ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ: Από τον δαίδαλο των μνημονίων στην περιπέτεια του κορονοϊού - Μια σύντομη αναδρομή

ΔΕΘ Θεσσαλονίκη μνημόνια πανδημία
Μια σύντομη αναδρομή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
INTIME/ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η πανδημία δεν ήταν η πρώτη δύσκολη στιγμή για τη ΔΕΘ, καθώς προηγήθηκε μια ομολογουμένως δύσκολη δεκαετία, η λεγόμενη περίοδος των μνημονίων.

Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να υποδεχθεί το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν - Παρόν- Μέλλον στο πλαίσιο και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Παράλληλα, θα επιδιώξει να συνεισφέρει στον επαναπροσδιορισμό των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, να τονώσει την ιστορική της μνήμη και να φέρει κοντά τον πολίτη με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες, τις καινοτομίες, αλλά και την ελληνική παραγωγή, όπως αναφέρεται από την διοργανώτρια αρχή.

Η φετινή ΔΕΘ είναι η πρώτη που διοργανώνεται εν μέσω πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι η 85η αναβλήθηκε πέρυσι, λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Σημειώνεται ότι το 2020, μετά την αναβολή της προγραμματισμένης έκθεσης, έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά ένα πολιτικο-οικονομικό φόρου, το ''Thessaloniki Helexpo Forum".

Ωστόσο, η πανδημία δεν ήταν η πρώτη δύσκολη στιγμή για τη ΔΕΘ, καθώς προηγήθηκε μια ομολογουμένως δύσκολη δεκαετία με τη χώρα, η λεγόμενη περίοδος των μνημονίων, όπου πολιτικοί αρχηγοί από το βήμα της έκθεσης προσπαθούσαν είτε να αναλύσουν την κρίση είτε να εξηγήσουν την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Ας θυμηθούμε λοιπόν μερικές στιγμής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από το 2010 έως σήμερα.

ΔΕΘ 2010: Η πρώτη «μνημονιακή» έκθεση

Η έκθεση του 2010 αποτελεί την πρώτη ΔΕΘ μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όμως στο κόστος της έκθεσης, η οποία επρόκειτο να ήταν η πιο φτωχή των τελευταίων χρόνων όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γ. Κωνσταντίνου και «λόγω και της μεγάλης δυσφήμησης που δέχθηκε εξαιτίας της αλόγιστης σπατάλης των προηγούμενων ετών».

Ειδικότερα, η ΔΕΘ του 2010 μείωσε τις τιμές για τους εκθέτες σε ποσοστό που φθάνει το 20%, προκειμένου να προσελκύσει τη συμμετοχή και μικρομεσαίων εταιρειών. Ο δημόσιος τομέας κάλυπτε μόνο το 20-22% ενώ κατά 45% μειωμένο σε σχέση με το 2009 ήταν και το ποσό που θα κατέβαλαν τα υπουργεία για την ενοικίαση χώρων. Συγκεκριμένα το κόστος για τα ενοίκια ανερχόταν σε 350.000 ευρώ, από 650.000 ευρώ που ήταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

ΔΕΘ 2012: Έτος διπλών εκλογών και μείωση της έκθεσης κατά 40% σε σχέση με το 2011

Το 2012 ήταν έτος εκλογών και μάλιστα διπλών, με τις πρώτες να διεξάγονται στις 6 Μαΐου του 2012 και τις επαναληπτικές στις 17 Ιουνίου του 2012.

Δύο μήνες μετά θα διεξαγόταν η 77η ΔΕΘ, στην οποία συμμετείχαν 560 εκθέτες, έναντι 981 το 2011 (-40%), καλύπτοντας εκθεσιακό χώρο 20.000 τ.μ., έναντι 28.000 τ.μ. την προηγούμενη χρονιά(-28,5%).

Το γενικότερο οικονομικό κλίμα στη χώρα και την οικονομία εκείνης της περιόδου, όπως και η φημολογία περί του αν θα πραγματοποιηθεί τελικώς η ΔΕΘ και αν θα έρθει ή όχι ο πρωθυπουργός ενεργοποίησαν, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της HELEXPO AE κ. Μαυρίδη, αρνητικά αντανακλαστικά στους πελάτες της Έκθεσης.

Ως προς τους πελάτες από το εξωτερικό, οι μεν εθνικές αντιπροσωπείες προέβαλαν το επιχείρημα του περιορισμένου χρόνου για τον προγραμματισμό της συμμετοχής τους, οι δε ανεξάρτητοι εκθέτες, που στόχευαν σε πωλήσεις λιανικής, έλαβαν υπόψιν τους τη σημαντική μείωση της εγχώριας κατανάλωσης.

ΔΕΘ 2014: Περισσότεροι από 1.000 εκθέτες - «Απόβαση» Κινέζων

Το 2014 βρίσκει την Ελλάδα να έχει πραγματοποιήσει την πρώτη έξοδο στις διεθνείς αγορές μετά την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης, ενώ η ΔΕΘ δείχνει να βγαίνει σιγά σιγά στο ξέφωτο με πάνω από 1.000 εκθέτες.

Στη 77η ΔΕΘ παρουσίασαν τα προϊόντα τους περισσότεροι από 1.000 εκθέτες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2012 και αυξημένος σε σύγκριση με το 2013. Μάλιστα, το 35% αυτών συμμετείχαν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, γεγονός που αποδιδόταν από τους διοργανωτές στον αυξανόμενο δυναμισμό της ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, ο οποίος προσελκύει στην έκθεση -και συνεπώς στην πόλη- περισσότερες επιχειρήσεις ως εκθέτες.

Οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές ήταν 19. Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή της Κίνας, η οποία όχι απλά συμμετείχε με 18 εκθέτες, αλλά και είχε αποστείλει στη Θεσσαλονίκη 40μελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στελέχη επιχειρήσεων, διπλωμάτες και πολιτικά στελέχη. Η αποστολή αφορούσε επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν με ομοειδείς ελληνικές, αλλά και να κάνουν επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΕΘ 2018: Η μεγαλύτερη και πιο διεθνοποιημένη έκθεση των τελευταίων 20 ετών

Η 83η ΔΕΘ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών, τουλάχιστον σε επίπεδο εκθετών, στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Η έκθεση είχε επεκταθεί τόσο που χρειάστηκε να ανοίξουν μέχρι και «πατάρια» που είχαν να χρησιμοποιηθούν για ένα τέταρτο του αιώνα, όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Συνολικά, η 83η ΔΕΘ κάλυπτε 32.075 τετραγωνικά, έναντι 27.191 το 2017 (υπαίθριους και στεγασμένους χώρους), ενώ οι εκθέτες -ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρίες, που επέστρεφαν στη διοργάνωση μετά από χρόνια- είχαν ξεπεράσει τους 1.500, έναντι 1.398 το 2017 και 556 το 2012.

Μεταξύ των εκθετών ήταν εταιρείες - κολοσσοί που αντιπροσωπεύουν τζίρο τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες ήταν οι Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin και Cisco.

2020: Thessaloniki Helexpo Forum αντί για ΔΕΘ

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η ΔΕΘ αναβλήθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας, και την θέση πήρε το νεοσυσταθέν ''Thessaloniki Helexpo Forym".

Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της ΔΕΘ – Helexpo AE, ενώ περιλάμβανε 23 διαφορετικά πάνελ, με τη συμμετοχή υπουργών, εκπροσώπων κομμάτων, επιχειρηματικών φορέων, συνδέσμων, επιχειρήσεων, στελεχών της αυτοδιοίκησης και θεσμικών παραγόντων, οι οποίοι θα εκκινήσουν για πρώτη φορά τον διάλογο για τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, αλλά και για την επόμενη ημέρα και τις προκλήσεις της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.