ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Μικρός ο κίνδυνος διασποράς στα σχολεία – Τα δεδομένα που ανέλυσε

σχολείο
Παραμένει η ανησυχία, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών για το αντίθετο.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υποστήριξε πως τα self-test και το πρωτόκολλο με το οποίο έχει επιλεγεί να λειτουργούν τα σχολεία, μειώνει την πιθανότητα μεγάλης διασποράς ανάμεσα στα παιδιά. Στα πολλά τεστ απέδωσε τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε μικρές ηλικίες.

Την ώρα που οι περισσότεροι γονείς αγωνιούν, βλέποντας τα κρούσματα σε παιδιά να αυξάνονται καθημερινά, και ήδη τα πρώτα σχολεία άρχισαν να κλείνουν λόγω κορονοϊού, οι ειδικοί παρουσιάζονται καθησυχαστικοί. Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και καθηγήτρια παιδιατρικής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης (23.09) υποστήριξε πως το πρωτόκολλο που τηρείται αποτρέπει τη μεγάλη διασπορά και τη νόσηση των παιδιών.

Μάλιστα, ανέφερε πως δεν είναι αληθές ότι ένα στα τρία παιδιά σχολικής ηλικίας έχει μολυνθεί από κορονοϊό, εξηγώντας πως ένα στα τρία κρούσματα αφορά παιδιά και εφήβους γενικά, με τη διαφορά, ωστόσο, να μην είναι ευδιάκριτη σε αυτό. «Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες από 5-20 έτων αυξήθηκε κατά μόλις 16%, απολύτως αναμενόμενη αύξηση. Οφείλεται στη διενέργεια των self-test. Δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και των εφήβων, είναι μόλις το 1,5% των συνολικών νοσηλειών», είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, τα πρώτα αποτελέσματα των self-test που έκαναν οι μαθητές για να πάνε στο σχολείο, έδειξαν πως από την πρώτη εβδομάδα ο αριθμός των θετικών τεστ έμεινε σταθερός. Εξήγησε πως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων ενώ εξήγησε πως αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι το 1/3 των κρουσμάτων στην Ελλάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους συνολικά, και όχι συγκεκριμένα στα παιδιά των σχολείων.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια εξήγησε πως μελέτες από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η χρήση μάσκας και οι αυξημένοι έλεγχοι σε περιβάλλον πιθανής μεγάλης μετάδοσης, όπως είναι τα σχολεία, μπορεί να μειώσει κατά 85% τη διασπορά. «Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο Lancenet μελέτη από τη Βρετανία που έδειξε ότι η μετάδοση της λοίμωξης στο σχολικό περιβάλλον ήταν σπάνια, μόλις 2%», σχολίασε.

Όπως εξήγησε, όλες αυτές οι μελέτες στηρίζουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη λειτουργία των σχολείων. «Η παραμονή των παιδιών στο σχολείο ακόμα και με θετικά κρούσματα και τα συχνά τεστ, κερδίζουν έδαφος και στις ΗΠΑ», εξήγησε. «Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη στα παιδιά», σχολίασε.

Αναφορικά με τα δυο τμήματα που έκλεισαν στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης εξήγησε πως «πρόκειται για μια περιοχή με υψηλό φορτίο, με θετικότητα 5,4%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνολικά 2,1 εκατ. μαθητές συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο». Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών διαγνώστηκαν θετικά μέσα από τα self test για αυτό κι επανάλαβε πως οι γονείς θα πρέπει να κάνουν τα τεστ στα παιδιά.

«Ο δομημένος, συχνός, έλεγχος μειώνει τη διασπορά του ιού». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι περισσότεροι από 60.000 έφηβοι έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ενώ πάνω από 100.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε, περίπου το 1/4 των πολιτών κάτω των 24 ετών έχει λάβει έστω μια δόση του εμβολίου.

Αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ και 20.000 ενεργά κρούσματα - Η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι κίνδυνος

Νωρίτερα, η κ. Παπαευαγγέλου είχε αναλύσει τα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα. Όπως ανέφερε, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι περίπου 20.000 με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη. Επιβεβαίωσε την ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα αναφέροντας πως υπάρχει διπλασιασμός των μέσων όρων στην Ξάνθη, αύξηση 60% στην Κοζάνη και περίπου 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία.

«Η Θεσσαλονίκη έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με την Αθήνα. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς θα υπάρξουν νοσηλείες και επιβάρυνση», σχολίασε.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως σε αυτές τις περιοχές το πρόβλημα είναι και πάλι η ενδοοικογενειακή διασπορά και οι χώροι συνάθροισης όπου δεν υπάρχουν έλεγχοι, σε αντίθεση με το εργασιακό περιβάλλον ή τα σχολεία όπου υπάρχουν περισσότερο δομημένοι έλεγχοι.

«Η αλλαγή πολιτικής στον τρόπο της διενέργειας των ελέγχων συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς. Ο μέσος όρος των τεστ ήταν 192.000 ανά ημέρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας περίπου 1,16%», ανέφερε. Μάλιστα, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, με μοναδική εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα όπου οι εισαγωγές παραμένουν περισσότερες από τα εξιτήρια.

«Νοσηλεύονται 2.044 ασθενείς με τον μέσο όρο των εισαγωγών να είναι 192 την ημέρα», εξήγησε.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφερε πως χτυπά πλέον τις νεότερες ηλικίες. Το 1/3 των ασθενών – ποσοστό 37% - είναι ηλικίας 45 ως 65 ετών. «Η πανδημία εξελίσσεται σε επιδημία των ανεμβολίαστων», ανέφερε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: «Ελένη αν δεν έφευγα, θα με σκότωνε» - Η ξαδέρφη της Δώρας στο Newsbomb.gr

Κρούσματα σήμερα: Κυριαρχεί το στέλεχος «Δέλτα» με 809 νέα κρούσματα - Πού εντοπίζονται

Κορονοϊός - Γκάγκα: Αυξητική τάση στη βόρεια Ελλάδα - Ανησυχία για το χειμώνα