ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Σίγουρη η παράταση – Τι θα γίνει με σχολεία και καταστήματα

Lockdown: Σίγουρη η παράταση – Τι θα γίνει με σχολεία και καταστήματα
InTime

Lockdown: Δεδομένη θεωρείται η παράταση στα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Το πλάνο για το άνοιγμα των σχολείων και τη λειτουργία των καταστημάτων. Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Από τις 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα είναι σε καθεστώς lockdown. Ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση η εφαρμογή του και η τήρηση των μέτρων με την πρώτη επιβολή μέτρων τον περασμένο Μάρτιο, υπάρχει μεγάλη κόπωση στην κοινωνία, αλλά και την οικονομία, από τις απαγορεύσεις, τις δεσμεύσεις και τη μη λειτουργία σχολείων, καταστημάτων και γενικώς επιχειρήσεων.

Θεωρητικά στις 7 Ιανουαρίου εκπνέει η παράταση που είχε δοθεί από την κυβέρνηση στα νέα μέτρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, πως θα υπάρξει και νέα παράταση. Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει έτσι ώστε να πάρει απόφαση για τα σχολεία, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων που εξετάζονται.

Το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται πως οδεύει για τις 8 Ιανουαρίου, ενώ σχετικά με την αγορά αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων στις 18 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θέλουν να δουν τις δυο πρώτες εβδομάδες ανοίγματος των σχολείων και πως θα διαμορφωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω άρση μέτρων στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δοθεί το «ΟΚ» για ψώνια μέσα στο κατάστημα αυτά θα γίνονται με την εφαρμογή του click in shop, μια «εξέλιξη» του click away που επί της ουσίας θα επιτρέπει στον καταναλωτή να κλείσει ραντεβού για να μπει μέσα στο κατάστημα και να ψωνίσει, σε ορισμένο χρόνο και πάντα τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προφύλαξη από τον κορονοϊό. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει η σκέψη, αλλά και αιτήματα από διάφορους φορείς, να εφαρμοστεί νωρίτερα αυτό το μέτρο σε περιοχές που είναι «καθαρές» επιδημιολογικά και δεν έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, ειδικότερα όσο δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Αυτή, αναμένεται να είναι και μια από τις τελευταίες απαγορεύσεις που θα αρθούν, καθώς οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θέλουν να είναι βέβαιοι πως δεν θα γίνει διασπορά ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες από τυχόν μετακινήσεις πολιτών από περιοχές που είναι «κόκκινες» στην παρούσα φάση, προς άλλες που δεν έχουν τόσο μεγάλο ιικό φορτίο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται διατάξεις του lockdown για αρκετό καιρό, μέχρι να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να φτάσουμε σε ένα ικανό αριθμό ανθρώπων στους οποίους θα έχει χορηγηθεί το εμβόλιο μέσα από το σχέδιο «Ελευθερία». Η μάσκα θα μας συνοδεύσει για αρκετούς μήνες ακόμα, μέχρι να αποκτηθεί η πολυπόθητη ανοσία και να αρθούν πλήρως τα μέτρα. Ακριβής πρόβλεψη για το πότε θα συμβεί αυτό είναι επισφαλής τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο, με βάση τον ρυθμό που κινούνται τα πράγματα η λογική λέει πως θα φτάσουμε ή και θα ξεπεράσουμε την Άνοιξη για να ζήσουμε κάτι τέτοιο…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση των μέτρων – Τι θα κρίνει την άρση τους