ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2017: Έρχεται τεράστια πτώση μετά την «πανωλεθρία» - Οι πρώτες εκτιμήσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Βάσεις 2017: Έρχεται τεράστια πτώση μετά την «πανωλεθρία» - Οι πρώτες εκτιμήσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)
panellinies 2017, panelladikes 2017, themata panellinies 2017, themata panelladikes 2017, apantiseis panellinies 2017, apantiseis panelladikes 2017

Πανελλήνιες 2017: Με την εξέταση στο μάθημα της Βιολογίας - Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού - ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή (16/06/2017) η δεύτερη εβδομάδα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.

Στην ουσία, είναι η προτελευταία ημέρα των εξετάσεων, αφού τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εξετάσεων.

Στη συνέχεια, από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων.

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα σε Βιολογία Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού

Το Newsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝEO», όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σάς μεταφέρει τον παλμό των εξετάσεων και σας ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2017 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2017, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Βάσεις 2017: Οι πρώτες εκτιμήσεις

Στο μεταξύ, με την εξέταση της Φυσικής για τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών «έκλεισε» ο κύκλος των πιο απαιτητικών μαθημάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017.

Όπως εξηγούν καθηγητές, αλλά και εκπαιδευτικοί αναλυτές, η Φυσική θεωρείται μάθημα «βαρόμετρο» για την πορεία των Βάσεων 2017 στις δημοφιλείς πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές.

Το 2016 η εξέταση χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα εύκολη, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των διαβασμένων υποψηφίων. Ωστόσο, φέτος τα θέματα ήταν «διαβαθμισμένης δυσκολίας», όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Αυγή» ο φυσικός, Γιώργος Γκρος από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, σημειώνοντας ότι οι λύσεις απαιτούσαν και τη χρήση μαθηματικών πράξεων. «Η επιλογή των φετινών θεμάτων εξυπηρετεί το σκοπό διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων», ήταν το γενικό σχόλιο της ΕΕΦ.

«Αν και τα φετινά θέματα της Φυσικής δεν περιελάμβαναν κάποιο "πειραματικό" θέμα, όλα περιλαμβάνονται στα διδασκόμενα και δεν είχαν ασάφειες ή λάθη», σχολίασε και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ).

vaseis 2017

Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής εξετάστηκαν στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. «Τα θέματα ήταν ελαφρώς πιο δύσκολα από πέρυσι και διαβαθμισμένης δυσκολίας», επισημαίνει ο καθηγητής Πληροφορικής Αποστόλης Γιαννούλης από την ΟΕΦΕ, σημειώνοντας ότι υπήρχαν ορισμένες ασάφειες σε ερωτήματα. Η ομοσπονδία των φροντιστών ανακοίνωσε πως «ένας μαθητής μέτριας δυναμικότητας μπορούσε να προσεγγίσει το 10-12, αλλά τα θέματα δυσκόλευαν στη συνέχεια με αποτέλεσμα το άριστα να είναι μόνο για μαθητές που έχουν προετοιμαστεί σωστά και έχουν κατανοήσει καλά τις έννοιες του προγραμματισμού».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2017

Όσον αφορά στο μάθημα της Ιστορίας, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων ανακοίνωσε πως «οι ερωτήσεις κάλυπταν σημαντικό εύρος της εξεταστέας ύλης και ορισμένες επαναλαμβάνονταν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Για τη χρήση των πηγών, επισήμανε ότι «ο μαθητής μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία των πηγών και αυτά του εγχειριδίου για να απαντήσει». Τέλος, για το τέταρτο θέμα, εξηγούσε ότι ο υποψήφιος έπρεπε «να χρησιμοποιήσει συνδυαστική και συνθετική μέθοδο για να επεξεργαστεί τις γνώσεις που του παρέχει το βιβλίο και οι πηγές καθώς και να γνωρίζει τα γεγονότα».

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Τα παραδοσιακά απαιτητικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017 έχουν ήδη εξεταστεί. Με επιφύλαξη, όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί αναλυτές, μπορούμε να εξάγουμε τις πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πτώση των Βάσεων 2017 στις δημοφιλείς σχολές.

Στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύει η «Αυγή» καταγράφονται οι Βάσεις της περσινής χρονιάς, καθώς και ο φετινός αριθμός των εισακτέων που θα δεχθούν.

vaseis

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι Βάσεις καθορίζονται από τον αριθμό των υποψηφίων που θα δηλώσουν κάθε σχολή, αλλά και τη σειρά προτίμησης των τμημάτων στα Μηχανογραφικά Δελτία. Καθορίζονται, όμως, και από τον βαθμό δυσκολίας των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης, «φέτος τα θέματα ήταν λογικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας».

«Έγιναν κάποια παράπονα για τη δυσκολία στα Μαθηματικά, ωστόσο πρέπει να πούμε πως η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων είχε μια καλή ιδέα ως προς την επιλογή τους. Για πρώτη φορά εξετάστηκε η ουσία του μαθήματος, η ύλη του σχολικού βιβλίου σε συνδυασμό με γνώσεις προηγούμενων τάξεων. Έτσι θα ήταν το σωστό να γίνει και εφεξής», τόνισε ο ίδιος.

Πτώση βάσεων σε Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικά

Τελευταίος παράγοντας που καθορίζει το ύψος των Βάσεων 2017 είναι και ο αριθμός των εισακτέων στα δημοφιλή τμήματα, που όταν καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις, είναι καθοριστικός. Αν εξαιρέσει κανείς τις σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικά, όπως και τα τμήματα της Νομικής, καταγράφουν μείωση στον αριθμό φοιτητών που θα δεχθούν φέτος.

«Σε συνδυασμό με τη δυσκολία των θεμάτων, μπορούμε να πούμε ότι οι Βάσεις θα πέσουν σε ένα βαθμό. Το 2013, να θυμίσω, είχαμε τα πιο δύσκολα θέματα των τελευταίων ετών στις πανελλαδικές, που σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων, λόγω σχεδίου ‘Αθηνά’ οδήγησε τις Βάσεις σε βουτιά», παρατηρεί ο κ. Στρατηγάκης.

Συνεχής ροή για τα θέματα των Πανελληνίων - Πανελλαδικών 2017

Σχετικές ειδήσεις