ΕΛΛΑΔΑ

«Ανάσα» ελευθερίας για τους Αθηναίους - Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια και κεντρικούς οδικούς άξονες

Διόδια
IN TIME

Το πρώτο ελεύθερο σαββατοκύριακο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι γεγονός.

Από νωρίς σήμερα στα λιμάνια και σε κεντρικούς οδικούς άξονες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, με τους πολίτες να φεύγουν για νησιά και εξοχικά. Ήδη από χθες Παρασκευή η ζωή μας άρχισε να θυμίζει την προ lockdown εποχή με το τέλος και των sms.

Πρώτο ελεύθερο σαββατοκύριακο και οι πολίτες φεύγουν μαζικά για τα νησιά.

Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί είναι αυξημένη με τους επιβάτες να σχηματίζουν ουρές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Για σήμερα 15 Μαΐου από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα νησιά του Αιγαίου, έχουν προγραμματιστεί 8 αναχωρήσεις πλοίων 5 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο.

Χθες 14 Μαΐου η κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά ήταν αυξημένη ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Επίσης το 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα.

Χθες Παρασκευή ενδεικτικά, από το λιμάνι του Πειραιά το "blue star 2" αναχώρησε με 620 επιβάτες για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο Κω και Ρόδο, το "blue star chios" με 665 επιβάτες για Σύρο, Μύκονο, Ευδηλο, Φούρνοι, Καρλόβασι, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Θεσσαλονίκη, το «Νήσος Σάμος» με 951 επιβάτες για Οινούσσες, Χίο, Μυτιλήνη, και το blue «blue star naxos» με 397 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Κατάπολα, Οινούσσες, Χίο και Μυτιλήνη.

Επίσης το «blue star delos» με 458 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ιο Θήρα το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διονύσιος Σολωμός» με 200 επιβάτες για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο Θήρα, το champion jet με 257 για Σέριφο, Σίφνο και Μήλο, το "Speed Runner" με 250 επιβάτες για Σέριφο Σίφνο Μήλο, το "Διαγόρας" με 166 για Σύρο Τήνο Μύκονο και το AQUA JEWEL με 46 επιβάτες για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο.

Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά

Όσοι ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς προς τα νησιά, με εξαίρεση την Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα, πρέπει να προσκομίσουν:

– Πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή

– Βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο μήνες και έως και εννέα μήνες μετά

– Αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών ή

– Rapid test 24 ωρών ή

Κοσμοσυρροή στις Εθνικές Οδούς

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν προορισμούς στην ενδοχώρα στους οποίους μπορούν να μεταβούν με το αυτοκίνητό τους.

Δεν υποχρεούνται να φέρουν κάποιο έγγραφο αλλά συστήνεται η διενέργεια self-test.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν 31.387 αυτοκίνητα, ενώ από τα διόδια των Αφιδνών 33.998. Μέσα σε ένα 24ωρο, πάνω από 65.000 αυτοκίνητα.

Αυξημένη είναι η κίνηση και στα ΚΤΕΛ του Κηφισού από επιβάτες που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν πρώτοι την απελευθέρωση των μετακινήσεων.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Την Παρασκευή μπήκε τέλος στο πολύμηνο lockdown και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είναι γεγονός.

Τα sms στους αριθμούς 13032 και 13033 καταργήθηκαν, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απελευθερώθηκαν, ενώ παρατάθηκε η κυκλοφορία μέχρι τις 00:30 τη νύχτα.

Το λιανεμπόριο λειτουργεί χωρίς click-in-shop και click away , όμως τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών, δηλαδή ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Η χαλάρωση των μέτρων διεύρυνε και το ωράριο σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων τα οποία θα μπορούν αν είναι ανοιχτά μέχρι τις 22:30.

Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθώς το πρόστιμο των 300 ευρώ παραμένει.

Με μάσκες και αποστάσεις άνοιξαν και τα μουσεία, τα καζίνο και τα γραφεία συνοικεσίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Γλυκά Νερά: «Θέμα ημερών» η σύλληψη των δολοφόνων