ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Μητσοτάκης σε λοιμωξιολόγους: Μην διστάσετε να ζητήσετε νέα μέτρα

Κορονοϊός - Μητσοτάκης σε λοιμωξιολόγους: Μην διστάσετε να ζητήσετε νέα μέτρα
AP Photo

Κορονοϊός: Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και η επιβολή τσουχτερών και λοιπών διοικητικών προστίμων. Την ίδια ώρα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα Μέσα Μεταφοράς.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο Πρωθυπουργός στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

Πέτσας: Απαράδεκτα τα φαινόμενα συναθροίσεων

Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας τόνισε «η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα φαινόμενα των συναθροίσεων».

«Λέμε όχι στον συνωστισμό, δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι αν αποφύγουμε τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμα τον πόλεμο».

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων έρχεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, καθώς τόσο οι ειδικοί όσο και η κυβέρνηση «μπαίνουν» σε ρυθμούς Δεκαπενταύγουστου λαμβάνοντας από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει έξαρση και συνωστισμός σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας.

Εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες, όπου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική και σε άλλους εσωτερικούς χώρους εκτός των σούπερ μάρκετ, οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν πως ο κίνδυνος δεν έχει φύγει ακόμη και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

Ανησυχία στους επιστήμονες για την διασπορά

Ο διψήφιος αριθμός ασθενών σε σχεδόν καθημερινή βάση στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την αδυναμία λήψης οριζόντιων μέτρων (όπως αυτά της περασμένης Άνοιξης) μετατοπίζουν τις προσπάθειες των ειδικών αφενός στην επιλογή νέου «μίγματος» μέτρων προστασίας και αφετέρου στην επένδυση στην ακρίβεια της ιχνηλάτησης, δίπτυχο που χαρακτηρίζει τη δεύτερη, καλοκαιρινή, μεγάλη μάχη της χώρας με τον κορονοϊό.

Το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε εκ νέου άνοδος κρουσμάτων στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, ενώ και μία νέα εστία στην Καβάλα, έρχεται να προστεθεί στην λίστα με τις περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο των επιδημιολόγων.

Χθες εντοπίστηκαν επτά νέα κρούσματα στην Καβάλα, που αποτέλεσαν συνέχεια των τεσσάρων της προηγούμενης ημέρας, με την πόλη της βόρειας Ελλάδας να ακολουθεί σε αριθμό κρουσμάτων την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αν προστεθεί μάλιστα το γεγονός πως στην πόλη της Καβάλας πριν μία εβδομάδα εντοπίστηκαν και κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου, η περιοχή χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Για το κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, ο «εχθρός είναι ο εφησυχασμός, είναι η χαλάρωση, που τρέφουν τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα είναι στο εσωτερικό κυρίως, δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα όπου υπήρχε μια ανησυχία όταν ανοίξαμε τις πύλες στον κόσμο» εξήγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δείχνοντας την ίδια ώρα με νόημα τις ρίζες του κακού.

«Στο εσωτερικό όμως, φαινόμενα όπως τα πάρτι, δείχνουν ότι δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, που τόσο πολύ τους ακούσαμε στην αρχή της πανδημίας. Φαίνεται σαν να το έχουμε ξεχάσει» τόνισε ο κ.Πέτσας και προειδοποίησε πως «για αυτό παίρνουμε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Είναι ένα μέτρο που μας θυμίζει συνεχώς ότι ο αόρατος εχθρός, ο κορωνοϊός είναι εδώ», πρόσθεσε.

Δημόπουλος: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα αστικά κέντρα αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από την πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει τον ιό. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορονοϊος είναι ακόμα πιο έντονη».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις ενώ επισημαίνει ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια "μεγάλη λανθάνουσα περίοδο" δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες».


Αναφορικά με τα πανηγύρια και το τι αποφάσεις θα παρθούν από εδώ και πέρα ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς και η απόφαση που θα παρθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων μερών και βδομάδων καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία μελετώνται από ειδικούς επιστήμονες που με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπορούν να κάνουν μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.

57 κρούσματα χθες Τετάρτη 29/7

Ακόμη 57 κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.336, εκ των οποίων το 54.4% αφορά άνδρες.

Τα 1.212 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.157 (49.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. Οι δύο (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

  • 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 18 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς χώρους

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει θέσει σε ισχύ τα μέτρα για την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, προσπαθώντας να περιορίσει, όσο το δυνατόν, την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Παράλληλα, υποχρεωτική καθίσταται σύμφωνα με όσα προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, η χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που εξυπηρετούν το κοινό, ενώ σε ισχύ είναι και το διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για τους παραβάτες, όσους δηλαδή δεν κάνουν χρήση μάσκας στους χώρους που αυτή είναι υποχρεωτική.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης εξήγησε πως «παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα» παρακολουθώντας και ο ίδιος εικόνες συνωστισμού σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, καταλήγοντας πως εγρήγορση «αν χρειαστεί να ληφθούν και νέα μέτρα, θα ληφθούν και νέα μέτρα».

Το κατηγορηματικό μήνυμα υιοθέτησης νέου πακέτου μέτρων ακολουθεί το στάδιο της πιστής τήρησης των κανόνων, ιδίως ως προς τη χρήση μάσκας. Η τελευταία, σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες, καθίσταται υποχρεωτική σε:

Επιχειρήσεις/ΚΑΔ

  • Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα/47.19
  • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41
  • Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42
  • Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.43
  • Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.51
  • Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.52
  • Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.53
  • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.54
  • Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.59
  • Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61
  • Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62
  • Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.63
  • Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64
  • Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.65
  • Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.71
  • Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.72
  • Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.75
  • Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.76
  • Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.77
  • Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.78
  • Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα/47.79
  • Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14
  • Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/91.01
    Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/77.21
  • Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/77.22
  • Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/77.29
  • Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής /96.02
  • Υπηρεσίες διαιτολογίας/96.04.10.01
  • Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων /96.04.10.02
  • Υπηρεσίες μασάζ/96.04.10.05
  • Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες/96.04.10.06
  • Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/96.09.19.06
  • Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/96.09.19.09
  • Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/96.09.19.17
    Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
  • Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)
  • Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
  • *Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/96.02 εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.

Παράλληλα υποχρεωτική είναι η μάσκα σε:

  • Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων/92.00
  • Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
    Φαρμακεία
  • Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό
    Ανελκυστήρες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βαρυμπόμπη: Αυτή είναι η αιτία θανάτου των τριών ανδρών - Έσκαβαν επί τρεις μήνες την περιοχή