ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Προειδοποίηση Καπραβέλου: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ αν φτάσουμε πάλι τα 3.000 κρούσματα

Κορονοϊός – Προειδοποίηση Καπραβέλου: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ αν φτάσουμε πάλι τα 3.000 κρούσματα

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Την εκτίμηση ότι το 3ο κύμα της πανδημίας δεν θα αποτραπεί στη χώρα μας έκανε – μιλώντας στο Newsbomb.gr - ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι αν επαναλάβουμε τα λάθη του Οκτωβρίου οι αριθμοί που θα δούμε στους διασωληνωμένους θα είναι ακόμα και τετραψήφιοι.

«Όλα εξαρτούνται από τα μέτρα που θα λάβουμε τώρα ή που δεν θα λάβουμε. Το 3ο κύμα της πανδημίας θα έρθει τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι όσο σφοδρό περιμένουμε», ανέφερε μιλώντας στο Newsbomb.gr o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.

Και πρόσθεσε: «ο ιός είναι σε έξαρση και τώρα τον ευνοεί ο καιρός περισσότερο από το παρελθόν ενώ έχουμε και το μεταλλαγμένο στέλεχος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τον συνωστισμό που δημιουργεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων μπορούν να αποβούν μοιραίοι για την εξέλιξη της πανδημίας».

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ανέφερε επίσης ότι αυτά που καταφέραμε με το τελευταίο lockdown μπορεί να χαθούν αν η άρση των μέτρων δεν γίνει με αυστηρές υγειονομικές συνθήκες. «Η κινητικότητα που δημιουργεί τον συνωστισμό μπορούμε να τον σταματήσουμε με τα σωστά μέτρα. Το συνωστισμό τον ίδιο όχι εκτός και αν βγάλουμε παντού την αστυνομία που ούτε σωστό θα ήταν ούτε πρακτικό. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ. Για παράδειγμα τώρα που άνοιξαν τα σχολεία γίνονται τεστ στους εκπαιδευτικούς; Επίσης δεν θα έπρεπε εκτός από τους υγειονομικούς να έχουν εμβολιαστεί πρώτοι – πρώτοι και οι εκπαιδευτικοί;».

Τέλος ο κ. Καπραβέλος απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με την πρόβλεψη Σαρρηγιάννη για 600 διασωληνωμένους τον Μάρτιο αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, σημείωσε ότι αυτό είναι πολύ πιθανό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν επιστρέψουμε στα 3.000 κρούσματα που είχαμε στο 2ο κύμα τότε οι διασωληνωμένοι θα ξεπεράσουν τους 1.000 το οποίο θα είναι καταστροφικό για το σύστημα υγείας.

Η κατάσταση στη χώρα

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, χθες Τρίτη (26/01) καταγράφηκαν 842 νέα κρούσματα κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153.226, εκ των οποίων το 52,1% είναι άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.874 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47.407 (62,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 283 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Εξ αυτών, οι 200 (70,7%) είναι άνδρες. To 87,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Σημειώνεται ακόμη, ότι 1.080 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, καταγράφηκαν 21 νέοι θάνατοι από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.351 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.