ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: «Πολύ περισσότερα τα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα»

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: «Πολύ περισσότερα τα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα»

Απίστευτες ουρές παρατηρήθηκαν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και σε εμπορικά το Σαββατοκύριακο, την ώρα που το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίζεται και στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου - Ti αναφέρει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στο Newsbomb.gr

Οι εικόνες από τους εμπορικούς δρόμους και κυρίως από την Ερμού το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στην επιτροπή του υπ. Υγείας και στην κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία φορούσε μάσκες, ωστόσο δεν τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας στις ουρές, καθώς σε μερικές περιπτώσεις, ήταν αδύνατον. Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί είναι να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι ίδιες εικόνες λόγω των εκπτώσεων που είναι σε ισχύ.

Για τις εικόνες συνωστισμού, μίλησε στο Newsbomb.gr o καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Πρέπει αυτές τις ημέρες να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και προσοχή. Ας μην πάμε για ψώνια όλοι τις ίδιες μέρες, να τα μοιράσουμε, ώστε να διαφυλάξουμε τόσο την υγεία μας όσο και την ψυχολογία μας», επεσήμανε.

Οι επιπτώσεις από τον συνωστισμό των τελευταίων ημερών, όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, θα φανεί την επόμενη εβδομάδα, «θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι προς το παρόν στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης, ωστόσο είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν εξετάζεται η αλληλουχία όλων των δειγμάτων.

Όπως είπε, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί με αυτή τη μετάλλαξη, καθώς η μεταδοτικότητά του είναι αυξημένη, όμως δεν υπάρχει προς το παρόν συζήτηση για σκληρό lockdown εξαιτίας του μεταλλαγμένου στελέχους.

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τις μάσκες και ποιες θεωρούνται πιο ασφαλές. Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε στο Newsbomb.gr ότι ναι μεν οι χειρουργικές μάσκες είναι και οι πιο αποτελεσματικές, ωστόσο όποιος δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί καθημερινά υφασμάτινη, θα πρέπει τις υφασμάτινες να τις αλλάζει μόλις διαπιστώσει ότι είναι υγρές και έχουν νοτίσει.

Η κολχικίνη στη «μάχη» με την Covid-19

Στη «μάχη» κατά του κορονοϊού, σκορπίζοντας αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα, έχει μπει και η κολχικίνη, ένα φάρμακο φθηνό, όπως η κορτιζόνη.
«Υπάρχουν προοπτικές να βοηθήσει πολύ αυτό το φάρμακο, μάλιστα η μελέτη του έγινε για πρώτη φορά από Έλληνες συναδέλφους. Ωστόσο, δεν είναι πανάκεια, συνεχίζονται οι έρευνες για τη χρήση του», είπε στο Newsbomb.gr.

Τέλος, ο κύριος Βασιλακόπουλος τόνισε πως υπάρχου πιθανότητες όσοι έχουν μολυνθεί με κορονοϊό στο παρελθόν να επαναμολυνθούν από το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Σύψας: «Με αυτές τις εικόνες η αγορά δεν ξέρω αν θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή»

«Η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος» δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα.

«Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» είπε αρχικά ο κ. Σύψας με αφορμή τις εικόνες των τελευταίων ημερών σε δρόμους όπως η Ερμού.

«Η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί αυτού του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη η επιτροπή» συμπλήρωσε ο κ. Σύψας προσθέτοντας ότι «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία».

Οι τρεις μεταλλάξεις που τρομάζουν - Τι λέει ο καθηγητής Γώγος

Οι μεταλλάξεις από Βρετανία, Νότια Αφρική, αλλά και από Βραζιλία, απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα τόνισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού επικράτησε στο 50% των περιπτώσεων, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία. «Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχύτερα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο» σημείωσε ο κ. Γώγος.

Οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, σχολίασε ο καθηγητής. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δήλωσε δε ότι είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι. «Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωικά αντισώματα» δήλωσε για τις μεταλλάξεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήφης Βαλυράκης: Η έκθεση της λιμενικής Αρχής Ερέτριας για την τραγωδία