ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ροδόπη: Επιχείρηση διάσωσης κτηνοτρόφου - Κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά

Κακοκαιρία Ροδόπη: Επιχείρηση διάσωσης κτηνοτρόφου - Κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά
Facebook/Καιρικά Νέα Θράκης

Μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση κτηνοτρόφου στην περιοχή της Αρίσβης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη χρήση βάρκας προσπαθούν να τον προσεγγίσουν. Βρισκόταν στην κτηνοτροφική του μονάδα, ωστόσο, δε μπόρεσε έγκαιρα να απομακρυνθεί με το όχημα.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές της Ροδόπης με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στους Δήμους Μαρωνείας Σαπών και Αρριανών, αλλά και σε οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής.

«Βενετία» θυμίζουν από το πρωί τα χωριά Λύκειο και Τσιφλίκι στον δήμο Αρριανών, αλλά και στην περιοχή του Λοφαρίου στον Δήμο Σαπών. Επί ποδός βρίσκονται από το πρωί τόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο και της Πολιτικής Προστασίας, των δήμων και της Αστυνομίας, που έχει αποκλείσει την πρόσβαση στους οικισμούς, απαγορεύοντας την είσοδο επισκεπτών για λόγους ασφαλείας. Περίπου 400 κάτοικοι στο χωριό Λύκειο και άλλοι 200 στο χωριό Τσιφλίκι είναι αποκλεισμένοι, καθώς η έξοδο από το σπίτι και η κυκλοφορία στους δρόμους των οικισμών είναι αδύνατη λόγω των πλημμυρών.

Μετ’ εμποδίων σε πολλά σημεία του νομού πραγματοποιείται η κυκλοφορία, καθώς σημειώνονται είτε κατολισθήσεις, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, είτε υπερχειλίσεις υδάτων. Πιο συγκεκριμένα, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης στο ύψος του «Καρανίκτερε», από όπου και απαιτείται οι οδηγοί να διέρχονται με χαμηλές ταχύτητες επιδεικνύοντας μεγάλη προσοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στα κεντρικά του νομού, στο οδικό δίκτυο Μικρό Κρανοβούνιο προς Παγούρια και από Παγούρια προς Κομοτηνή, με τον δρόμο να έχει καλυφθεί ήδη με μεγάλη ποσότητα νερού. Κλειστός είναι ο δρόμος στο σημείο Μέστη- Σάπες, ενώ ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην περιοχή των Αμαράντων.

Βέλκιο - Κλειστός ο δρόμος απο Μεστή για ΣάπεςFacebook/Καιρικά Νέα Θράκης

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Σουφλίου και Διδυμοτείχου

Προβλήματα σε σημεία του περιφερειακού οδικού δικτύου των Δήμων Σουφλίου και Διδυμοτείχου, έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη ισχυρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε το τελευταίο 24ωρο στο νομό Έβρου.

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη διαμορφωθείσα μέχρι στιγμής κατάσταση, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος αναφέρει ότι υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στην Τοπική Κοινότητα Μικρού Δερείου, ενώ εντοπίζονται προβλήματα και σε άλλα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα, με δυσκολία διεξάγεται, καθώς υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο, Μάνδρας, Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου και Κυριακής. Λόγω της πλημμύρας που προκαλείται στον οικισμό, από την άνοδο της στάθμης του νερού στον Ερυθροπόταμο, ο Δήμος Σουφλίου προχώρησε ήδη με τη συνδρομή της πυροσβεστικής και του στρατού, σε μερική εκκένωση κατοικιών του Μικρού Δερείου, με τους ηλικιωμένους κατοίκους να μεταφέρονται, σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, σε συγγενείς και στην εκκλησία του χωριού.

Λόγω των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Δήμος Σουφλίου αποφάσισε για σήμερα και αύριο, τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στους οικισμούς, Ρούσσας, Μεγάλου Δερείου και Σιδηροχωρίου καθώς και στα νηπιαγωγεία Ρούσσας και Μεγάλου Δερείου.

«Ελεγχόμενη ως προς το να μην κινδυνέψουν κατοικίες» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, χαρακτηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την κατάσταση στο Δήμο Διδυμοτείχου ο αντιδήμαρχος Μεταξάδων και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Πασχάλης Αδαμάκης. Ωστόσο, σημειώνει ότι λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων και της έντασής τους, σε συνδυασμό με τις ποσότητες νερού που κατεβάζει ο Ερυθροπόταμος από τους οικισμούς των Μεταξάδων και Μικρού Δερείου, αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας, επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης και προς αποφυγήν πλημμυρικών φαινομένων εντός των οικισμών, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε σπάσιμο αναχώματος, προκειμένου να απελευθερωθεί ο μεγάλος όγκος νερού στις καλλιέργειες και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή κατοικίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανήθικοι Τούρκοι: Τινάζουν στον αέρα τις διερευνητικές - Αδιανόητες απαιτήσεις στο Αιγαίο