ΕΛΛΑΔΑ

Ο κορονοϊός «χτυπάει» τα παιδιά - Ανησυχία για τις περιπτώσεις που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ

Ο κορονοϊός «χτυπάει» τα παιδιά - Ανησυχία για τις περιπτώσεις που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ
IN TIME

Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά

Αγωνία υπάρχει από την πλευρά των γονιών, καθώς τα περιστατικά με μικρά παιδιά που προσβάλλονται από κορονοϊό αυξάνονται συνεχώς. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά νοσούν ορισμένες φορές τόσο σοβαρά ώστε μεταφέρονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ.

Το γεγονός πως τα περισσότερα παιδιά είναι ασυμπτωματικά, εντείνει την ανησυχία, καθώς με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουν στη διασπορά τoυ ιού, μολύνοντας τους γονείς, τα αδέρφια τους, ή οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν προσδώσει στον ιό μεγαλύτερη ικανότητα επιμόλυνσης του ανθρώπινου οργανισμού, αποτελεί σημαντικότερη απειλή για τα παιδιά σε σχέση με το πρώτο και το δεύτερο κύμα.

Στην κρισιμότητα της κατάστασης, ήρθε να συμβάλλει η είδηση πως ένα βρέφος και ένα εννιάχρονο παιδί προσεβλήθησαν από τον ιό με το τελευταίο να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων.

Τι λένε οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες, διαπιστώνουν μεν ότι ο εμβολιασμός δεν προβλέπεται για τις μικρές ηλικίες αλλά την ίδια στιγμή δεν είναι σε θέση να πουν, πότε αυτό θα καταστεί εφικτό.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αρχικά επεσήμανε ότι εμβόλια όπως της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα, της HPV λοίμωξης κι άλλα, μπορούν να γίνονται 14 ημέρες πριν ή 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό.

Επισήμανε στη συνέχεια ότι το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό έχει αδειοδοτηθεί και για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Έτσι, όπως είπε, και ορισμένα παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα μπορούσαν με ασφάλεια να το κάνουν. Αναφερόμενη όμως στο χρόνο που θα ενταχθούν γενικότερα τα παιδιά στον εμβολιασμό, είπε ότι είναι ένα θέμα που θα αργήσει και δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση αυτή τη στιγμή.

«Τα νέα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα δεδομένα. Ιδίως το βρετανικό στέλεχος, που έχει μελετηθεί πιο διεξοδικά και αναμένεται να επικρατήσει στην επικράτεια, είναι κατά 20%-30% πιο μεταδοτικό. Και από την παρατήρηση αυτή δεν προκύπτουν ηλικιακές εξαιρέσεις», δηλώνει με τη σειρά της στα «ΝΕΑ» η Αθανασία Λουρίδα, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Οπως διευκρινίζει, «τα παιδιά δεν ηγούνται αλλά ακολουθούν την πανδημία, συνεπώς η αυξημένη διασπορά στην κοινότητα αντανακλάται και στον ανήλικο πληθυσμό. Συνακόλουθα, τα παιδιά, παρότι έχουν μικρότερο ιικό φορτίο, δύνανται να μεταδίδουν τον ιό, παρ’ όλα αυτά δεν νοσούν βαριά».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα μαρτυρούν ότι τα παιδιά πιθανόν να μην μπορούν να «κρυφτούν» από τα νέα στελέχη του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, στις 10 Ιανουαρίου που άνοιξε η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα παιδιά κάτω των 17 ετών αποτελούσαν το 6% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου το ποσοστό αυξήθηκε στο 6,7%, αύξηση 10%.

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η Αννα Παρδάλη, επιστημονική συνεργάτρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, «πλέον βλέπουμε πιο συχνά παιδιά με λοίμωξη Covid που εμφανίζουν συμπτώματα, όταν πριν από τον Δεκέμβριο στην πλειονότητά τους ήταν ασυμπτωματικά». Μάλιστα, τα συμπτώματα των παιδιών και εν συνεχεία το θετικό αποτέλεσμα είναι ολοένα και συχνότερα η αιτία που υποβάλλονται όλα τα μέλη της οικογένειας σε τεστ, διαπιστώνοντας ενδοοικογενειακή διασπορά. «Καθώς οι γονείς των μικρών παιδιών είναι επίσης νέοι, συχνά είναι και οι ίδιοι ασυμπτωματικοί», γεγονός που δείχνει ότι ο ιός συνεχίζει να κινείται… ύπουλα, επιχειρώντας ακτινωτές μολύνσεις.

Κατά την ειδικό, τα συμπτώματα είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους «αθώα», με αποτέλεσμα αρκετοί γονείς να τα αποδίδουν σε απλή ίωση. Παρ’ όλα αυτά, καθώς τα νέα στελέχη προσβάλλουν και τον νεότερο πληθυσμό, ολοένα και περισσότεροι παιδίατροι ζητούν πριν από την κλινική εξέταση οι μικροί ασθενείς να υποβληθούν τουλάχιστον σε rapid test, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν πιθανή διασπορά στα ιατρεία.

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας

Για τη διασπορά του κορονοϊού σε παιδιά, έκανε λόγο εγκαίρως και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά για ραγδαία διασπορά στον παιδικό πληθυσμό. Σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Τις τελευταίες μέρες μας ανησυχεί ιδιαίτερα η τάση επικράτησης ορισμένων μεταλλάξεων του ιού, καθώς και η πρωτόγνωρη ραγδαία διασπορά στον παιδικό πληθυσμό και κυρίως στα μικρότερα παιδιά. Ο θάνατος της 15χρονης στη Θήβα αλλά και η εισαγωγή του 9χρονου στη ΜΕΘ του Ρίο φαίνεται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πλέον, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας (Αγλαΐα Κυριακού) τις τελευταίες 15 μέρες έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό περίπου 20 παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων 32 ημερών.

Επίσης, μετά από επικοινωνία μας τόσο με παιδιάτρους της Λάρισας όσο και των υπόλοιπων Π.Ε. της Θεσσαλίας, επιβεβαιώνεται η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών παιδιών, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί κατά την διάρκεια των 2 προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

Είναι αποδεδειγμένο από μελέτες ότι το ιικό φορτίο των συμπτωματικών παιδιών είναι αρκετά υψηλό, μεγαλύτερο ακόμα και από ορισμένους ενήλικες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (Massachusetts:Children and COVID-19 spread). Η βαρύτητα της νόσου στα παιδιά συνεχίζει προς το παρόν να είναι χαμηλή και ελεγχόμενη, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε απρόβλεπτες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον από τις μεταλλάξεις, γεγονός που θα πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και αυξημένη επαγρύπνηση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.