ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Lockdown: «Κληρώνει» για το άνοιγμα της αγοράς – Τι θα γίνει με την εστίαση

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Lockdown: «Κληρώνει» για το άνοιγμα της αγοράς – Τι θα γίνει με την εστίαση
INTIME NEWS

Oσο παρατείνεται το lockdown τόσο βαθύτερο γίνεται το πλήγμα για χιλιάδες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου, καθώς μόνο στο λιανεμπόριο το «λουκέτο» στοιχίζει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Σήμερα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε ότι την Παρασκευή θα εξεταστεί το θέμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Σημειώνεται πως οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου 1 δισ. ευρώ από την επιβολή των νέων περιορισμών.

Τα εμπορικά καταστήματα τα οποία λειτούργησαν κανονικά μόλις για 12 μέρες μέσα στον Ιανουάριο, στη συνέχεια μόνο με click away και μία εβδομάδα και με click inside σε τρεις κλάδους, αναμένεται να ανεβάσουν ρολά τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Οι έμποροι βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους.

Όλο το προηγούμενο διάστημα τόνιζαν ότι η αγορά δεν αντέχει νέο lockdown και εξέφραζαν φόβους για λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του έπειτα από ένα νέο lockdown, ενώ 7 στις 10 επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, ακόμη και εάν έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης.

Οι καταστηματάρχες βρίσκονται στα όριά τους

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος στο λιανεμπόριο τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020 μειώθηκε συνολικά κατά 3 δισ. ευρώ (στα 34,77 δισ. ευρώ από 37,79 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019). Και αν αφαιρεθεί ο κλάδος των τροφίμων και ειδικά ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, που είχε αύξηση περίπου 10% την προηγούμενη χρονιά, προκύπτει ότι η ζημία στις επιχειρήσεις του υπόλοιπου λιανεμπορίου ήταν αρκετά μεγαλύτερη, πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Ο εμπορικός κόσμος πλέον βλέπει μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων του χειμώνα να παραμένει στα ράφια απούλητο, ενώ χάθηκε και η εκπτωτική περίοδος, με δραματικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τον κίνδυνο να κλείσει μία στις δύο επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα. Οι έμποροι ζητούν νέα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Καφούνης, «ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι «τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα πρέπει εφεξής να είναι στοχευμένα και να εστιάζουν περισσότερο στα «επιχειρηματικά νοικοκυριά» που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και πλέον βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ελάχιστα ή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα».

Για την αποφυγή των μαζικών λουκέτων, το βάρος αναμένεται να πέσει σε μια νέα γενιά στοχευμένων μέτρων Αναδιαρθρώσεις δανείων, μειώσεις προκαταβολών φόρων και εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα νομοθετηθούν για να στηρίξουν την αγορά.

Χατζηθεοδοσίου: Να ανοίξει άμεσα η αγορά

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ζητά «εδώ και τώρα άνοιγμα των καταστημάτων, γιατί διαφορετικά η οικονομία θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα».

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr χάθηκε και η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, πράγμα που σημαίνει πως έκαναν φτερά 4,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει πως μειώνονται και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ύψος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 που φτάνει μόλις τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το διαθέσιμο ποσό για την Επιστρεπτέα 5 ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλούς κλάδους έχουν σταματήσει οι αναστολές των συμβάσεων των εργαζομένων, κάτι που σημαίνει ότι σε λίγο η ανεργία θα «καλπάζει».

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου πως επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωπο με ένα «βουνό» υποχρεώσεων, γεγονός που εντείνει την ανασφάλεια. Και προσθέτει πως αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν μέτρα στήριξη, όπως το «κούρεμα» οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφευχθούν περίπου 200.000 «λουκέτα» τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας.

Εστίαση, ο «βαριά ασθενής»

Μεγάλο «θύμα» της πανδημίας είναι ο κλάδος της εστίασης, με τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να έχουν ήδη κατεβάσει ρολά και παράγοντες της αγοράς να προειδοποιούν πως αν δεν ανοίξουν σύντομα οι επιχειρήσεις και δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Μόνο τη χρονιά που πέρασε οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρηματίες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, καθώς χάθηκε η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, χάνονται οι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα και εκφράζουν την ελπίδα να μη χαθεί και το Πάσχα και να μπορέσουν μέσα στον Απρίλιο να «στρώσουν» τραπέζια.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων της εστίασης τον προηγούμενο χρόνο, καθώς επιβεβαιώνουν την εικόνα της καταστροφής, ειδικά στις περιοχές όπου έλειψαν οι ξένοι επισκέπτες. Σε ετήσια βάση, οι 82.408 επιχειρήσεις εστίασης έβαλαν στα ταμεία τους 3,774 δισ. ευρώ, έναντι 6,059 δισ. ευρώ το 2019 κι αυτό συνεπάγεται απώλεια τζίρου 2,3 δισ. ευρώ.

Τα επιμέρους στοιχεία αποτυπώνουν την εικόνα ανά Περιφέρεια και μπορεί να διαπιστώσει κανείς στις 27 από τις 67 περιοχές, η απώλεια τζίρου είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο του 37,7%. Όσον αφορά, δε, στην Αττική, μπορεί η πτώση τζίρου να είναι της τάξης του 34,9%, ωστόσο επί της ουσίας πρόκειται για απώλεια περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους βρίσκεται σε απόγνωση και αντιμέτωπος με λουκέτα και απολύσεις καθώς πάνω από το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας ενώ εκτιμάται πως περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται σε αναστολή και υπάρχει αβεβαιότητα για τον αν τελικά μπορέσουν οι επιχειρηματίες να καλύψουν το σύνολο των εργαζομένων.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. 2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από 1 μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2 μήνες. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κλπ). Με βάση αυτά περισσότερες 1 στις 2 επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων προσφεύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημίωση για τις ανυπολογιστές ζημιές που έχει υποστεί ο κλάδος από το παρατεταμένο lockdown 17 εβδομάδων. Μάλιστα εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης αναμένεται στις 31 Μαρτίου να παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα κλειδιά των επιχειρήσεων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ζητούν μέτρα στήριξης

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης που προτείνει η Ομοσπονδία κατά την επανεκκίνηση του κλάδου είναι τα εξής:

-Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).

-Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

-Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.

-Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

-Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.

-Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κοσμοσυρροή στη Βαρβάκειο για την Καθαρά Δευτέρα - Οι τιμές των Σαρακοστιανών