ΠΑΙΔΕΙΑ

Νομοσχέδιο για Παιδεία: Η τελευταία μεγάλη μάχη πριν τις διακοπές

Νομοσχέδιο για Παιδεία: Η τελευταία μεγάλη μάχη πριν τις διακοπές
Τι θα ισχυριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του;
INTIME NEWS

Στην Ολομέλεια έρχεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και αναμένεται να ανάψουν τα αίματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η πρόσκαιρη νηνεμία στη Βουλή μετά την τελευταία προ-ημερησίας διάταξης συζήτηση την προηγούμενη Τετάρτη για τη κοινωνική πολιτική αναμένεται να διαταραχθεί από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια νέα μεταρρυθμιστική τομή που ενισχύει την λειτουργικότητα και αποδοτικότητα των ΑΕΙ, προωθεί τη σύνδεση τους με την κοινωνία και εκσυγχρονίζει τον ΔΟΑΤΑΠ.

Ωστόσο η αλλαγή στο σύστημα διοίκησης των δημοσίων πανεπιστήμιων και ο νέος τρόπος εκλογής των μελών ΔΕΠ βάζει φωτιά στην αντιπαράθεση καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25 και Ελληνική Λύση διαφωνούν με την ουσία της ρύθμισης.
Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο με την ονομασία Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Ενίσχυση της Ποιότητας της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής του, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου, ψήφισε μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο δέχτηκε τόσο τα θετικά σχόλια όσο και τις έντονες διαφωνίες από τους εξωκοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και εμφανίστηκαν με διαφορετικές προσεγγίσεις, απόψεις και προτάσεις. Επίμαχο, κυρίως, σημείο των διαφορετικών προσεγγίσεων, απόψεων και προτάσεων των φορέων είναι το Σύστημα διοίκησης των δημόσιων πανεπιστημίων και ο νέος τρόπος εκλογής των μελών ΔΕΠ.

Το πρόσφατο περιστατικό με τους τραυματισμούς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και η έντονη κόντρα μεταξύ της Νίκης Κεραμέως και του Νίκου Φίλη για την ομηρία του κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα και προοιωνίζονται μια σκληρή αντιπαράθεση και ένα θερμό διήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ολομέλεια σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης και άλλων πολιτικών αρχηγών.

Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση

Το κλίμα πολώθηκε ακόμα περισσότερο με την επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη εναντίον της Νίκης Κεραμέως ο οποίος σε βίντεο που ανάρτησε στο tik tok αποκαλούσε την υπουργό Παιδείας «Πισπιρίγκου της Παιδείας».

Το θέμα προκάλεσε τεράστιο σάλο ενώ αντέδρασε η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η οποία με ανάρτησή της στο Twitter κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση. «Ο κ. Βερναρδάκης ξεπέρασε κάθε όριο. Χυδαιότητα, τοξική πόλωση και διχασμός, απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, μισογυνισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως ο κ. Βερναρδάκης, κατόπιν εορτής ζήτησε συγγνώμη και κατέβασε το βίντεο, όμως το κακό κλίμα είχε ήδη πυροδοτηθεί στην πολιτική επικαιρότητα. Θεωρείται βέβαιο πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπερασπιστεί ως πειστήριο προόδου και εκσυγχρονισμού τις τομές, που επιφέρει το νομοσχέδιο στο μοντέλο διακυβέρνησης των Πανεπιστημίων και την ευθεία πλέον σύνδεση τους με την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα προκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΖΑ να δηλώσει εάν η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια, όπου μετατρέπονται σε ορμητήρια ανομίας ικανοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά πόσον αυτό είναι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα αναμένεται να υπερασπιστεί το έργο της κυρίας Νίκης Κεραμέως και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία και την υποκίνηση τοξικού κλίματος με αφορμή ειδικά το περιστατικό Βερναρδάκη.