ΠΑΙΔΕΙΑ

Ένας μάγειρας γεννιέται ή… γίνεται;

Ένας μάγειρας γεννιέται ή… γίνεται;

Δεκάδες εκπομπές μαγειρικές, δεκάδες γνωστοί chef και pastry chef, δεκάδες γευστικές επιλογές. Κάθε χρόνο τα επαγγέλματα του chef και του pastry chef παραμένουν υψηλά στην προτίμηση χιλιάδων νέων, κυρίως χάρη στην έξαρση της «μόδας» των επαγγελμάτων εστίασης.

Η Ελλάδα, μια χώρα τουριστική, με πολλά ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, αυξάνει τις πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση. Είναι, όμως, «μόδα» η στροφή στην τέχνη της μαγειρικής; Όχι, δεν είναι. Κι αυτό διότι η πραγματικότητα σε μια κουζίνα αλλά και στη ζωή ενός μάγειρα είναι πολύ διαφορετική. Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν κάποια «στάνταρ» ενώ στη μαγειρική όχι. Κάθε δείπνο που σερβίρεται είναι τελείως διαφορετικό, ενώ ο μάγειρας καλείται να προσέξει τους λόγους που κάποιοι δεν έμειναν ευχαριστημένοι.

Διότι, αν για παράδειγμα, μπουν σε ένα κατάστημα 30 άτομα και οι δύο δεν μείνουν ευχαριστημένοι, τότε ο μάγειρας είναι εκείνος που θα πρέπει να εντοπίσει τι έφταιξε, να το διορθώσει και να είναι έτοιμος για το επόμενο βράδυ! Έτσι μόνο θα γίνει καλύτερος. Είναι, επίσης, γεγονός ότι θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί υπό πίεση κάθε μέρα. Και, φυσικά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται να επιλέξει ένα επάγγελμα που όλοι θα έχουν… άποψη!

shutterstock 250998667

Για εκείνους λοιπόν, που είναι έτοιμοι να «σηκώσουν τα μανίκια» και να σπουδάσουν για να μπουν σε μια κουζίνα να εργαστούν, θα πρέπει να διαβάσουν τα παρακάτω απλά βήματα του τι να προσέξουν:

1. Βρες και αναγνώρισε το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα! Η αποτελεσματικότητα ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ξεκινάει από την μεθοδολογία του. Εξαρτάται δηλαδή κατά πολύ, από το αν η μέθοδος της εκπαίδευσης είναι δασκαλοκεντρική ή καθαρά συμμετοχική. Όσο σε ένα μάθημα χρησιμοποιούνται ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές, η αποτελεσματικότητα και αφομοίωση μεγαλώνουν κατακόρυφα. Ειδικά σε επαγγέλματα όπως η Μαγειρική και η Ζαχαροπλαστική, όπου διδάσκεσαι ουσιαστικά μια τέχνη!

2. Βρες μια σχολή που διαθέτει «γαστρονομική κουλτούρα», που οι επαγγελματίες – διδάσκοντες chef δεν αντιμετωπίζουν το φαγητό ως βιολογική ανάγκη, αλλά ως μέσο για δημιουργία και εξέλιξη. Θα φροντίσουν να σου μάθουν τα μυστικά για να αναγνωρίζεις τις φρέσκες, άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και θα επενδύσουν στο styling και τη συνολική παρουσίαση των πιάτων.

3. Βρες μια σχολή που πλέον του προγράμματος σπουδών, σου δίνει τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης και απόκτησης διαφορετικών επιπρόσθετων εξειδικεύσεων.

4. Βρες μια σχολή που διαθέτει επαγγελματικές κουζίνες, που ομοιάζουν με αυτές των εστιατορίων που θα εργαστείς.

5. Βρες μια σχολή που σου προσφέρει δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε μεγάλες τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

6. Βρες μια σχολή, της οποίας οι διδάσκοντες θα γίνουν και μέντορές σου, οι οποίοι πέρα από τεχνικές, θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τη μαγειρική σε βάθος, να ανακαλύψεις την καλλιτεχνική πτυχή της, να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου στις δημόσιες σχέσεις και να κατανοήσεις την οικονομική διαχείριση που απαιτεί μια επαγγελματική κουζίνα.

shutterstock 520189798

Ανάμεσα στις ιδιωτικές σχολές που προσφέρουν προγράμματα σπουδών στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού ξεχωρίσαμε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και καταγράψαμε κάποια highlights που ίσως σε ενδιαφέρουν:

Στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχεις την ευκαιρία να διδαχθείς, να δείξεις το ταλέντο σου και να συνεργαστείς εντός και εκτός εργαστηρίων με τους κορυφαίους chef και pastry chef της χώρας. Φέτος σπουδάζεις δίπλα στους Masterchef Δημήτρη Σκαρμούτσο και Πάνο Ιωαννίδη ενώ έχεις για μέντορά σου τον Λευτέρη Λαζάρου. Επιπλέον, σου δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσεις εξειδικευμένα σεμινάρια με τον Άκη Πετρετζίκη. Στην κορυφαία ομάδα των διδασκόντων προστίθενται και οι: Γιάννης Μπαξεβάνης, Γιώργος Στυλιανουδάκης, Αστέριος Κουστούδης, Κυριάκος Λύρας, Σάκης Καλλιοντζής, Γιάννης Κουναλάκης, Δημήτρης Χρονόπουλος και Χρήστος Βέργαδος.

Κακά τα ψέματα, στην εκμάθηση μίας «τέχνης» το κομμάτι των εγκαταστάσεων, των «εργαλείων» και των υλικών παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να προσέξεις όμως. Μην εντυπωσιαστείς από τις «γυαλισμένες κουζίνες», διότι το σίγουρο είναι ότι με το τέλος των σπουδών σου, δε θα τις ξαναδείς. Οι κουζίνες που θα εκπαιδευθείς, οι πάγκοι που θα πειραματιστείς, πρέπει να μοιάζουν σε αυτούς που θα εργασθείς μελλοντικά. Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ διαθέτει state of the Art Εγκαταστάσεις σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Λάρισα), έτσι από την πρώτη μέρα των σπουδών σου, έχεις την ευκαιρία να βρεθείς σε πλέον σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, με αμιγώς επαγγελματικό εξοπλισμό σαν αυτό που θα συναντήσεις στη μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία.

Δώσε σημασία σε πιστοποιήσεις ποιότητας και ελέγχου από διεθνείς φορείς. Είναι ενδεικτικές των συνθηκών που θα συναντήσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου σε μια σχολή. Έπειτα από αυστηρή αξιολόγηση και πληρώντας τα υψηλά διεθνή εκπαιδευτικά κριτήρια που έθεσε η Παγκόσμια Οργάνωση των Chefs (World Association Of Chefs Societies), το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έλαβε τη Διεθνή Πιστοποίηση της WACS. Πρόκειται για μία πιστοποίηση-ορόσημο που αναγνωρίζει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ ως τη μόνη πανελλαδική σχολή – μέλος της WACS.

Δώσε έμφαση στις συνεργασίες μιας σχολής. Οι συνεργάτες της σχολής, αντικατοπτρίζουν την ίδια και σίγουρα μπορούν να σου φανούν χρήσιμες, αν βέβαια τις αξιοποιήσεις σωστά. Συνεργάτες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που αποτελούν εγγύηση για την επαγγελματική σου αποκατάσταση!

Για περισσότερες πληροφορίες, μπες εδώ.

Και επειδή θες να έχεις το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ένα κλάδο με τόσο υψηλή ζήτηση, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ σου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο Μητροπολιτικό Κολέγιο και να αποκτήσεις Bachelor στις επισιτιστικές τέχνες με ένα επιπλέον έτος σπουδών!

Ένα είναι το σίγουρο…. μάγειρας δε γεννιέσαι, γίνεσαι! Με επιμονή, υπομονή, πειθαρχία, σκληρή δουλειά, σωστές διασυνδέσεις, ξεκάθαρους στόχους, ολοκληρωμένη εκπαίδευση και… λίγη τύχη! Ας μη γελιόμαστε!

Σχετικές ειδήσεις