ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2018: Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες που θα επηρεάσουν τις Βάσεις

Πανελλήνιες 2018: Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες που θα επηρεάσουν τις Βάσεις
panellinies 2018, mathimatika panellinies, themata panelliniwn, arxaia ellhnika panellinies

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2018- Βάσεις 2018:Η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των παιδαγωγικών σχολών και η ένταξή τους σε όλα τα επιστημονικά πεδία, φέρνει αύξηση της ζήτησης.

Τρεις είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τις βάσεις εισαγωγής στις ανώτατες σχολές: ο αριθμός των εισακτέων, η δυσκολία των θεμάτων και οι προτιμήσεις των υποψηφίων όπως εκφράζονται στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, σημειώνει σήμερα (13/06) η εφημερίδα «Έθνος».

Πανελλήνιες 2018: Με Ιστορία, Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών συνεχίζονται οι εξετάσεις στα ΓΕΛ

panellinies poukamisas

panellinies panelladikes4
panellinies panelladikes4
panellinies panelladikes4
Ο τρίτος παράγοντας ανέκαθεν ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί, αφού τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε πάντα με την ανακοίνωση των βάσεων. Άγνωστο είναι αυτήν τη στιγμή-αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις και ο δεύτερος παράγοντας, η δυσκολία των θεμάτων δηλαδή.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2018

Το μόνο που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε είναι πώς μπορούν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων ο αριθμός των εισακτέων και οι μέχρι στιγμής αλλαγές, με την παραδοχή ότι οι άλλοι δυο παράγοντες, η δυσκολία των θεμάτων και οι προτιμήσεις των υποψηφίων, θα μείνουν αμετάβλητοι. Ο αριθμός των εισακτέων σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι μέρος αυτής της αύξησης είναι για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι θέσεις των οποίων στα πανεπιστήμια αυξήθηκαν από 1% σε 5%, αντιστάθμισμα των θέσεων που χάνουν λόγω της» ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πέρυσι οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ δικαιούνταν το 1% των θέσεων στα πανεπιστήμια και το 20% των θέσεων στα ΤΕΙ. Έτσι, αν η αύξηση του αριθμού των εισακτέων ήταν 4%, θα την απορροφούσαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από 4%. Ως εκ τούτου, έχουμε αύξηση των θέσεων και για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Αυτό το γεγονός, αν η δυσκολία των θεμάτων είναι ίδια με πέρυσι, θα μπορούσε να φέρει μια μικρή μείωση των βάσεων, σημειώνει η εφημερίδα.

Σημαντική αλλαγή φέτος είναι η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των παιδαγωγικών σχολών και η ένταξη τους σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο να δηλώσει τα παιδαγωγικά ένας υποψήφιος (ένα «κλικ» αρκεί), ενώ μέχρι πέρυσι έπρεπε να εξεταστεί σε ένα επιπλέον μάθημα. Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για τα παιδαγωγικά αναμένεται να επιφέρει την αύξηση των βάσεων τους, χωρίς βέβαια να μπορούμε να προσδιορίσουμε τον αριθμό των μορίων της αύξηση. Ένα άλλο ζήτημα που θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων είναι η προοπτική κατάργησης των ΤΕΙ και η ενσωμάτωση τους στα πανεπιστήμια της ίδιας περιφέρειας. Δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσει τις προτιμήσεις των υποψηφίων η ανασφάλεια που θα νιώθουν όσοι δηλώνουν τμήματα των ΤΕΙ, σκεπτόμενοι ότι σε ένα ή δύο χρόνια πιθανόν δεν θα υπάρχει το τμήμα που θα εισαχθούν. Γ’ αυτό καλό θα είναι το υπουργείο Παιδείας να προβεί σε όσο το δυνατόν πιο αναλυτική ενημέρωση των υποψηφίων για το μέλλον των ΤΕΙ. Ακόμη ένα θέμα που υπάρχει είναι ότι πολλοί υποψήφιοι που στόχευαν σε μετεγγραφή στην Αθήνα δεν θα δηλώσουν τμήματα των ΤΕΙ στην περιφέρεια, αφού δεν θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε αντίστοιχο ΤΕΙ της Αττικής, μετά την κατάργηση του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά. Τα δύο τελευταία θέματα μπορεί να οδηγήσουν τους υποψηφίους να μη δηλώσουν τα ΤΕΙ της περιφέρειας και να έχουμε χιλιάδες κενές θέσεις, με συνέπεια την καταβαράθρωση των βάσεων τους.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι απέναντι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θα αυξηθεί η ζήτηση για τα τμήματα του ή θα μείνει αντίστοιχη με των ΤΕΙ; Εδώ υπάρχει το ζήτημα με τις σχολές των μηχανικών που θα είναι τετραετούς φοίτησης, ενώ οι υπόλοιπες σχολές μηχανικών είναι πενταετούς φοίτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα έχουν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα από τους υπόλοιπους μηχανικούς. Πώς θα επηρεάσει αυτό τους υποψηφίους και με ποια σειρά θα δηλώσουν τις σχολές κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Οι άγνωστε μεταβλητές των φετινών εξετάσεων είναι πολλές και θα δυσκολέψουν την εκτίμηση των βάσεων, αφού δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις αντιδράσεις των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι μην ασχολούνται με τη διαμόρφωση των βάσεων, αλλά με τις εξετάσεις και τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

ΘΕΜΑ Α

Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις στα Μαθηματικά ΓΕΛ

Κάντε κλικ ΕΔΩ και κατεβάστε τα θέματα για τα Μαθηματικά (Ημερήσια ΓΕΛ)

Κάντε κλικ ΕΔΩ και κατεβάστε τα θέματα για τα Μαθηματικά (Εσπερινά ΓΕΛ)

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε τα θέματα στα Μαθηματικά - ΕΠΑΛ

Δείτε ΕΔΩ τι «έπεσε» στη Νεοελληνική Γλώσσα

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα - ΕΠΑΛ

Το Νewsbomb.gr, όπως κάθε χρόνο, θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2018 και τις απαντήσεις τους, καθώς και για όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2018, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Με την εγυρότητα και την εμπειρία των φροντιστηρίων ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ θα μάθετε πρώτοι τα θέματα των Πανελληνίων και τις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, οι αιτήσεις των υποψηφίων για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018 ανέρχονται στις 104.040, με τις 86.301 να προέρχονται από μαθητές των ημερήσιων ΓΕΛ, τις 914 από εσπερινά ΓΕΛ, τις 15.742 από ημερήσια ΕΠΑΛ, τις 405 από εσπερινά ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και 678 από εσπερινά ΕΠΑΛ, που εξετάζονται μαζί με το ημερήσιο.

Θέματα και απαντήσεις όλων των μαθημάτων στο Newsbomb.gr

Τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Οι εξεταζόμενοι για τις Πανελλήνιες 2018 πρέπει να έχουν μαζί τους:

  • Το δελτίο του εξεταζόμενου
  • Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο
  • Δυο στυλό διαρκείας (μπλε ή μαύρο), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα, μολύβι, γομολάστιχα
  • Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό
  • Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα-«κόφτες» για τα κινητά. Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό τηλέφωνο, ακόμη και απενεργοποιημένο, το πιθανότερο είναι να μηδενιστεί το γραπτό του
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco)

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2018: Αναλυτικά το πρόγραμμα

* Την Τρίτη 12-6-2018 στο μάθημα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ εξετάζονται α) οι μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ σχ. έτους 2017-2018 και β) οι απόφοιτοι/-ες της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ. παρελθόντων ετών που διεκδικούν το ειδικό ποσοστό 1% επιπλέον των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΜΟΝΟ για ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ).

** Την Πέμπτη 14-6-2018 στο μάθημα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ εξετάζονται οι μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2017-2018 στα ίδια θέματα με το μάθημα ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι των ημερησίων ΕΠΑ.Λ.

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σημείωση 1: Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ., μέχρι τις 15:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15.30 μ.μ. και μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.

Σημείωση 2: Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες, του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2018

Σημειώνεται πως η διάρκεια των Πανελληνίων 2018 θα είναι κατά δύο ημέρες μικρότερη, λόγω κατάργησης της εξέτασης στην Ιστορία και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας των Γενικών Λυκείων.

Τα 10 SOS!

Δώστε προσοχή στους ακόλουθους 10 κανόνες που δημοσίευσε το Έθνος:

1. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τον χρόνο αναμονής των θεμάτων,οπότε και η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται. Συνήθης αντίδραση των υποψηφίων εκείνα τα λεπτά είναι η προσπάθεια και η αδυναμία ανάκλησης τυχαίων σημείων της ύλης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτό να επηρεάσει την ψυχολογία τους καθώς κατά τη γραπτή αξιολόγηση ο εγκέφαλος λειτουργεί αφαιρετικά, συνεπώς όταν έρθουν τα θέματα και ο υποψήφιος καταπιαστεί με ένα ένα από αυτά χωριστά, η ανάκληση μνήμης θα είναι πιο εύκολη.

2. Μόλις έρθουν τα θέματα ο υποψήφιος θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτά και να μην επιτρέψει σε τίποτε να αποσπάσει την προσοχή του, να διαβάσει μία φορά προσεκτικά όλα τα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα να κρατά κάποιες πρόχειρες σημειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξει αργότερα.

3. Ο μέσος όρος που πρέπει να αφιερώσει σε κάθε θέμα ο υποψήφιος είναι 45 λεπτά.

4. Ο χρυσός κανόνας είναι να μην επιμείνει ο υποψήφιος για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο θέμα που φαίνεται ότι δεν μπορεί άμεσα να επιλύσει, γιατί θα μειωθεί ο χρόνος που απομένει για να αφιερώσει στα άλλα θέματα.

5. Ό,τι ζητείται στις εκφωνήσεις θα πρέπει να αιτιολογηθεί.

6. Ξεκινήστε πάντα από τα θέματα που γνωρίζετε. Μην ξεκινήσετε από το 4ο θέμα που είναι και το πιο δύσκολο. Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια από τα 100 που υπάρχουν στα θέματα.

7. Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέμα καλά, μην απογοητεύεστε. Μπορεί να είναι όντως πολύ δύσκολο και να μην το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι και να ακυρωθεί. Έχει συμβεί και αυτό.

8. Πολλές φορές κάποιοι υποψήφιοι με πολύ υψηλούς στόχους όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το άριστα καταρρέουν και γράφουν κάτω από τη βάση. Απαιτείται ψυχραιμία μέχρι το τέλος.

9. Μην ασχοληθείτε με τους φίλους σας που μπορεί να σας ζητούν βοήθεια. Μπορεί να χάσετε την συγκέντρωσή σας.

10. Να θυμάστε ότι έχετε για κάθε θέμα 45 λεπτά περίπου. Αν κολλήσετε , αφήστε το και θα επανέλθετε στο τέλος. Μη δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στον διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μόρια. Μπορεί ένα δεύτερο «χτένισμα» στο γραπτό σας να σας βοηθήσει να αποφύγετε λάθη που δεν είχατε δει.

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2018: Πόσοι θα μπουν σε κάθε τμήμα

Σε ό,τι αφορά στο νεοσύστατο Παν/μιο Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα. Πέρυσι, στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, στις Πανελλήνιες 2018 υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 76 θέσεις.

Σε ό,τι αφορά στα Πανεπιστήμια (εκτός του Παν/μίου Δυτ. Αττικής), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.905 θέσεις.

Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.

Ο αριθμός στα ΤΕΙ

Σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα Τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 985 θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορικής, Τουριστικά, Γεωπονίας, Φυσιοθεραπείας, Εργοθεραπείας, κλπ), ενώ στα υπόλοιπα Τμήματα έμεινε ίδιος με το 2017.

Επομένως, συνολικά για το 2018 οι θέσεις εισακτέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 74.692, ενώ για το 2017 ήταν 70.726. Κατά συνέπεια, η αύξηση ανέρχεται σε 3.966 θέσεις.

Χρήσιμες συμβουλές για τα θέματα και τις εξετάσεις στις Πανελλήνιες 2018

Διαβάζουμε τα θέματα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται, και ξεκινάμε από αυτά που γνωρίζουμε καλύτερα. Αφού απαντήσουμε κάποιο ερώτημα, καλό θα ήταν να διαβάσουμε άλλη μία φορά την εκφώνηση.

Ακόμη και αν κάποιο από τα θέματα δεν μας θυμίζει κάτι, δεν πρέπει να απογοητευτούμε, καθώς μπορεί στη συνέχεια της εξέτασης να «καθαρίσει» το μυαλό μας και να το κατανοήσουμε. Χρησιμοποιούμε, όπου χρειάζεται, το πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου).

Γράφουμε ό,τι γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι· δεν αφήνουμε κανένα μόριο που να μην το διεκδικήσουμε! Προσέχουμε την εμφάνιση του γραπτού μας, ώστε να είναι ευανάγνωστο. Ένα καλά δομημένο και καθαρογραμμένο γραπτό είναι βέβαιο πως προκαταβάλλει θετικά τον διορθωτή.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2017

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή αλλά αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται συμφώνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός-αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων.

Αν ο υποψήφιος φέρει στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή κινητό ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο αλλού εξεταζόμενου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό του μηδενίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2018: Σε αυτές τις σχολές θα μπαίνουν οι υποψήφιοι χωρίς εξετάσεις

Πανελλήνιες 2018: Αυτός είναι ο ανεξέλεγκτος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση των υποψηφίων

Πανελλήνιες 2018: Πιο νωρίς φέτος η ανακοίνωση της βαθμολογίας