ΕΛΛΑΔΑ

Άνεργοι, απλήρωτοι και χωρίς προοπτική Έλληνες εργαζόμενοι

Άνεργοι, απλήρωτοι και χωρίς προοπτική Έλληνες εργαζόμενοι

Πάνω από 850.000 υπολογίζονται πλέον κι επισήμως οι άνεργοι στη χώρα μας.

Το χειρότερο; Η πρόβλεψη που γίνεται είναι ότι το φράγμα του 1.000.000 κατά πάσα πιθανότητα θα σπάσει έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι καταστροφικό, καθώς τόσο ραγδαία αύξηση της ανεργίας δεν σημειώνεται ούτε στην Ισπανία, που κρατάει τα σκήπτρα της ανεργίας στην Ευρωζώνη εδώ και χρόνια. Κι εννοείται ότι η εξέλιξη αυτή επιδρά αρνητικά σε ολόκληρο το επιχειρείν.

Το οποίο, αυτές τις γιορτές, δοκιμάστηκε ιδιαιτέρως. Όπως προκύπτει από αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, φέτος, προκειμένου να πληρωθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, πολλές ήταν οι εταιρίες οι οποίες ήρθαν σε «φιλικό διακανονισμό» με τους εργαζομένους τους, προκειμένου να τους το καταβάλλουν σε …δόσεις. Αλλιώς, δήλωναν αδυναμία τακτοποίησης της υποχρέωσης τους.

Στο μεταξύ, προϊόντος του χρόνου παρατηρείται μια ανησυχητική διόγκωση του προβλήματος της τακτικής πληρωμής μισθών, στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, σχεδόν το 2% των ελληνικών εταιριών καθυστερεί πάνω από 2μηνο τις πληρωμές προς τους υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να προσαρμόσουν την καθημερινότητα τους με αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη πρακτική.

Το χειρότερο απ όλα όμως, όπως λέγεται κι από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι ότι δεν διαφαίνεται στο βάθος του τούνελ φως εξόδου απ αυτή τη σχεδόν αδιέξοδη κατάσταση.

Αντιθέτως, οι προβλέψεις που γίνονται είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες και δεν επιτρέπουν καμιάς μορφής αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ενδεχομένως το χειρότερο κομμάτι όλης αυτής της δυσάρεστης εικόνας.