ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Διαχειρίσιμη η κατάσταση – Την επόμενη εβδομάδα το αποτύπωμα των σχολείων

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Διαχειρίσιμη η κατάσταση – Την επόμενη εβδομάδα το αποτύπωμα των σχολείων
INTIME

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ πλέον, 1 στα 3 νέα κρούσματα που καταγράφεται ανήκει σε ηλικίες κάτω των 17 ετών - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης για το «αποτύπωμα» των σχολείων στην πορεία της πανδημίας - Πότε θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα

Τα κρούσματα στις ηλικίες των μαθητών αυξήθηκαν σε μόλις μία εβδομάδα από το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν νέες διαγνώσεις κορονοϊού σε 1.003 παιδιά, δηλαδή σχεδόν το 33% ή το 1 στα 3 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες αφορά τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι ένα ξεκάθαρο «αποτύπωμα» του ανοίγματος στα σχολεία θα το έχουμε από την επόμενη εβδομάδα και μετά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για σταθεροποίηση της κατάστασης με την πανδημία στη χώρα μας ωστόσο όπως επεσήμανε δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.

«Οι αριθμοί των κρουσμάτων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ σε συνάρτηση πάντα με τον αριθμών των τεστ που διενεργούνται καταγράφουν μια σταθερότητα στην πορεία της πανδημίας. Το θετικό είναι ότι πλέον έχει αποτυπωθεί η κατάσταση από την επιστροφή των εκδρομέων και δεν είδαμε εξάρσεις. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως αποτυπωθεί και το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό λογικά θα το δούμε από την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Και πρόσθεσε: «ο αριθμός που θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα να είναι μεγάλος είναι αυτός των θανάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί το διάστημα αυτό βρισκόμαστε στην αιχμή των θανάτων μετά τα αυξημένα κρούσματα του Αυγούστου και των αρχών Σεπτεμβρίου. Η κορύφωση του δείκτη των θανάτων από κορονοϊό συνήθως έρχεται 4 – 5 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων.

Χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά

Όπως σημείωσε προχθές (20/9) ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη στις μικρές ηλικίες είναι αρκετά χαμηλή. Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 15 – 17 ετών, οι έφηβοι δηλαδή, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού να ανέρθει στο 30%, έχουν εμβολιαστεί λίγο λιγότερα από 100.000 παιδιά, 98.000 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 12 – 14 ετών , το 15,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%, έχουν εμβολιαστεί ήδη 56.000 παιδιά.

Εκτιμάται ότι θα υπάρχει αύξηση όταν θα ενεργοποιηθούν και οι ιδιώτες παιδίατροι στον εμβολιασμό των παιδιών, που θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Επίσης η Κυβέρνηση δίνει κίνητρο δωρεάν 50gb στα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών που θα κάνουν εμβόλιο ακόμη και από την πρώτη δόση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Αρναούτογλου: «Ψυχρό μέτωπο» φέρνει βροχές και καταιγίδες - Πώς θα κινηθεί

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: «Μάχη» με τις φλόγες σε εργοστάσιο ξυλείας - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής