ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Η αγωνία για τους νέους, η χρήση μάσκας και τα φάρμακα

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Η αγωνία για τους νέους, η χρήση μάσκας και τα φάρμακα
AP PHOTOS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΤην ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων covid-19, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, συνιστώντας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, εξέφρασαν ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, στην έκτακτη ενημέρωση για τη διασπορά του ιού που πραγματοποίησαν στις 18:00, μετά από 70 ημέρες.

«Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας επίσης ότι όλοι, ακόμα και οι νεότερες ηλικίες, κινδυνεύουν από τον ιό, και τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους.

«Δεν ήρθα για να επαναλάβω κανένα μήνυμα προς όλους εσάς. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά και το αποδείξατε. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι προστασία των ευπαθών ομάδων. Το αποδείξατε. Το ζήσαμε. Βιώσαμε τους καρπούς αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας. Η Δημόσια Υγεία θα συνεχίσει την στρατηγική του αυξημένου ελέγχου», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο και κάλεσε όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα «ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που είναι στον περίγυρό μας. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας».

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται σε δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα και όπως είπε έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για την χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές. Όπως τόνισε «η χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις». Υπογράμμισε ότι η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας.

Αύξηση εστιών

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για αύξηση του αριθμού των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας προσθέτοντας ότι αυτό έχει αρκετές αιτίες, όπως ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και δεύτερο η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, όπως και σε άλλες χώρες όπου και παρουσιάζονται πολλαπλές τοπικές εστίες και διπλασιασμός των κρουσμάτων. Αναφέρθηκε στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι προφυλάξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων εστιών είναι η βιομηχανία κρεάτων με 35 έως τώρα κρούσματα, εστιατόριο - μπαρ με 7 έως τώρα κρούσματα και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι) με 45 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.

Μετατόπιση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στις νεαρότερες ηλικίες τονίζοντας ότι και οι νέοι κινδυνεύουν. Τους τελευταίους δύο μήνες, είπε, παρατηρείται μια ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες και αυτό μπορεί να έχει πολλαπλές εξηγήσεις όπως η αύξηση των ελέγχων, τόσο των ταξιδιωτών, οι οποίοι συνήθως είναι νεαρής ηλικίας, αλλά και τον έλεγχο επαφών, οι οποίοι στην εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχονταν. Ανέφερε ότι σημαντικό μέρος των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Από την επιδημική επίσης καμπύλη φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, κάτι που είναι λογικό με βάση το άνοιγμα του τουρισμού. Εντούτοις, είπε, τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά, είπε. «Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι ότι παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού».

Ένα θετικό, ανέφερε, είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα Υγείας. Υπάρχει μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες και μια μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις. Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση, «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει», θέλει εγρήγορση και προσοχή από όλους τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί σημαίνει μια επιδημία που διατηρείται, δηλαδή κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. «Αν συνεχίσουμε έτσι κάθε εισερχόμενο θετικό κρούσμα σε έναν πληθυσμό θα αποτελεί και μια νέα συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και κρουσμάτων». Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι ένα θετικό στοιχείο είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του 1. «Αυτό θα ήταν καταστροφικό», ωστόσο, όπως είπε, ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται. «Για να μην έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1, με περισσότερη ευαισθησία απ' όλους μας με τήρηση των μέτρων».

Δεν υπάρχει μαγική λύση την δεδομένη χρονική συγκυρία για την εξαφάνιση του ιού, είπε ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο για την ανάπτυξη εμβολίων όσο και φαρμακευτικής θεραπείας. «Παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που φυσικά και δεν είναι μια απλή γρίπη. Κυκλοφορεί το καλοκαίρι, διασπείρεται εύκολα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και δεν έχουμε ακόμη ανοσία. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες αντισωμάτων».

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Το τελευταίο 24ωρο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε συνολικά 121 νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα:

- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,

- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,

- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα, Τρίτη (04/08), o Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Συνολικά, 1.325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Την ίδια στιγμή, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Αυτός είναι ο 19χρονος πιλότος – Του έδωσε τις πρώτες βοήθειες η μητέρα του