ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Oλονύχτια μάχη της πυροσβεστικής σε Σάμο και Κύθηρα - Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα

Φωτιά: Oλονύχτια μάχη της πυροσβεστικής σε Σάμο και Κύθηρα - Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ: Καλύτερη είναι η εικόνα στο Μεσόκαμπο της Σάμου με τους πυροσβέστες πλέον να επιχειρούν κατά των πολλών εστιών χωρίς όμως να υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς. Ενισχύσεις με το πρώτο φως της ημέρας αναμένονται στα Κύθηρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις στη Σάμο κατάφεραν να περιορίσουν την φωτιά που το απόγευμα του Σαββάτου απείλησε τον Μεσόκαμπο και πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τις πολλές μικροεστίες ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση. Σύμμαχος τους είναι και ο καιρός καθώς η ένταση των ανέμων υποχώρησε.

Νωρίτερα οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων ξενοδοχείων.

Με την συνδρομή του Λιμενικού από την περιοχή απομακρύνθηκαν 70 περίπου άτομα μεταξύ των οποίων και κάτοικοι. Συγκεκριμένα ένα πλωτό του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, δύο σκάφη της Frontex και περίπου 20 ιδιωτικά σκάφη περισυνέλλεψαν παραθεριστές και κατοίκους από τις παραλίες της Γλυκόριζας και του Πρωτέα και τους μετέφεραν στο λιμένα και την μαρίνα Πυθαγορείου. Παραμένουν στο σημείο ώστε να συμβάλλουν εκ νέου αν χρειαστεί.

Επιπλέον 170 άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία προς το κλειστο γυμναστήριο του Πυθαγορείου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την φωτιά στη Σάμο

Στο σημείο βρίσκονται 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου συνέδραμαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε μέσα σε κατοικημένη περιοχή και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις χωρίς όμως να απειλήσει ξενοδοχεία ή σπίτια.

Εν τω μεταξύ, εκτός της Σάμου τρία είναι τα μέτωπα που παραμένουν ενεργά: αυτά των Ιωαννίνων, της Κόνιτσας και της Φλώρινας καθώς πρόκειται για δασικές - δυσπρόσιτες περιοχές.

Η πρώτη είναι στην περιοχή Καστρίτσα Ιωαννίνων και για την οποία άμεσα κινητοποιήθηκαν 33 πυροσβέστες με 16 οχήματα.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Βροντερό Φλώρινας ξέσπασε λίγο μετά τις 17.00 και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 2 Α/Φ.

Στην Κόνιτσα καίγεται δασική έκταση στην περιοχή Ροϊδοβούνι. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχει 1 υδροφόρα ΟΤΑ.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα σε περιοχές του Ριόλου Αχαΐας και Βάρδας Ηλείας. Ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Ειδικώς για την πυρκαγιά στην περιοχή της Βάρδας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, ωστόσο την υπόθεση διερευνά το προανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το πρωί σε δύσβατη περιοχή στα Τσουκαλαίικα Μεσσηνίας.

Ενισχύσεις περιμένουν στα Κύθηρα

Αργά το βράδυ του Σαββάτου φωτιά ξέσπασε και στα Κύθηρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή σημειώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Παλαιόπολης. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί με σύμμαχο τον καιρό επιχειρούν να οριοθετήσουν την φωτιά περιμένοντας με το πρώτο φως της ημέρας και ενισχύσεις από την Πελοπόννησο. Πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως η φωτιά είναι σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση γεγονός που βοηθά το έργο των δυνάμεων.

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, προβλέπεται: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2019: Πότε θα ανακοινωθούν; – Δείτε τις τελευταίες εκτιμήσεις (πίνακες)

Πληρωμές με κάρτα: Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε