ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Ιθάκη: «Αναγεννήθηκε» μια παραλία που «έπνιγαν» 74 τόνοι σκουπιδιών

Ιθάκη παραλία

Στο σημείο που ήταν το πρώην ιχθυοτροφείο της Ιθάκης στοιβάζονταν εντός και εκτός θάλασσας περισσότεροι από 74 τόνοι σκουπιδιών - Στο Newsbomb.gr μιλάει ο Γιώργος Λίλας που βοήθησε τα μέγιστα στην αποκατάσταση της παραλίας 

Μια παραδεισένια παραλία απόκτησε η Ιθάκη πριν λίγες ημέρες… Και πως έγινε αυτό; Εθελοντές καθάρισαν το χώρο του εγκαταλελειμμένου ιχθυοτροφείου αφαιρώντας από το βυθό 74 τόνους απορρίμματα.

Γι’ αυτό το εγχείρημα μιλάει στο Newsbomb.gr ο κ. Γιώργος Λίλας μέλος της επιτροπής τουρισμού του δήμου Ιθάκης, εκπαιδευτής καταδύσεων και ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου ο οποίος συμμετείχε ενεργά σε αυτή την δράση.

Ήταν αυτός, μάλιστα, που ανέδειξε το πρόβλημα μέσω των social media και ήρθε σε επαφή με την κατάλληλη ξένη περιβαλλοντική οργάνωση. Χάρις αυτές τις ενέργειες η θάλασσα και το σύστημα της περιοχής «ανάσανε» βαθιά αφού απομακρύνθηκαν τόνοι σκουπιδιών…

Μια δράση που πρέπει να βρει μιμητές και σε άλλα σημεία της Ελλάδας καθώς ο κόσμος που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, ανήκει στα παιδιά μας.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση στην παραλία που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ιθάκης

Μετατρέψατε σε παράδεισο μια παραλία που ήταν κατεστραμμένη, αυτή που έδρευε το πρώην ιχθυοτροφείο. Πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα;

«Το εγχείρημα ξεκίνησε ως ιδέα μέσα από τις δραστηριότητες που τρέχουμε στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια. Τους δύο κόλπους των ιχθυοτροφείων τους αντιμετωπίζαμε σαν γκρίζα ζώνη και δεν πήγαινε κανείς αφού ήταν μπλοκαρισμένοι από τον παρατημένο εξοπλισμό των παλιών ιχθυοτροφείων. Σκεφτόμουν γιατί δεν μπορούμε να επισκεφτούμε αυτή την πανέμορφη γωνιά της Ιθάκης.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας που είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο αποφάσισα να βγάλω φωτογραφίες για να εκθέσω το πρόβλημα μήπως και βρεθεί λύση. Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών στο facebook το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις για τα δεδομένα της Ιθάκης και τελικά λύθηκε».

Ποιοι συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαριότητας;

«Ο καθαρισμός οργανώθηκε από την Ολλανδική περιβαλλοντική οργάνωση healthy seas και την ghost divers και στον καθαρισμό συμμετείχαν και άλλες οργανώσεις όπως η Ελληνική Εναλεία. Επίσης εθελοντές από πολλές χώρες και αρκετοί ντόπιοι. Την healthy seas την γνώρισα τυχαία πέρυσί στην Ιθάκη μετά από μια δράση καθαρισμού που είχαν κάνει στο υποβρύχιο Περσέας στην Κεφαλονιά».

Αφαιρέσατε 76 τόνους απορριμμάτων από τη θάλασσα. Ουσιαστικά αν δεν παρεμβαίνατε θα μιλούσαμε για μια οικολογική καταστροφή;

«Η οικολογική καταστροφή είχε ήδη συμβεί και είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις ειδικά μετά τον κυκλώνα Ιανό τον Σεπτέμβρη του 2020 κατά τον οποίο πολλά υλικά κατέληξαν στη θάλασσα και πολλά κλουβιά έφυγαν από τη θέση τους και είτε διαλύθηκαν στην ξηρά είτε έφυγαν για τα ανοιχτά αποτελώντας κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα. Εμείς προσπαθήσανε να διορθώσουμε την οικολογική καταστροφή».

Τώρα πως αισθάνεσαι που το νησί σου ομόρφυνε ακόμη περισσότερο από τις ενέργειες σας;

«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που δόθηκε λύση σε ένα πρόβλημα 10ετίας μέσα σε μόνο 7 μήνες έπειτα από τη δημοσίευση των φωτογραφιών όπου εκτέθηκε η κατάσταση. Πάνω απ’ όλα νιώθω μεγάλη συγκίνηση που για πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω αυτό το μέρος καθαρό και επισκέψιμο. Το σίγουρο είναι πως για όλα υπάρχει τρόπος απλά χρειάζεται μια σωστή συνεργασία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.