ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τα μέτρα για τις εκκλησίες - Τι επιτρέπεται

Κορονοϊός: Τα μέτρα για τις εκκλησίες - Τι επιτρέπεται
Pixabay

Οι χριστουγεννιάτικες θείες λειτουργίες έγιναν φέτος υπό ένα πολύ διαφορετικό καθεστώς, με τους πιστούς να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, καθώς σε πολλούς ναούς τελέστηκαν 3 ή και περισσότερες λειτουργίες.

Οπως ίσχυσε για τα Χριστούγεννα, έτσι και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα ισχύουν τα εξής μέτρα για τους ναούς: Συγκεκριμένα, για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα: Ενα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

Ανώτατο όριο 25 ατόμων για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα. Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

Πρόστιμα

Για τυχόν συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα γίνονται μόνο μετά από καταγγελία πολιτών, καθώς τότε υπάρχει υποχρέωση των αστυνομικών να κάνουν έλεγχο και ότι αυτός, όπου απαιτηθεί, θα γίνεται παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Σε περίπτωση διαπίστωσης κάποιου υπεράριθμου… πάρτι, τότε το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν είναι υπότροπος -δηλαδή αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Η μετακίνηση για το ρεβεγιόν γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό μετακίνησης 6.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.