και με αντισηπτικά», καταλήγει ο αντιδήμαρχος κ. Αναστασίου.

Στερεά Ελλάδα

«Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα έτσι ώστε να ξεκινήσουν και πάλι όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα και με βάση τα όσα έχουν σχεδιαστεί» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η κ. Ελένη Μπενιάτα, Περιφερειακή Διευθυντήρια Εκπαίδευσης, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους διευθυντές όλων των σχολείων και στους 5 νομούς της Στερεάς Ελλάδας. Η ίδια δηλώνει ότι υπάρχει επάρκεια από προστατευτικά υλικά και «οι διευθυντές των σχολείων, ο σύλλογος των καθηγητών και οι σχολικές επιτροπές θα λύνουν τα επιμέρους προβλήματα όπου και όταν αυτά υπάρξουν». Ωστόσο, εκτιμούν πως οι μαθητές της Γ' Λυκείου δεν θα πάνε στα μαθήματα αξιοποιώντας τις απουσίες τους για την προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές και με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουν περισσότερο χρόνο.

Αντίθετα, η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας σε ανακοίνωση της εκφράζει προβληματισμό για την ετοιμότητα και κάνει λόγο για προβλήματα που θα προκύψουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ενώ εκφράζει φόβους για την προστασία της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Ζάκυνθος

Επιστροφή των μαθητών στα θρανία από την Δευτέρα 11 Μαΐου, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει σαφείς οδηγίες στις δευτεροβάθμιες διευθύνσεις ανά την Ελλάδα για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο δήμος Ζακύνθου και η δευτεροβάθμια διεύθυνση του νησιού έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι μαθητές να γυρίσουν στις τάξεις με ασφάλεια, κάνοντας απολύμανση των χώρων και τοποθετώντας αντισηπτικά στις τάξεις.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αλυκών και υπεύθυνο για θέματα Παιδείας, Νικήτα Σπίνο, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, για τα μέτρα που έχει πάρει ο δήμος, τόνισε ότι «θα εφαρμοστούν κατά γράμμα οι οδηγίες που έχουμε λάβει από το υπουργείο Υγείας και απ' αυτό της Παιδείας. Ως δήμος έχουμε αρχίσει τους καθαρισμούς των εξωτερικών χώρων των σχολείων. Έχουμε απολυμάνει όλες τις αιθουσών στα σχολεία της Ζακύνθου, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πραγματοποιείται απολύμανση στην αίθουσα διδασκαλίας στα μέσα της διδακτικής ημέρας και αυτό θα γίνεται με αλκοολούχο διάλυμα στα θρανία, στις καρέκλες και σε όλα τα σημεία που έρχονται σε επαφή οι μαθητές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ποιος κορονοϊός; Μάιος όπως... Αύγουστος - Χαμός στις παραλίες