ΕΛΛΑΔΑ

Ο εμβολιασμός προχωρά, η κανονικότητα επιστρέφει - Τι άλλαξε στις αφίξεις στη χώρα - Τα νέα μέτρα

Ο εμβολιασμός προχωρά, η κανονικότητα επιστρέφει -  Τι άλλαξε στις αφίξεις στη χώρα - Τα νέα μέτρα
InTime

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Προχωράει με γοργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Επιστρέφει η διάθεση των self – test στα φαρμακεία. Δέχεται όλα τα εμβόλια για την είσοδο στη χώρα η Ελλάδα. Άρση μέτρων από το Σάββατο (12.06) και ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Σταθερότητα με πτωτικές τάσεις παρατηρείται στα δεδομένα του κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ για τη χώρα. Το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί, βοήθησε στο να δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων έτσι ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω άρση μέτρων, όπως έχει γίνει γνωστό από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας. Τα δυο βασικά «όπλα» για να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση και να έρθουν νέα «ανοίγματα» στην κοινωνία, δεν είναι άλλα από τον εμβολιασμό και τα self-test.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών το σχέδιο «Ελευθερία» προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Την Παρασκευή (11.06) έγιναν 101.570 δόσεις εμβολίων. Από αυτές οι 29.528 αφορούσαν εμβολιασμό με την πρώτη δόση, ενώ οι 78.106 αφορούσαν τη δεύτερη δόση. Συνολικά μέχρι τώρα στη χώρα έχουν γίνει συνολικά 6.665.626 εμβολιασμοί. Οι 4.160.324 από αυτούς, αφορούσαν την πρώτη δόση ενώ 2.660.260 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα

Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, μέχρι τις 11 Ιουνίουemvolio.gov.gr

Επιστέφει η διάθεση των self test στα φαρμακεία

Όπως είχε γράψει το Newsbomb.gr, τελικά φαίνεται πως βρέθηκε η «χρυσή τομή» προκειμένου να συνεχίσει να πραγματοποιείται η δωρεάν διάθεση των self tests από τα φαρμακεία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Υπενθυμίζεται είχαν προηγηθεί οι συζητήσεις των εκπροσώπων των φαρμακοποιών και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου.

Νωρίτερα σήμερα, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε το Newsbomb.gr κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη είπε οτι έχει διασφαλιστεί η διανομή των self test στην Επικράτεια και ότι υπάρχει συμφωνία έως τις 19 Ιουνίου σημειώνοντας ότι ελπίζει «πως θα συνεχίσουν έτσι και αν δεν καταστεί εφικτό θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι».

Τελικά, η διάθεση των δωρεάν self test από τα φαρμακεία, άρχισε και πάλι από σήμερα (11.06) όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία κυβέρνησης - φαρμακείων για τα self-testsInTime

Δεκτά όλα τα εμβόλια για την είσοδο στη χώρα

Στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού, από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Την εβδομάδα που μας πέρασε διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 40.000τεστ την ημέρα σε δομές Υγείας, με το δείκτη θετικότητας στη χώρα μας να παραμένει σταθερά χαμηλός περίπου στο 2,3%», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονιστεί ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σημαντικά στον έλεγχο που διενεργεί ο ΕΟΔΥ με στοχευμένες δράσεις στην κοινότητα, μέσω των Κινητών Μονάδων Υγείας, που για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18%. Παράλληλα, το ποσοστό των θετικών δειγμάτων που διαγιγνώσκονται μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ, μέσω των self-test και επιβεβαιώνονται σε δομές Υγείας παρέμεινε χαμηλός στο 0,12%. Όλα αυτά, λοιπόν, τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά».

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου στη χώρα υπάρχουν περίπου 9.500 ενεργά κρούσματα, ενώ επισήμανε πως οι ασθενείς με κορονοϊό μειώθηκαν περίπου στους 1.700 υπογραμμίζοντας πως ο μέσος όρος εισαγωγών μειώθηκε, όπως και ο λόγος εισαγωγών – εξιτηρίων. Επεσήμανε πως το Rt στην επικράτεια μειώθηκε στο 0,83 και εκτίμησε πως στο τέλος Ιουνίου οι διασωληνωμένοι θα είναι λιγότεροι από 200. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στους ανεμβολίαστους τονίζοντας ότι το 92% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία και το 98% όσων κατέληξαν, λόγω κορονοϊού, δεν είχαν εμβολιαστεί.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας ανέφερε πως με βάση νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα επικαιροποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα που αφοορούν στον τουρισμό. Ένας τομέας που θα έχει έντονη δραστηριότητα στη διάρκεια του καλοκαιριού και που πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα για να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων με το τέλος της θερινής περιόδου. Ένα από τα νέα πρωτόκολλα, προβλέπει την αποδοχή όλων των τύπων εμβολίων που θα έχει κάνει οποιοσδήποτε επισκεφθεί τη χώρα.

Αναλυτικά οι βασικοί πυλώνες των πρωτόκολλων για τον τουρισμό

  • Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες θα εξετάζονται λεπτομερώς τα δεδομένα ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.
  • Η είσοδος των τουριστών στην χώρα μας θα γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCRμέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.
  • Παράλληλα, όπως και πέρυσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα. Στην περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας προκειμένου να απομονωθεί και να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
  • Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγηθήκαμε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στην χώρα, πέραν των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ΕΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίναμε εμβόλια, τα εμβόλια Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.
  • Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.
  • Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων, με στόχο την πρόληψη διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.
  • Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και σε συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
  • Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μετακίνηση τόσο Ελλήνων, όσο και τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα. Για τη μετακίνηση αυτή, είναι απαραίτητη τόσο η συμπλήρωση ειδικής φόρμας, όσο και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.
  • Αναφορικά δε με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ανά την επικράτεια, όλοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά και τονίζεται η ανάγκη άμεσου εμβολιασμού τους.
  • Τέλος, φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, εφαρμόζοντας αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο testing, τόσο των επισκεπτών όσο και των πληρωμάτων.

Ποια μέτρα θα αρθούν από το Σάββατο 12 Ιουνίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε ανακοίνωση των νέων βημάτων προς την κανονικότητα τα οποία θα εφαρμοστούν από το πρωί του Σαββάτου (12.06).

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το γεγονός ότι τα δεδομένα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα δείχνουν βελτίωση, επιτρέπει την άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί έτσι ώστε να εμποδίσουν τη διασπορά της νόσου.

Όπως εξήγησε, από το Σάββατο (12.06) θα υπάρξουν περαιτέρω «ελευθερίες», κάτι που είχε ανακοινωθεί από την Τετάρτη.

Τι θα ισχύει από το Σάββατο:

  • Από 12 Ιουνίου επεκτείνεται κατά μια ώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα ξεκινάει 1:30 τα ξημερώματα και θα τελειώνει στις 5:00 το πρωί.
  • Από τις 12 Ιουνίου επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και μόνο για καθήμενους πελάτες. Σε περίπτωση παράβασης του μέτρου το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε ενδεχόμενη δεύτερη παράβαση.
  • Από τις 12 Ιουνίου ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δυο εισόδους για να αποφεύγεται συνωστισμός πελατών κατά την προσέλευση και την αποχώρηση.
  • Από τις 12 Ιουνίου στις 06:00 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας για συναυλίες, θέατρα και ακροάματα σε ανοικτούς χώρους στο 75% αν ο χώρος είναι χωρητικότητας ως 1.000. Αν ο χώρος είναι ως 5.000 θέσεων, αυξάνεται στο 70%, αν είναι ως 15.000 θέσεων στο 65% και αν ξεπερνά τις 15.000 θέσεις ορίζεται ανώτατο όριο οι 10.000 θεατές με υποχρεωτικά μάσκα για όλους σε κάθε περίπτωση.
  • Από τις 12 Ιουνίου στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα ως 100τ.μ..
  • Από τις 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων δια βίου μάθησης των ΑΕΙ. Διενέργεια rapid-test ή self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Από τις 15 Ιουνίου επανεκκινούν ερασιτεχνικές σχολές χορού
  • Από τις 15 Ιουνίου στις λαϊκές αγορές η απόσταση μεταξύ των πάγκων θα είναι ένα μέτρο.
  • Από την 1 Ιουλίου σταματά οριστικά η απαγόρευση κυκλοφορίας, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Από την 1 Ιουλίου αυξάνονται σε 300 τα επιτρεπόμενα άτομα για δεξιώσεις (γάμους, κέτερινγκ κλπ.).
  • Θα επιτραπούν εμποροπανηγύρεις σε Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Καμπανάκι» για τα καταστήματα και την Κω

Ακολούθως, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα. Επίσης, προχώρησε στην αναφορά επιδημιολογικών δεδομένων για συγκεκριμένες περιοχές στη χώρα, όπου έχει παρατηρηθεί αύξηση ιικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην Κω όπου όπως ανέφερε η αύξηση οδήγησε σε αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου του νησιού το οποίο πλέον περνάει στην «πορτοκαλί» ζώνη. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο νησί έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση, την ώρα που σε όλη τη χώρα καταγράφονται σημεία υπαναχώρησης του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση Μέτρων: Όλα όσα θα ισχύουν από το Σάββατο 12 Ιουνίου - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς