ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές ρεύματος στην Αττική: Μάχη σε 5 περιοχές, η αποκάλυψη του Newsbomb, τι υποστηρίζει η ΚΕΔΕ

Διακοπές ρεύματος στην Αττική: Μάχη σε 5 περιοχές, η αποκάλυψη του Newsbomb, τι υποστηρίζει η ΚΕΔΕ

Σε πέντε περιοχές της Αττικής που για τέταρτη ημέρα είχαν διακοπή ρεύματος δινόταν όλο το βράδυ η μάχη του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ο αριθμός των νοικοκυριών που παραμένουν για τέταρη ημέρα χωρις ρεύμα ανέρχεται το πρωί της Πέμπτης σε περίπου 8.000 με την τελευταία εκτίμηση να μιλά για αποκάτασταση της ηλεκτροδότησης μέχρι το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης αφορούσε τμήματα των παρακάτων περιοχών:

  • Διόνυσος,
  • Αγ. Στέφανος,
  • Κεφαλάρι,
  • Πολιτεία,
  • Γλυκά Νερά,
  • Εκάλη και
  • Νέα Ερυθραία

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ έως αργά το βράδυ της Τετάρτης είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τα συνολικά 70.000 που είχαν πρόβλημα το πρωί της Τετάρτης.

Σήμερα, μάλιστα, το συνολικό δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στις πληγείσες από την κακοκαιρία Μήδεια περιοχές της Αττικής, που ανέρχεται σε περίπου 440 άτομα, θα ενισχυθεί περαιτέρω με επιπλέον 25 συνεργεία ( περίπου 60 άτομα) που θα προσέλθουν από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος.

Η αποκάλυψη του Newsbomb.gr

Έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ από τις 15 Ιανουαρίου του 2021 που εστάλη σε όλους τους Δήμους των Βορείων Προαστείων ζητά άδεια από τους δήμους και από τα δασαρχεία προκειμένου να γίνει έλεγχος στα δέντρα που γειτνιάζουν με ηλεκτροφόρα καλώδια

Η αποκάλυψη του Newsbomb.gr ανατρέπει πλήρως τα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες για την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που έμειναν χωρίς ρεύμα και σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς νερό.

Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης οφείλονται προφανώς σε πτώσεις δένδρων πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Το έγγραφο που φέρνει τώρα στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ενημερώσει εγκαίρως όλους τους Δήμους των Βορείων Προαστείων και ζητούσε σχετική άδεια για να προχωρήσει στην κοπή των δέντρων. Συνεπώς κανείς εκ των δημάρχων των περιοχών που επλήγησαν Κηφισιά, Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Δροσιά κλπ δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία ότι δεν ήξερε και δεν γνώριζε.

Δεν μπορούν όλοι αυτοί οι τοπικοί άρχοντες να κρύβονται πίσω από μια αστοχία του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ, όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ή δυο μετασχηματιστών. Σε αυτή την ιστορία πρέπει ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Δείτε το σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου του 2021.

Στη συνέχεια του εγγράφου φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά σχετική άδεια από το δασαρχείο και ζητά από τους Δήμους να παραχωρήσουν προσωπικό και τη σχετική βοήθεια για να γίνουν οι εργασίες κλαδέματος των δέντρων.

Κάτι τέτοιο, όπως αντιλαμβάνεστε δεν έγινε ποτέ. Δείτε τι ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ στο έγγραφο που ακολουθεί:

Πάμε τώρα να δούμε σε ποιους Δήμους της Αττικής κοινοποιήθηκε το σχετικό έγγραφο. Σε όλους τους Δήμους των Βορείων Προαστίων όπου 250.000 οικογένειες έμειναν τρεις ημέρες χωρίς ρεύμα.

Οι δήμαρχοι όλων αυτών των περιοχών που σήμερα κρύβονται, καλό θα ήταν να βγούν μπροστά και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να μην θυμούνται τους δημότες τους μόνο την τελευταία εβδομάδα των εκλογών.

Τι απαντά η ΚΕΔΕ για το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ

Η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της πήρε θέση για το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ που αποκάλυψε το Newsbomb.gr αναφέροντας πως δεν είναι ευθύνη των Δήμων το κλάδεμα και η κοπή των δέντρων.

Η ΚΕΔΕ το βράδυ της Τετάρτης (17.02) με μια μακροσκελή ανακοίνωση, πήρε θέση για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπου οι Δήμοι των Βορείων Προαστίων είναι άφαντοι μπροστά στην τεράστια καταστροφή που έπληξε τις περιοχές τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν είχε αρμοδιότητα για την κοπή και το κλάδεμα των δένδρων.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία και όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα με τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρισμού και ύδρευσης, τις πτώσεις δέντρων και το κλείσιμο δρόμων που ταλαιπώρησαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω:

Οι δύσκολες για τους κατοίκους της Αττικής, καταστάσεις των τελευταίων ημερών πρέπει να μας προβληματίσουν, με δεδομένο ότι τα λεγόμενα «ακραία ή σπάνια φαινόμενα», ούτε τόσο ακραία αλλά ούτε και τόσο σπάνια θα πρέπει να θεωρούνται πλέον.

Πρώτον. Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει.

Δεύτερον, δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων

Τρίτον, αντικειμενικά, οι Δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλο αυτό το στόλο των μηχανημάτων, για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση της προβληματικής στατικότητας των δέντρων, δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο προφανής, όπως και η ύπαρξη ασθενειών του ριζικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλά από τα δέντρα που έπεσαν, δεν έσπασαν αλλά ξεριζώθηκαν. Ακόμη πάντως κι αν ένας Δήμος κρίνει ότι κάποιο δέντρο πρέπει να κοπεί, αυτό δεν είναι εύκολο. Αφού ξεπεράσει τα πάσης φύσεως προβλήματα με τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά απο ενέργειες όπως αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή άδεια από το οικείο Δασαρχείο για τη διάθεση της ξυλείας κλπ. Συνεπώς ακόμη και στον τομέα της πρόληψης, τα εμπόδια είναι πολλά .

Πρεπει να τονίσουμε ότι οι Δήμοι, σε κάθε εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε κι ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να τους λύνει, κι όχι να τους δένει τα χέρια. Αλλά το κυριότερο, βρίσκονται και την επόμενη μέρα στο πλευρό των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, που έχουν δοκιμαστεί απο τα φαινόμενα αυτά.

Επειδή οι ώρες αυτές παραμένουν κρίσιμες, δεν είναι κατάλληλες ούτε για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά ούτε και για τη δημιουργία κατηγορητηρίων.

Το σίγουρο είναι πως η χώρα μας είναι απαραίτητο να αποκτήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, σαν και αυτόν που περιγράφεται στην πρόσφατη νομοθεσία. Τέτοιο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων διαχείριση, στον οποίο θα συμμετέχουν με υπευθυνότητα όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, καθώς και η αυτοδιοίκηση, με ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες ο καθένας. Ο μηχανισμός αυτός, εκτός από νομοθέτηση, θέλει και χρηματοδότηση, την οποία περιμένουμε το επόμενο διάστημα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός ΤΩΡΑ κοντά στη Θήβα - Αισθητός στην Αθήνα (pics)