ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά: Τι συμβολίζει το μαγιάτικο στεφάνι - Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Πρωτομαγιά 2021
INTIME NEWS

Πρωτομαγιά:  Η πρώτη ημέρα του Μαΐου είναι συνδεδεμένη, πέρα από τους σπουδαίους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανοιξιάτικα αρώματα, λουλουδένια στεφάνια και βόλτες στη φύση.

Η γιορτή της Πρωτομαγιάς προϋπήρχε της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που - στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρη της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Αδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται παραδοσιακά από κληματόβεργα και άνθη των αγρών δεν είναι μόνο ελληνικό έθιμο αλλά απαντάνται σε πολλά νησιά της Μεσογείου. Ο συμβολισμός είναι παντού ο ίδιος: αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους.

Στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών. Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.

Για μία ακόμη χρονιά, με τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας σε ισχύ η τήρηση του εθίμου είναι πιο δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη, καθώς κατά τη διάρκεια του καθημερινού περιπάτου μπορεί κανείς να μαζέψει τα λουλούδια που είναι απαραίτητα και να φτιάξει ένα μαγιάτικο στεφάνι.

Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές, όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και γίνονται μέχρι σήμερα. Με τον εκχριστιανισμό, όμως, της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής, όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Με πληροφορίες από: wikipedia

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ: Έτσι θα κάνετε τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για το Πάσχα