ΕΛΛΑΔΑ

Θρήνος στη Φθιώτιδα: Πέθανε η Ελένη Ζάχου

Θρήνος στη Φθιώτιδα: Πέθανε η Ελένη Ζάχου

Ο θάνατος της γνωστής αρχαιολόγου «βύθισε» στο πένθος την πόλη της Λαμίας.

Σε ηλικία 53 ετών πέθανε η γνωστή Αρχαιολόγος και Προϊσταμένη στο Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, Ελένη Ζάχου.

Η είδηση της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής είναι πάντα δυσάρεστη και προκαλεί πόνο, γίνεται όμως ακόμη πιο τραγική όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους με κοινωνική και επιστημονική δράση, που είχαν πολλά ακόμη να προσφέρουν στον τόπο και στην επιστήμη τους.

Η Ελένη Ζάχου υπηρέτησε για σχεδόν τρεις δεκαετίες με συνέπεια και ευσυνειδησία την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και οι εργασίες και τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά αποτελώντας παρακαταθήκη για την μετέπειτα αρχαιολογική σκαπάνη.

Το τελευταίο αντίο στη σημαντική επιστήμονα και άνθρωπο θα πουν φίλοι και συγγενείς - με τα δέοντα μέτρα για τη μη διάδοση του κορονοϊού - σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

Οι άνθρωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας αποχαιρετούν την δική τους Ελένη: «Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, αποχαιρετούν, με βαθύ πόνο, την επί χρόνια συνάδελφο, αρχαιολόγο Ελένη Ζάχου, που έφυγε τόσο απροσδόκητα από τη ζωή, στα 53 της χρόνια, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021.

Η Ελένη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ήταν κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 90, ως έκτακτη αρχαιολόγος στην ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από την οποία δεν έφυγε ποτέ. Το 1997 ορκίστηκε μόνιμη υπάλληλος και από το 2018 διετέλεσε Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Ακάματος εργάτης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τόσο στον τομέα της διοίκησης, όσο και στο πεδίο, επέβλεψε πλήθος σωστικών ανασκαφών, κυρίως στην περιοχή της Λοκρίδας. Υπήρξε συνδιευθύντρια του αρχαιολογικού προγράμματος στη νησίδα Μήτρου, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών Αθηνών. Τελευταίο της ανασκαφικό πόνημα ήταν η διενέργεια έρευνας στην προϊστορική μαγούλα, στη θέση Αγ. Μαρίνα Λοκρίδας,

Είχε ενεργή επιστημονική δράση με τα ενδιαφέροντά της να επικεντρώνονται στην Προϊστορία και ιδιαίτερα στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Έχει συγγράψει σειρά επιστημονικών άρθρων τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Η Ελένη υπήρξε σε όλη της την πορεία μια ενεργή και αγαπητή συνάδελφος, με σπάνια δύναμη, ευθύτητα και συνεργατικό πνεύμα. Η απώλειά της είναι μεγάλη και δυσαναπλήρωτη. Η μνήμη της θα ζει στις καρδιές όσων την γνώρισαν, εργάστηκαν μαζί της και την αγάπησαν.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, 11,30π.μ. στον Ι.Ν. Άγιου Δημητρίου Λαμίας. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.»

Πηγή: lamiareport.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Μαρτύρησε χωρίς ξύλο» - Η μπλόφα, η παγίδα στην Ελλάδα και ο «λαγός»

Ροή Ειδήσεων