ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Οι «δύο πληθυσμοί» της Αθήνας - Ένα βήμα πριν τις μάσκες παντού

Κορονοϊός: Οι «δύο πληθυσμοί» της Αθήνας - Ένα βήμα πριν τις μάσκες παντού
AP Photo

Ιδιαίτερα ανήσυχοι οι ειδικοί για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Αττική, όπου καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να δείχνουν την «έκρηξη» της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική και την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ, καθώς από τα 411 συνολικά νέα κρούσματα καταγράφηκαν τα 272.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συνιστώντας τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Σε δηλώσεις του, το πρωί της Παρασκευής, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε, ότι αρκετά σύντομα η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική και μέσα και έξω.

«Ήδη έχει χτυπήσει το "καμπανάκι", ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Βατόπουλος έκανε λόγο για «δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωϊνό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος».

Ο καθηγητής προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Το σύνθημα πρέπει να είναι πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά. Η Ελλάδα δεν αυξάνει εκθετικά, κι ελπίζω να μην το έχουμε αυτό, άλλες χώρες έχουν ξεφύγει πολύ σε θανάτους» σημείωσε πάντως ο καθηγητής.

Λινού: Ανησυχητικά τα κρούσματα στην Αττική - Μεγάλος πληθυσμός σε κίνδυνο

Σε δηλώσεις της, μία μέρα νωρίτερα, στο Open Tv, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αθηνά Λινού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τα αυξανόμενα κρούσματα στην Αττική.

«Είναι πάρα πολύ ανησυχητικά τα κρούσματα στην Αττική, έχουμε πολλούς -λυπάμαι πολύ που το λέω- "υποψήφιους" να κολλήσουν από τα 240 κρούσματα. Έχουμε μεγάλο πληθυσμό σε κίνδυνο», επεσήμανε.

«Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά αλλά δεν χρειάζεται πανικός, γιατί με τον πανικό μπορεί να υπάρχουν άλλες σοβαρές συνέπειες, που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας. Δεν ξέρω γιατί αργούμε να πάρουμε αποφάσεις και να λύσουμε προβλήματα. Νομίζω ότι αργούμε και αυτό είναι εις βάρος μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι, να πάρουμε μέτρα ατομικής προστασίας και να ενθαρρύνουμε -με τον τρόπο του ο καθένας- την Πολιτεία να εφαρμόσει ανώδυνα μέτρα γρήγορα ώστε να μη χρειαστεί να έχουμε επώδυνα μέτρα», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

«Δεν επαρκεί η μάσκα από μόνη της, χρειάζεται απόσταση και χρήση των ατομικών μέσων καθαριότητας», συμπλήρωσε η κ. Λινού για τα κρούσματα στα σχολεία και σημείωσε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χώρο, είναι τόσο καλύτερο να βρίσκονται τα παιδιά έξω».

«Θα έκανα υποχρεωτική τη μάσκα και έξω. Θα προσπαθούσα να αποσυμφορήσω τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και θα προσπαθούσα να εμπνεύσω τους συμπολίτες μου να δημιουργήσουν "φούσκες" στις οποίες θα συμμετέχει μία ή δύο οικογένειες και θα απέφευγα κάθε άλλη επαφή. Τέλος θα προσπαθούσα να δώσω κίνητρα ώστε να αποφευχθεί το στίγμα και οι συνέπειες όταν ανακοινώσει κάποιος ότι έχει τη νόσο ή συμπτώματα», ανέφερε επίσης η καθηγήτρια. «Με όλα αυτά θα μπορούσα να αποφύγω το lockdown», κατέληξε.

Ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο στην Αττική - Οι «κόκκινες» περιοχές

Από την πρώτη κιόλας ημέρα του Οκτώβρη η Αττική σημείωσε αρνητικό ρεκόρ, καθώς από τα 441 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην χώρα, τα 272 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για την Αττική καθώς κατά τη διάρκειά του εντοπίστηκαν περισσότερα από 4.000 κρούσματα.

Λιόσια, Μενίδι, Περιστέρι, Σεπόλια, Πλατεία Αμερικής, Κάτω Πατήσια, Κυψέλη, Πλατεία Βάθη, Πετράλωνα και Καλλιθέα είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν αρχίσει να εμφανίζουν μία κάποια σταθερότητα στην ημερήσια βάση, σε αριθμό άνω του 400 έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς. Το πραγματικά τρομακτικό όμως είναι το ότι αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι διασωληνωμένοι. Στην επιδημιολογική έκθεση της Τετάρτης (30/9) αναφέρονταν 79 διασωληνωμένοι ενώ σε αυτή της Πέμπτης (1/10) ο αριθμός εκτινάχθηκε σε 89! Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους, ίσως και ο μεγαλύτερος, αριθμούς διασωληνωμένων που έχει καταγραφεί στο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Είναι ξεκάθαρο πλέον πώς η κατάσταση βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, την ώρα που η χώρα μπαίνει σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο που πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι πλέον τα λάθη θα πληρώνονται ακριβά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αν και τον έχουμε συνηθίσει να είναι ήρεμος, αυτή τη φορά εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος για την πορεία του κορονοϊού κυρίως στην Αττική. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, η Αθήνα δεν πάει καλά, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, η οποία πήρε το μάθημά της.

Σε καθεστώς ειδικών μέτρων η Κύθνος - Μήνυμα «112» για μάσκες παντού

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία στην Κύθνο μετά το μίνι lockdown που επιβλήθηκε στο νησί εξαιτίας της αυξημένης διασποράς του ιού.

«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα, Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς», αναφέρει το μήνυμα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στο Δήμο Κύθνου της Π.Ε Κέας-Κύθνου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρο το Δήμο Κύθνου.

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 02-10-2020 και ώρα 05.00 έως Παρασκευή 16-10-2020 και ώρα 05.00.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Κλειστά περίπτερα: «Τελειώσαμε όλοι! Αυτή ήταν η χαριστική βολή»