ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα αναγνωρίσετε έναν ψεύτη: Θα πιστέψετε αυτό που ακούτε ή αυτό που βλέπετε;

Πώς θα αναγνωρίσετε έναν ψεύτη: Θα πιστέψετε αυτό που ακούτε ή αυτό που βλέπετε;
Pixabay

Πόσο καλοί πιστεύετε ότι είστε στον εντοπισμό ενός ψέματος ή ενός ψεύτη; Θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να κάνετε καριέρα στη CIA εντοπίζοντας κάθε ψεγάδι στα λεγόμενα ενός τρίτου ή είστε από αυτούς που δέχονται χωρίς πολλή αμφισβήτηση όσα ακούνε, μέχρι να αποδειχθεί τελικά το αντίθετο;

Καθημερινά γύρω μας, ανεξαρτήτως τις κοινωνικές περιστάσεις και του πλαισίου στο οποίο βρισκόμαστε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ψέματα. Μικρότερα ή μεγαλύτερα, βαρύνουσας σημασίας ή ανούσια. Στο καλό σενάριο βγαίνουμε αλώβητοι, στο κακό βιώνουμε τις συνέπειες είτε είμαστε από την πλευρά του... ψεύτη είτε από την πλευρά του δέκτη.

Όπως και να έχει το ψέμα είναι μια αγχωτική διαδικασία για αυτόν που το λέει, εκτός και αν μιλάμε για παθολογικό ψεύτη. Με την ενοχή και τον φόβο της «σύλληψης» να τον «προδίδουν», λεκτικά και μη. Και αν τα λόγια μπορούν να ελεγχθούν και να προαποφασιστούν, τα μη λεκτικά μηνύματα είναι εκείνα που αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις...

Με απλά λόγια. Η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει τα πραγματικά συναισθήματα και προθέσεις των ανθρώπων ανεξάρτητα με το τι ισχυρίζονται. Τι πραγματικά σκέφτεται αυτός ή αυτή που έχετε απέναντί σας και τι θα κάνει ασχέτως με το τι σας λέει.

Πώς μπορείτε, όμως, να αποκωδικοποιείτε αυτό που βλέπετε και πώς μπορείτε να μάθετε να αντιδράτε σε μη λεκτικά σήματα; Απαντήσεις για αυτή την «τέχνη», την αποκωδικοποίηση, δηλαδή, της γλώσσας του σώματος, μάς δίνει ο Μάριος Βογιατζής, ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Γλώσσας του Σώματος.

Πολλές φορές σε μία συζήτηση προσπαθούμε να βρούμε το κρυφό νόημα ή να ερμηνεύσουμε τα λεγόμενα του συνομιλητή μας, μήπως τελικά διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματός του θα μας ήταν πιο εύκολο να βρούμε αυτό που αναζητούμε;

Θα έλεγα ότι η δυνατότητα αποκωδικοποίησης της γλώσσας του σώματος είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε τα παραπάνω με ασφάλεια. Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν στρατηγικές, τεχνικές και αντίμετρα που εφαρμόζουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο ώστε να αντιληφθούμε τις πραγματικές προθέσεις των συνομιλητών μας.

Σε ποιο τομέα της ζωής μας θεωρείτε ότι η ανάγνωση της γλώσσας του σώματος είναι μεγάλο προνόμιο; Πόσο αλλάζει την καθημερινότητα?

Η αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος, καθώς και η ικανότητα ανίχνευσης ψεύδους μας εξασφαλίζει ειλικρινέστερες σχέσεις και οπωσδήποτε καλύτερη επικοινωνία. Υπό αυτό το πρίσμα η καθημερινότητα πραγματικά αλλάζει σε όλους τους τομείς. Στον επαγγελματικό αλλά και στον προσωπικό τομέα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να εκπαιδευτεί και σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει;

Στο Ινστιτούτο γλώσσας σώματος παρέχουμε εκπαιδεύσεις σε ατομικό επίπεδο τεσσάρων ή 6 εβδομάδων. Σε επίπεδο σεμιναρίων οι εκπαιδεύσεις είναι 2μερες. Μπορεί κάποιoς να δει τις εκπαιδεύσεις και τη διάρκειά τους στην ιστοσελίδα μας www.bodylanguageinstitute.gr

Οποιοσδήποτε μετά από μία σοβαρή εκπαίδευση φτάνει στο σημείο να ελέγχει απόλυτα τη δική του γλώσσα σώματος και άρα το πως οι άλλοι τον κρίνουν και στη συνέχεια καταφέρνει να αποκωδικοποιεί τα μη λεκτικά μηνύματα των συνομιλητών του. Με λίγα λόγια μέσα από συγκεκριμένες τακτικές και τεχνικές να αντιλαμβάνεται τις προθέσεις και διαθέσεις των ανθρώπων ανεξάρτητα με ότι του λένε.

Μπορεί κάποιος να ασκήσει επιρροή μόνο μέσα από τη γλώσσα του σώματος; Υπάρχουν κάποια βασικά «τρικ» για να το επιτύχει;

Ξεκάθαρα ένας βασικότατος παράγοντας άσκησης επιρροής είναι η σωστή χρήση της γλώσσας του σώματος. Προκειμένου λοιπόν να επηρεάσουμε αρχικά χρειάζεται εμείς να έχουμε μία σωστή γλώσσα σώματος. Η συνεχής βλεμματική επαφή, το χαμόγελο, οι ανοιχτές στάσεις σώματος και η αποφυγή αρνητικών εκφράσεων στο πρόσωπο είναι μία καλή αρχή.

Κανείς δεν θέλει να έχει έναν ψεύτη στη ζωή του. Δώστε μας κάποιες βασικές συμβουλές για να τον αναγνωρίσουμε. Τι θα πρέπει να προσέξουμε όταν μας μιλάει, το πρόσωπό του, τα χέρια του;

Το ψέμα είναι μία πρόκληση και μεγάλο πρόβλημα για τον εγκέφαλο. Αυτό, γιατί ο εγκέφαλος καλείται να δημιουργήσει, αλλά και να υποστηρίξει κάτι που απλά δεν συνέβη. Η όλη διαδικασία λοιπόν, (δημιουργία και υποστήριξη ψέματος), δεν είναι εύκολη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που παρουσιάζονται σημάδια στη γλώσσα του σώματος όταν σχηματίζεται ένα ψέμα. Αν πρέπει να αναφέρουμε τι να προσέξετε θα έλεγα τα εξής.

  1. Προσέξτε αν κάποιος σας απαντά με ερώτηση ή επαναλαμβάνει την ερώτησή σας, αντί να απαντήσει αμέσως. Ίσως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει την ερώτηση.
  2. Προσέξτε υπερβολικές συμπεριφορές. Υπερβολική ευγένεια, φιλικότητα αλλά και υπερβολική επιθετικότητα ή θυμός χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος είναι γενικά προβληματικά σημάδια.
  3. Προσέχετε τη βλεμματική επαφή. Όταν αυτή χάνεται (όταν δηλαδή κάποιος αποφεύγει να σας κοιτάει) πρέπει να το ψάξετε περισσότερο.
  4. Προσέχετε τη συμβατότητα αυτών που ακούτε με αυτό που βλέπετε. Αν κάποιος σας πει ότι χαίρεται που σας βλέπει τη χαρά του θα πρέπει να τη δείτε και στο πρόσωπο αλλά και στις κινήσεις του σώματός του. Γενικά αν πρέπει να πιστέψετε αυτό που ακούτε ή αυτό που βλέπετε προτείνω να πιστέψετε αυτό που βλέπετε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.