ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: «Ανησυχώ πολύ για τις Σέρρες - Κάτω από το 50% το ποσοστό εμβολιασμού»

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: «Ανησυχώ πολύ για τις Σέρρες -  Κάτω από το 50% το ποσοστό εμβολιασμού»
Τρομάζουν τα νέα στοιχεία στις Σέρρες.
ap

«Οι θάνατοι στις Σέρρες είναι 5 με 6 φόρες πάνω από την Κρήτη ανά εκατ. θανάτους και 2,5 φόρες πάνω από την Αττική», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Εκτινάχτηκε ο αριθμός των θανάτων, στις Σέρρες τον μήνα Νοέμβριο. Οι αριθμοί σοκάρουν καθώς στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών 79 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό. Παράλληλα από τους 1.347 ανθρώπους που προσήλθαν στα επείγοντα για να εξεταστούν, σε 264 έγινε εισαγωγή ωστόσο εξιτήριο πήραν μόνο οι 144.

Ο Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, μιλώντας στο Newsbomb.gr, για τον τρομακτικό αριθμό θανάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις Σέρρες και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

«Οι θάνατοι στις Σέρρες είναι περίπου 3.100 ανά εκατ. πληθυσμό, αριθμός ιδιαίτερα ανησυχητικός, αν σκεφτείτε πως είναι έξι φόρες πάνω από την Κρήτη ανά εκατ. και 2,5 φόρες πάνω από την Αττική. Ο κόσμος δεν εμβολιάζεται αυτό είναι το πρόβλημα και με ανησυχεί ιδιαίτερα. Το ποσοστό του εμβολιασμού στις Σέρρες είναι λίγο κάτω από 50%», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr.

Παράλληλα ο καθηγητής ανέφερε πως τα Χριστούγεννα αναμένουμε υψηλούς αριθμούς και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους, σε όλη τη χώρα.

Εξετάζονται δύο ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Αθήνα

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί την πληροφορία ότι εξετάζονται δύο ακόμη ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Αθήνα, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για δύο ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και δεν σχετίζονται με την ιχνηλάτηση και την καραντίνα που έχουν τεθεί οι επαφές το πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της Όμικρον στην Ελλάδα, ενός Έλληνα που είχε ταξιδέψει από τη Ν. Αφρική στα Χανιά.

Τα δύο νέα ύποπτα κρούσματα, φαίνεται, από την γονιδιακή ανάλυση PCR, ότι νοσούν πιθανότατα από τη νέα παραλλαγή Όμικρον, αυτό όμως μένει να επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση και των δύο ασθενών είναι καλή καθώς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και παρακολουθούνται ενώ παραμένουν στο σπίτι τους.

Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Ν. Αφρική και οι οποίοι ήρθαν στη χώρα πριν επιβληθεί απαγόρευση. Ήδη ο ΕΟΔΥ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.

Στους τρεις μήνες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ήταν αυτή που «έτρεξε» τις εξελίξεις και έφερε την αλλαγή στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση. Η διαφαινόμενη επέκταση του νέου στελέχους και οι όποιοι κίνδυνοι μπορεί να επιφέρει, οδήγησαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να δώσουν το «οκ», κάτι που επεσήμανε με δηλώσεις του και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Θέλουμε να είμαστε προστατευμένοι στην ενδεχόμενη επικράτηση του νέου στελέχους», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι η «η προοπτική να υπάρχει περισσότερο η μετάλλαξη Όμικρον έκανε την επιτροπή να πάρει την απόφαση η τρίτη δόση να γίνει στους 3 μήνες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελου Μανωλόπουλου. «Τώρα ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί αλλά 4 μήνες είναι ένα καλό διάστημα», ανέφερε, επισημαίνοντας πως από θέμα ασφαλείας δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας και δεν υφίσταται λόγος να αποφύγει κανείς τον εμβολιασμό του.

Σενάρια επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Αρκετά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες, πέραν των πολιτών άνω των 60 ετών που υποχρεούνται να κάνουν τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου μέχρι 16 Ιανουαρίου έτσι ώστε να μην πληρώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ κάθε μήνα. Για την ώρα, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η κυβέρνηση έχει «παγώσει» την πιθανότητα να υπάρξει αυτή η επέκταση.

Εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει και προβλέπει να συνεχιστεί η υποχρεωτικότητα ανά ηλικιακή ομάδα και όχι ανά επαγγελματική. Σε περίπτωση, δηλαδή, που προχωρήσει η επέκταση τότε θα πάρει η σειρά των 50 και άνω, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει στις άμεσες προθέσεις κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα και αναμένει τα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής σε δυο εβδομάδες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολες ώρες για τον Χρήστο Σαρτζετάκη - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του «Λαϊκού»

H νέα ταυτότητα στο κινητό μας: Βιβλιάριο υγείας, δίπλωμα οδήγησης, και ταυτοποίηση σε μία εφαρμογή

Καιρός τα Χριστούγεννα: Οι πρώτες ενδείξεις και η τάση έως τις 20 Δεκεμβρίου (vid)