ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Φορέστε μάσκες - Μην σας ξεγελάει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος

Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Φορέστε μάσκες - Μην σας ξεγελάει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος

Ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα.

Επέστρεψε σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου η ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Στη θέση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ήταν επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί, σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι αυτή η ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.

Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για την ανακοπή της πανδημίας και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη της σωστής χρήσης της μάσκας και την ανάγκη κοινωνικού περιορισμού όσων επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η πανδημία στη χώρα μας σιγοβράζει».

«Μην μας ξεγελάει η μικρή ανάσχεση του δεύτερου κύματος. Φοράτε μάσκες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «απαιτείται επαγρύπνηση».

Επανέλαβε, επίσης, ότι για τους πολίτες που επιστρέφουν από διακοπές «θα είναι καλό να υπάρχει ένας εθελοντικός περιορισμός» για ορισμένες ημέρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο δείκτης R είναι λίγο κάτω από το 1, αλλά αυτό είναι κατά προσέγγιση και ανέφερε πως ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα και ακολουθεί δυναμική υπερμετάδοσης. Δηλαδή λίγα άτομα μπορούν να τον μεταδώσουν σε πολλούς. Είπε ακόμα ότι προκαλεί ανησυχία η διασπορά σε μικρές ηλικίες.

Ο κ. Γκίκας Μαργιοκίνης τόνισε ότι «η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σύμφωνα με μοντέλα σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 168 νέα κρούσματα - Αρνητική πρωτιά για την Αττική