TO NEWSBOMB.GR ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Μπρα ντε φερ των υπουργείων για να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση – Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Μπρα ντε φερ των υπουργείων για να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση – Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
INTIME NEWS

Σε διελκυστίνδα μεταξύ των υπουργείων -με σεβασμό πάντα στις προτάσεις του επιστημονικού επιτελείου- εξελίσσεται η άρση των μέτρων χαλάρωσης και το άνοιγμα των καταστημάτων. – Το Newsbomb.gr μεταφέρει το ρεπορτάζ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr το υπουργείο Ανάπτυξης και το υφυπουργείο της Πολιτικής Προστασίας «μάχονται» σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης όπως και των προστίμων για τους παραβάτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να εφαρμοστούν πολιτικές προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργήσουν με όρους επιβίωσης και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Από την άλλη από την Πολιτική Προστασία στο πλαίσιο του γόνιμου διαλόγου επισημαίνουν πως είναι αναγκαίο να μην υπάρχει ασυδοσία στην αγορά προκειμένου να μην αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Newsbomb.gr απαντώντας στις αιτιάσεις πολλών καταστηματαρχών πως αδυνατούν να δουλέψουν λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί, αποκάλυψε πως στόχος είναι να μπορέσουν να καλύψουν μέχρι και το 80% της χωρητικότητας που είχαν προ της έναρξης της κρίσης.

Μεταξύ άλλων αυτό που συζητείται είναι η εστίαση να επανεκκινηθεί νωρίτερα της 1ης Ιουνίου όποτε και είναι προγραμματισμένο. Οι εισηγήσεις λένε, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα ίσως και στις 25 Μαΐου.

Την Τετάρτη οι αποφάσεις

Την ίδια ώρα, εντός της εβδομάδας που ξεκινά θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.

Διευκρινίσεις επί του θέματος έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο κεντρικό δελτίο του Star τονίζοντας πως οι ρυθμίσεις, τις οποίες επεξεργάσθηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, θα περιλαμβάνονται στην κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, πιθανότατα την Τετάρτη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους. Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Ήδη από την περασμένη Δευτέρα λειτουργεί μέρος της αγοράς, ενώ από την Δευτέρα 11 Μαΐου έρχεται και το δεύτερο στάδιο επανεκκίνησης της οικονομίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μετά τα δύο πρώτα στάδια θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανασταλεί η εργασία τους λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Όπως μάλιστα είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την ερχόμενη Δευτέρα που ανοίγει το λιανικό εμπόριο θα επανεκκινηθεί το 25% της οικονομίας και έως την 1η Ιουνίου θα έχει επανεκκινηθεί το 70 με 75%.

Όπως, ωστόσο, είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, η ερχόμενη εβδομάδα είναι κάτι παραπάνω από ένα στάδιο χαλάρωσης. Για την κυβέρνηση οι μέρες που ακολουθούν λογίζονται ως «τεστ» προκειμένου να ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις για να επιτραπεί η λειτουργία ακόμη μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

«Κανένα κατάστημα στην εστίαση δεν θα μείνει κλειστό»

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ετοιμάζεται και πλαίσιο προκειμένου να μπορούν να επαναλειτουργήσουν και τα καταστήματα που δεν εντάσσονται στις μέχρι τώρα προβλέψεις και δεν έχουν ούτε υπαίθριο χώρο, ούτε και πρόσβαση για τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. Όπως λένε στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης στο Newsbomb.gr, «κανένα κατάστημα εστίασης δεν θα μείνει κλειστό».

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ωστόσο εάν υπάρξει ανάλογη εισήγηση της εξετάζεται να ανοίξουν και μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Οι οριστικές αποφάσεις για τα καταστήματα θα ληφθούν 18 με 20 Μαΐου με βάση τις οδηγίες της επιτροπής.

Πότε θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η κυβέρνηση εξετάζει να επιταχύνει και το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Ο βασικός λόγος, όπως μεταδίδουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης είναι γιατί «από την Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν μεταξύ άλλων και μεγάλα καταστήματα λιανεμπορίου».

Αυτό θα επιτρέψει στους αρμοδίους να συλλέξουν δεδομένα το επόμενο διάστημα τόσο για την οικονομία αλλά κυρίως για την εικόνα του ιού στην χώρα μας. Έτσι, αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr θέλουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα -που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου-, εάν οι συνθήκες είναι επιθυμητές, να ανοίγουν νωρίτερα και ακόμα από τις 25 Μαΐου.

Ποια καταστήματα ανοίγουν την Δευτέρα 11 Μαΐου

Συγκεκριμένα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

 • εξοπλισμού ήχου και εικόνας
 • κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
 • σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
 • χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
 • ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
 • επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
 • εγγραφών μουσικής και εικόνας
 • παιχνιδιών κάθε είδους
 • ενδυμάτων
 • υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
 • καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
 • ρολογιών και κοσμημάτων
 • καινούριων ειδών
 • και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:

 • ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
 • ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
 • ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
 • καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)

Δείτε το pdf με τα καταστήματα που ανοίγουν από Δευτέρα (11/05):

Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Τέλος, επαναλειτουργούν:

 • οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
 • οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
 • καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.