ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΕΕ: Σύντομα η Ελλάδα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας

ΕΣΕΕ: Σύντομα η Ελλάδα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έκρουσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σχολιάζοντας τα στοιχεία για την κατανάλωση και τις προβλέψεις της Eurostat για την καταναλωτική δαπάνη το 2012.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η κατανάλωση των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 6,2% το 2011, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα μειωθεί κατά 4,3% το 2012, με αποτέλεσμα η ΕΣΕΕ να προειδοποιεί τους δανειστές και την κυβέρνηση ότι «σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην Ελλάδα συνθήκες απόλυτης φτώχειας».

Η «βουτιά» της κατανάλωσης αποτυπώνει τις επιπτώσεις της ύφεσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το μνημόνιο στο λιανικό εμπόριο. Οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Ακολουθούν τα καταστήματα Καυσίμων και Λιπαντικών Αυτοκινήτων, τα καταστήματα επίπλων- ηλεκτρικών ειδών- οικιακού εξοπλισμού, τα καταστήματα τροφίμων και ποτών και τα καταστήματα φαρμακευτικών- καλλυντικών.

Την ίδια ώρα, η πιστωτική επέκταση θα επιβραδυνθεί πολύ περισσότερο από το -6, που σημειώθηκε το Δεκέμβριο, λόγω της έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών.

«Η υψηλή ανεργία, οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η υπερφορολόγηση, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, τα καύσιμα, οι αυξήσεις στη στέγαση και ιδιαίτερα στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, αλλά και οι δανειακές υποχρεώσεις, έχουν περιορίσει ασφυκτικά τον προϋπολογισμό της μέσης ελληνικής οικογένειας και έχουν αναγκάσει περίπου 1.000.000 νοικοκυριά να συρρικνώσουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειάς τους», τονίζει η ΕΣΕΕ.