ΕΛΛΑΔΑ

Όλα τα μέτρα για τα Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν με… περιορισμούς, ελέγχους και drones

Όλα τα μέτρα για τα Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν με… περιορισμούς, ελέγχους και drones
INTIME NEWS

Πώς θα μετακινηθείτε ανήμερα Χριστουγέννων - Πόσα SMS πρέπει να στείλετε και ποιον κωδικό θα επιλέξετε - Πώς θα γίνουν οι λειτουργίες στις Εκκλησίες 

Τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως έχουν προαναγγείλει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο θα κάτσουμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Ποιο κωδικό στέλνουμε για το ρεβεγιόν

Για τη σύσταση των εννέα ατόμων στο γιορτινό τραπέζι ο κωδικός για μετακίνηση ανήμερα των Χριστουγέννων για το ρεβεγιόν είναι ο αριθμός 6 ενώ θα ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όσοι μετακινηθούν θα πρέπει να στείλουν sms και ξεκινώντας, αλλά και επιστρέφοντας. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μετακίνηση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ.

Σε περίπτωση καταγγελιών για μεγάλο συγχρωτισμό σε σπίτια, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Παράλληλα, η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού.

Υποχρεωτική είναι και η τήρηση κανόνων υγιεινής και συνίσταται να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο

Σε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο ίδιο αυτοκίνητο, τις ημέρες των γιορτών, προχώρησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θόδωρος Χρονόπουλος.

Όπως είπε, ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διαίτερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που επιτρέπονται τα τραπέζια (με έως εννέα άτομα), θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα - μέλη της ίδιας οικογένειας - να μην βεβαιώνεται παράβαση.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
  • 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα
  • υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Κλειστοί δρόμοι, μπλόκα παντού, έλεγχοι σε σπίτια

Αυξημένοι έλεγχοι, μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, που εφαρμόζεται από την Πέμπτη, για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Επίσης οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως υπαίθριες αγορές, πλατείες, κλ.π.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr