ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Η σκυτάλη στους ανθρωπολόγους

Αμφίπολη: Η σκυτάλη στους ανθρωπολόγους

«Ομιχλώδες» παραμένει το τοπίο γύρω από τον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης με τη σκυτάλη να περνάει πλέον στα χέρια των ανθρωπολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα οστά που βρέθηκαν στην ανασκαφή του λόφου Καστά σε μια προσπάθεια να ρίξουν φως στην ταυτότητα του νεκρού.

Όπως εκτιμάται, η επιστημονική διαδικασία δεν θα είναι βραχεία και θα απαιτηθεί χρόνος για να εξαχθούν σχετικά ασφαλή συμπεράσματα. Ήδη, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας αλλά και του κοινού στρέφεται προς τη δυνατότητα όχι μόνο ταυτοποίησης του «ενοίκου» αλλά και ανάπλασης των χαρακτηριστικών του.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας με το σκελετό του νεκρού, ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Βρετανός καθηγητής Ρίτσαρντ Νιβ να αναπλάσει το πρόσωπο, ώστε να «αποκαλυφθούν» τα χαρακτηριστικά του προσώπου που βρίσκεται θαμμένο στην Αμφίπολη.


Σε ποιους ανήκουν τα χαραγμένα ονόματα;

Ένα ακόμη στοιχείο που το σκεπάζει «αχλύς» μυστηρίου είναι τα ονόματα που έχουν βρεθεί χαραγμένα στα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη στην Αμφίπολη και το Λιθότοπο.
Όπως λένε οι αρχαιολόγοι, μπορεί να διαβάσει κανείς τα ονόματα «Μελάνθιος, Ζίπας, Δούλης, Δίζας» τα οποία έχουν ελληνική ή θρακική προέλευση. Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τα ονόματα αυτά σχετίζονται με τον τύμβο και αν όχι για ποιο λόγο βρέθηκαν αποτυπωμένα στο μάρμαρο. Κοντά σε αυτόν τον προβληματισμό προστίθεται και ο χρόνος της χάραξης, δηλαδή αν χαράχτηκαν πριν ή μετά την απομάκρυνση του Λέοντα από τον Τύμβο Καστά.

Τα νομίσματα δεν λύνουν το μυστήριο

Το ενδιαφέρον για την ταφή παραμένει αμείωτο και ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, αφού κάθε μία αποκάλυψη εγείρει νέο κύκλο συζητήσεων, αμφισβητήσεων και ερωτηματικών.

Το νέο στοιχείο που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο 29/11, η ομάδα της αρχαιολόγου κας Περιστέρη είναι η ανεύρεση νομισμάτων, τα οποία σύμφωνα με την ίδια, χρονολογούνται από την εποχή του Αλεξάνδρου. Πάντως, τα συγκεκριμένα νομίσματα δεν είναι βέβαιο πόσο μπορούν να προσθέσουν περαιτέρω γνώση, καθώς όπως διευκρινίστηκε και στη συνέντευξη Τύπου, κυκλοφορούσαν ευρύτατα, αφού ήταν κάτι σαν το δολάριο της εποχής.

Το «γαϊτανάκι» των διαφωνιών

Κοντά στην ανασκαφή, συνεχίζονται και οι διαξιφισμοί της επιστημονικής κοινότητας, τόσο για τα ιστορικά στοιχεία, όσο και για τη διαχείριση του θέματος. Σήμερα, Δευτέρα, 01/12, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων γνωστοποίησε επιστολή την οποία είχε απευθύνει τον Οκτώβριο προς την πολιτική ηγεσία για το επικοινωνιακό σκέλος, χωρίς να λάβει απαντήσεις.

Σχετικές ειδήσεις