ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Αποζημίωση από τους ΟΤΑ σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου από πτώση κλαδιών

ΣτΕ: Αποζημίωση από τους ΟΤΑ σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου από πτώση κλαδιών
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τι προβλέπει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου από πτώση κλαδιών.

Σε περίπτωση ατυχήματος ή θανάτου από πτώση μεγάλων κλαδιών, κ.λπ., οι Δήμοι και οι Κοινότητες καλούνται να καταβάλουν αποζημίωση στους τραυματισθέντες ή τους συγγενείς τους, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ υποχρέωσε έτσι Δήμο της Ανατολικής Μακεδονίας να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς 57χρόνου, ο οποίος το 2009 έχασε η ζωή του, όταν σε υπαίθρια εκδήλωση αποκόπηκε ένα μεγάλο κλαδί από λεύκη, μήκους 14 μέτρων και κατέπεσε στο κεφάλι του από ύψος 20 μέτρων. Ο 57χρονος μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο της περιοχής, όπου διαγνώστηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αποφασίστηκε να γίνει η διακομιδή του σε κρατικό νοσοκομείο γειτονικής πόλης, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικό νευροχειρούργο. Όμως, κατά τη διακομιδή του απεβίωσε.

Το Εφετείο έκρινε ότι η αποκοπή του κλαδιού δεν οφειλόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι), αλλά «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δήμου να προβούν στη συντήρηση του χώρου» του πάρκου που υπήρχε το δένδρο και «τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης πτώσης του δένδρου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Από την πλευρά του, ο Δήμος υποστήριξε ότι την ημέρα του θανατηφόρου ατυχήματος επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ισχυρισμό τον οποίο όμως οι εφέτες απέρριψαν.

Κατόπιν αυτών, το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, στη σύζυγο 60.000 ευρώ και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο παιδιά του θανόντα, ενώ επιπρόσθετα επιδίκασε στη σύζυγο το ποσό των 44.280 ευρώ, ως αποζημίωση λόγω στέρησης διατροφής (σύνολο 164.280 ευρώ). Σε όλα τα επιδικασθέντα ποσά προστίθενται ο νόμιμος τόκος από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής.

Παράλληλα, από Εφετείο Θράκης ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της διεύθυνσης περιβάλλοντος του Δήμου και η αντιδήμαρχος υπεύθυνη της διεύθυνσης πρασίνου, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια και τους επιβλήθηκε στον πρώτο φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή και στον δεύτερο φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις Μητσοτάκη - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις